FIRES I SALONS | 28/08/2015  Fira de Lleida

La Fira de Sant Miquel acull nombroses jornades i congressos de temàtica variada

Professionals i experts podran gaudir de 5 congressos, 12 jornades tècniques i 5 conferències, entre d'altres activitats. La fruita dolça, els fruits secs, la innovació agroalimentària, l'ús dels drones o el reg figuren entre els temes destacats.

Detall del cartell de la 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel

Detall del cartell de la 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel

La 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 30a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), certàmens que tindran lloc del 24 al 27 de setembre de 2015 en el recinte de Fira de Lleida, reforcen enguany el capítol de les activitats paral·leles amb un ampli programa de congressos, jornades tècniques, conferències, presentacions i reunions professionals.

Aquestes trobades se centraran en temes de gran interès per als professionals del sector, com ara la fructicultura, l’evolució del sector dels fruits secs, la innovació alimentària, l’ús dels drones dins l’àmbit agrari, les tecnologies del reg, la despesa energètica en el sector agroalimentari, les aportacions de les dones al món rural, la nova llei de cooperatives, la PAC 2014-2020, el benestar animal, la gestió de les dejeccions ramaderes, la sanitat vegetal en l’olivera, els cultius alternatius, les novetats i problemàtiques en maquinària i tecnologies agrícoles, l’etiquetatge alimentari, l’autoconsum fotovoltaic o el finançament dels subministraments agraris.

 

Els congressos

 

Pel que fa als congressos, el dijous 24 de setembre Afrucat organitza la jornada “Previsions de la campanya fructícola 2015. Balanç d’estiu i perspectives”, on s’analitzaran les estratègies que els propi sector i les administracions han utilitzat per abastir els mercats de fruita davant el veto rus. El Saló de Congressos acollirà el Simposi nacional d’ametller i altres fruits secs, en què es parlarà de l’evolució del consum i el futur dels fruits secs, es presentaran noves varietats i nous models productius de l’ametller, es donaran a conèixer diferents projectes productius de fruits secs i els beneficis d’aquests productes per a la salut. L’acte és organitzat per l’IRTA, la revista Fruticultura i Fira de Lleida.

El dissabte 26 de setembre es desenvoluparà el congrés “Catalunya, líder en innovació agroalimentària”, en què es donarà a conèixer la RIS3CAT, l’estratègia de recerca i innovació impulsada pel Govern català per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, que ha de garantir que les inversions en recerca i innovació cofinançades per la Unió Europea es tradueixin en creixement econòmic i creació d’ocupació al territori.

LleidaDrone, amb la col·laboració de Fira de Lleida, organitzen els dies 24 i 27 diferents conferències professionals i amateurs sobre drones. D’aquestes, unes es dedicaran específicament a les solucions específiques per al sector agrari i fruiter, en el qual la Fira de Sant Miquel de Lleida té el seu focus, i unes altres se centraran en el món dels drones en general. Organitza la jornada el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya a Lleida amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

 

Les jornades tècniques

 

Quant a les jornades tècniques, el dijous 24 de setembre tindran lloc les sessions “Espai de transferència tecnològica en reg”, organitzada per l’Oficina del Regant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (hi haurà una segona sessió el dia 25); “Control de la despesa energètica en el sector agroalimentari”, a càrrec de GE+Solucions Energètiques; “Tendències i oportunitats al món rural. Aportacions de les dones”, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i “La nova llei de cooperatives. Aplicació jurídica i econòmica”, organitzada per la federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Les jornades del divendres 25 de setembre se centraran en “La PAC 2014-2020: Balanç de la campanya DUN 2015”, organitzada per la Direcció General de Desenvolupament Rural del DARP; el “Benestar animal: sacrifici d’aus”, a càrrec del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida; “L’agricultura de precisió en fructicultura”, d’ETSEA-UdL, Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió; els “Aspectes innovadors de la gestió de les dejeccions ramaderes”, organitzat pel DARP, i la 8a Jornada de Sanitat Vegetal, a càrrec de la Subdirecció General d’Agricultura. Servei de Sanitat Vegetal-Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DARP.

Finalment, el dissabte 26 de setembre es desenvoluparan les jornades “Problemàtiques de sanitat vegetal en olivera”, organitzada per JARC; “Cultius alternatius”, del Servei d’Ordenació Agrícola-Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DARP, i “Novetats i problemàtiques en maquinària agrícola”, a càrrec d’Unió de Pagesos.

Per més informació sobre cada una de les jornades pots consultar la nostra Agenda.

 

Conferències i presentacions

 

En l’apartat de conferències i presentacions, Agroptima organitza una jornada en què els agricultors explicaran com la tecnologia els fa la vida més fàcil; RepaQ Packaging Consulting informarà sobre la normativa vigent sobre l’etiquetatge alimentari i l’adequació de l’etiquetat per exportar aliments; Sofos Energia organitza una conferència sobre la millora de la competitivitat mitjançant l’autoconsum fotovoltaic; el Banc de Santander explicarà el seu servei de finançament de subministraments, i SE7ACCENTS presentarà l’app guiasegria.cat i el nou setmanari 7accents.

Finalment, el dissabte 26 de setembre al matí es farà la reunió de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants.