CÍTRICS | 09/09/2015  IRTA/RuralCat

La collita de la mandarines podria durar sis mesos

L'IRTA col·labora en un assaig que valorarà la incorporació de 12 noves varietats de mandarina per tal que es pugui expandir la producció de 2 a 6 mesos a l'any.

Camp experimental de mandarines. Font: IRTA

Camp experimental de mandarines. Font: IRTA

L’empresa de producció de plantes de cítrics Viveros Alcanar, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i recolzat per l’IRTA, està impulsant l’establiment d’un camp experimental per a la producció de mandarina. Els assaigs tenen com a objectiu valorar noves varietats i patrons per tal que la producció d’aquest cítric pugui expandir-se de 2 a 6 mesos.

Actualment a Espanya es conrea principalment la varietat Clementina de Nules, que es recull de novembre a gener. Les noves varietats que es provaran, propietat de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i de l’agrupació de viveristes de cítrics AVASA, permetran la producció continuada de mandarina des d’octubre fins a maig.

Amb aquesta iniciativa es pretén dissenyar una reestructuració varietal del sector per tal que aquest no depengui d’una única varietat i pugui ser més sòlid i competitiu, tan per al mercat intern com per a l’exportació. L’assaig, que s’ha iniciat el juny passat, preveu obtenir resultats continuats en els propers deu anys.