PROJECTES EUROPEUS | 15/11/2021  Ruralcat

El projecte europeu HARNESSTOM llança una enquesta en línia per dissenyar noves varietats de tomàquet

L’enquesta, disponible fins a finals de gener de 2022, permetrà recollir les preferències dels consumidors, els pagesos i els cuiners respecte a les característiques que ha de tenir un tomàquet ideal.

L'enquesta servirà per identificar quines característiques són importants en una varietat de tomàquet

El projecte europeu HARNESSTOM, liderat pel IBMCP-CSIC i coordinat a Catalunya per la Fundació Miquel Agustí on hi participen diferents centres de recerca europeus, està començant a desplegar les seves activitats a Catalunya.

El projecte té per objectiu millorar les varietats cultivades de tomàquet, fent especial èmfasi en els paràmetres de qualitat sensorial i gastronòmica. Un repte central del projecte és millorar la transferència dels coneixements i els materials desenvolupats pels centres de recerca al sector productiu i a la ciutadania. Amb aquest objectiu, en els propers anys es coordinaran diferents programes de Ciència Ciutadana i Selecció Participativa, on es distribuiran llavors i planter de varietats seleccionades en anteriors projectes de recerca a pagesos, cuiners i ciutadans.

Com a primera activitat s’ha publicat una enquesta en línia per tal de recollir les preferències dels consumidors, els pagesos i els cuiners respecte a les característiques que ha de tenir un tomàquet ideal. Un aspecte destacat és que l’enquesta permet dissenyar un tomàquet ideal per un ús “generalista”, però també proposa alguns casos d’estudi locals, entre els quals hi ha el tomàquet de Montserrat, el San Marzano o el Cor de Bou.

L’enquesta està traduïda a set idiomes i estarà activa fins a finals de gener del 2022 i servirà per identificar quines característiques són importants en una varietat de tomàquet, integrant les necessitats dels diferents agents, des de la pagesia fins al consumidor, així com identificar singularitats associades a les diferents regions i cultures. Els resultats permetran conèixer amb major profunditat què ens agrada d’un tomàquet i dirigir-hi la selecció de les noves varietats. Per participar a l’enquesta cliqueu al següent enllaç: https://harnesstom.surveysparrow.com/s/Designing-your-own-tomato/tt-512984 .

Font: FMA

 

Informació relacionada