SECTOR LLETER | 05/02/2003  Ruralcat

El conflicte entre Pascual i la Generalitat per la llei del iogurt afecta els ramaders

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha assegurat que l¿enfrontament que manté el Govern català amb el Grupo Leche Pascual per la llei del iogurt està repercutint "negativament" sobre els ramaders catalans als quals ara, ha denunciat, Pascual deixa de recollir la llet pactada.

"Pascual ha anunciat que en els pròxims tres mesos deixaria de recollir la llet a Catalunya, el que entenem com una represàlia per haver defensat el conjunt dels interessos dels fabricants de iogurt de Catalunya" ha advertit el conseller Grau. El passat mes de juny el Grupo Leche Pascual aconseguia que les seves postres làcties poguessin anomenar-se "iogurt pasteuritzat després de la fermentació" amb la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'una ordre que modificava la norma de qualitat d'aquest producte i a la qual s'havia oposat el grup parlamentari de CiU i la Generalitat. Segons Grau, "no podem acceptar que Pascual s'estigui queixant perquè el iogurt és un producte viu i el que fa Pascual no és un producte viu", però, segons el conseller, aquest grup alimentari considera que ha estat perjudicat per diverses esmenes impulsades per CiU. "La decisió de Pascual afecta a entre 40 i 50 milions de litres de llet d'explotacions ramaderes catalanes i poden posar les excuses que vulgui però que això és una represàlia", ha apuntat el màxim responsable del DARP. Grau ha advertit que hi ha organitzacions ramaderes que ja estan demanant un boicot als productes de Pascual a Catalunya, "una posició que com a Generalitat no hi donarem suport, però que com a conseller puc entendre". A més, assenyala que Pascual ja ha guanyat "però no poden posar en els seus envasos iogurt sense adjectius i ens culpen d'això a nosaltres", afegint que "a tots els fabricants de iogurt de Catalunya els perjudica que s¿anomeni iogurt pasteuritzat abans de la fermentació al que fa Pascual". "Ens dol moltíssim l'actitud de Pascual" es lamenta el conseller, que adverteix que "el primer que hauria de fer Pascual en la seva publicitat és no enganyar perquè diu que els iogurts pasteuritzats tenen el mateix valor nutritiu i per a començar hauríem de demanar que no mentissin". L'Associació Espanyola de Fabricants de Iogurt i Postres Làcties ha emès un comunicat afirmant que la nova normativa que permet denominar iogurt als anteriorment anomenats postres lactis confon al consumidor, ja que no és el mateix un iogurt fresc, que un iogurt pasteuritzat després de la fermentació. Es dóna la circumstància que importants fabricants de iogurt tradicional, del que el més destacat és Danone, tenen la seva seu a Catalunya.
El més llegit

L’Oficina de l’Oli publica els primers perfils sensorials d’olis d’aquest any

Jornades tècniques de l’11 al 17 de novembre

El Govern aprova ajuts a promoure l’activitat econòmica a les zones rurals