AJUTS | 28/10/2021  Ruralcat

El programa d’ajuts al desenvolupament rural comptarà amb 632 milions d’euros en el període 2023-2027

El pressupost estarà distribuït en dos programes: un amb línies d’ajut cofinançades amb fons de la Unió Europea i un altre exclusivament finançat amb fons de la Generalitat.

L’acord assolit posa l’èmfasi en les mesures destinades al terreny ambiental

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat, juntament amb les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària, repartir 632 milions d’euros en el període 2023-2027, dels quals la Generalitat n’aportarà 315 milions d’euros, per compensar la rebaixa del 9% dels recursos europeus per al desenvolupament rural.

Aquests fons es distribuiran en dos programes: un dotat amb 527,8 milions d’euros, cofinançats amb diners del Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER) i del Departament d’Acció Climàtica, i un segon programa de desenvolupament rural propi amb línies d’ajut exclusivament finançades per la Generalitat de Catalunya, que comptarà amb 105 milions d’euros.

Aquest acord suposa una inversió global anual superior a la de l’actual període de programació, tenint en compte les anualitats pressupostàries de cadascun dels programes. Així, el nou programa estarà dotat de 126,5 milions d’euros anuals, enfront dels 116 milions d’euros anuals del període anterior, el que suposa un 9% més. D’aquesta forma es manté una xifra similar de volum global de despesa pública equivalent a l’actual període, afegint els fons necessaris per neutralitzar l’impacte de l’increment del cost de la vida entre els períodes de programació.

L’acord assolit posa l’èmfasi en les mesures destinades al terreny ambiental, com els ajuts a la mitigació al canvi climàtic, en explotacions agràries, mesures forestals, mesures agroambientals i mesures destinades a l’agricultura ecològica, entre d’altres, per a les quals s’assoleix dins el programa cofinançat un total de 261 milions d’euros, gairebé el 50% del total del programa. Pel que fa a la resta de mesures del programa cofinançat, es donarà prioritat a les ajudes vinculades a la millora de la competitivitat en les explotacions agràries (plans de millora), la incorporació de joves, les mesures relaciones amb la metodologia Leader i les d’innovació a través de grups operatius en el marc de l’Associació Europea de la Innovació. El programa propi donarà prioritat als ajuts a la transformació i comercialització de productes agroalimentaris, la qualitat dels productes agroalimentaris, la diversificació agrària, la formació i l’assessorament, i es reforçaran les mesures de mitigació del canvi climàtic, relleu generacional i innovació.

Aquest acord serà traslladat a l’Estat d’acord amb els terminis que es preveuen dins la negociació del nou Pla estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC).

Font: DACC