IPC | 13/01/2003  Ruralcat

El preu dels aliments va pujar un 0,6% al desembre i un 4,6% en tot l¿any 2002

Els aliments i begudes no alcohòliques van augmentar de preu al desembre un 0,6 per cent en relació al mes anterior, mentre que la taxa interanual es va situar en un 4,6 per cent, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Catalunya, l¿increment al desembre va ser del 0,8 per cent, i l'acumulat durant l¿any passat, del 5,1 per cent.

Prestageries d'un supermercat

FOTO: Anfevi

Les begudes alcohòliques i el tabac no van experimentar variació en aquest últim mes encara que l'any 2002 l'increment va ser del 4,6 per cent. L'índex general es va fixar en 105,5, la qual cosa suposa una pujada del 0,3 per cent en l'últim mes de l'any i una taxa interanual del quatre per cent. Els aliments amb elaboració, begudes i tabac van experimentar un alça del 0,2 per cent al desembre (3,4 per cent en un any), mentre que en els de sense elaboració la pujada va ser del 1,1 per cent (set per cent en 2002), en begudes i tabac del 0,5 per cent (4,6 per cent en un any) i sense elaboració i productes energètics l'1 per cent (6,3 per cent en un any). Per productes, el més inflacionista en aquesta ocasió va ser el peix fresc i congelat (3,4 per cent), seguit de la carn d¿oví (2,7 per cent), ous (1,5 per cent), crustacis i mol·luscs (1,2 per cent), cereals i derivats (1,1 per cent) i fruites fresques (1,1 per cent). A continuació se situen els productes lactis (0,9 per cent), patates (0,7 per cent), carn de boví (0,6 per cent), preparats de llegums i hortalisses (0,5 per cent), altres carns i llegums i hortalisses fresques i sucre (0,2 per cent), i pa, olis i cafè, cacau i infusions (0,1 per cent). Van baixar la carn d'au (-2,4 per cent), carn de porcí (-0,4 per cent), fruita en conserva i fruits secs (-0,3 per cent), i begudes alcohòliques (-0,2 per cent), mentre que altres preparats alimentaris, refrescs i aigua mineral i tabac no van variar. En canvi, els aliments més inflacionistes durant 2002 van ser les hortalisses (19,2 per cent), seguit de fruites fresques (9,9 per cent), olis i grasses (8,8 per cent), peix fresc (7,2 per cent), carn de boví i tabac (5,5 per cent), crustacis i mol·luscs (5 per cent) i pa (4,9 per cent). Els segueixen productes lactis (4,7 per cent), carn d'au (3,9 per cent), altres preparats alimentaris (3,7 per cent), ous (3,6 per cent), aigua mineral i refrescs (3,2 per cent), cereals, altres carns i preparats de llegums i hortalisses (2,3 per cent). El tabac va pujar el 2,2 per cent; les fruites en conserva un 1,5 per cent, el sucre 0,7 per cent, la llet 0,5 per cent i la carn de porcí i les patates un 0,2 per cent. Per Comunitats Autònomes, a Andalusia va augmentar el preu dels aliments en 0,5 per cent al desembre (5% en un any); Aragó en 0,5 per cent (4,2% en 2002); Astúries en 0,6% (3,9% en un any); Balears en 0,5% (5,2% en un any); Canàries un 0,2% (4,5% en un any) i Castella-Lleó en 0,6% (4% en un any). Castella-la Manxa va pujar al desembre un 0,4% (3,6% en un any); Catalunya en 0,8% (5,1 % en un any); Comunitat Valenciana 0,7% (4,8%); Extremadura en 0,3% (3,5%); Galícia en 0,6% (4,8%); Madrid en 0,8% (4,8%); Múrcia, en 0,8% (5% en un any); Navarra en 0,3% (3,6%); País Basc en 0,6% (3,7% en un any); La Rioja en 0,6% (3,8%); i Ceuta i Melilla en 0,4% (4% en un any). Respecte a les begudes alcohòliques i tabac, Andalusia va registrar un descens al desembre del 0,1% (+4,7% en tot l'any), igual que Aragó (+4,2% en un any), Astúries (+4,3% en un any); Balears (+3,8%), Cantàbria (+4,5% en un any), Castella-Lleó (+4,6%), Comunitat Valenciana (+4,5%), Madrid (+4,8%), Múrcia (+4,5%) i País Basc (+4,1%). Canàries va registrar una pujada del 0,3% al desembre (3,9% en tot l'any), mentre que Castella-la Manxa no va variar el preu de les seves begudes en aquest mes i la seva taxa interanual va ser del 5%. Tampoc va haver canvis en aquest apartat al desembre a Extremadura (4,9% en un any), Galícia (4,7% en un any), Navarra (4%), La Rioja (4%) i Ceuta i Melilla (5%).
El més llegit

Publicada la fitxa tècnica “Desherbatge mecànic dels cereals d’hivern amb la grada de pues flexibles”

L’Oficina de l’Agricultura de Precisió es renova amb un disseny més visual i nous continguts

Les dones representen el 40% de l’ocupació al sector agroalimentari català