S'avança la modificació del Programa de Desenvolupament Rural
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha presentat la cinquena proposta de modificació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2007-2013 en el marc de la 3a reunió ordinària del Comitè de Seguiment, i ha donat un termini fins a l'1 de juliol als seus membres per tal que en facin les aportacions pertinents.
Concretament, s'ha proposat la modificació dels imports per a les indemnitzacions compensatòries, que requeriran un increment del pressupost programat en més d'un 62%, i permetrien ampliar els imports màxims d'ajut que podrien rebre les explotacions de fins a 6.000 euros per explotació i any, a excepció de les societats que podran rebre fins a 12.000 per explotació i any. Aquest increment es realitza mitjançant l'aportació extraordinària de fons FEADER procedents del Programa Red Rural Nacional així com de la reprogramació financera d'algunes mesures del Programa, que, atenent el nivell d'execució actual, requereixen d'una disminució dels fons inicialment programats.
Àmbit de la diversificació
Les modificacions presentades en l'àmbit de la diversificació proposen un notable increment d'actuacions no agràries subvencionables per aquesta mesura del PDR que contribueixin a implementar noves activitats en les explotacions agràries. Els quatre grans àmbits de diversificació definits es basen en l'establiment de nous serveis en el món rural, la producció artesanal, la comercialització, i la producció i comercialització d'energies renovables, cobrint d'aquesta forma un gran nombre d'activitats que desenvolupin els agricultors en el món rural.
La proposta de modificació del PDR de Catalunya, presentada pel DAR als membres del Comitè, parteix amb el principal objectiu de donar compliment a la resolució del Parlament, en els àmbits d'adequació de les indemnitzacions compensatòries en zones de muntanya i en zones desfavorides fora de les de muntanya; la millora dels ajuts a la diversificació de les activitats agràries així com la incentivació d’aquestes actuacions en zones d’especial protecció; regular el sistema de prioritat per a què els grups de productors amb participació majoritària d'agricultors professionals puguin ser prioritaris en les convocatòries d'ajut a la transformació i comercialització agroalimentàries.
Municipis de més de 5.000 habitants
A banda de les modificacions proposades per tal de donar compliment a la resolució del Parlament, el DAR també n'ha proposat d'altres, entre les quals destaca l'eliminació de determinades limitacions pressupostàries als municipis de més de 5.000 habitants, per tal de millorar l'execució de l'eix metodològic del Leader. Aquesta modificació es presenta amb les premisses bàsiques de maximitzar l'eficàcia dels fons disponibles, la realització d'uns ajustaments financers simples i la de contenció de la despesa pública.
D'altra banda, en aquest Comitè de seguiment també es va presentar el avenços que s’han produït de les mesures que inclou el programa, aprofitant la presentació i aprovació de l'Informe Intermedi Anual de l'any 2009. La novetat principal d'aquest informe és que durant l’any 2009 ja s’ha iniciat l’execució del pressupost assignat al nous reptes, els quals es van incorporar amb l’última modificació del PDR de Catalunya.
Balanç actual del PDR
Durant la reunió es va presentar el balanç actual del programa destacant que, a data 31 de març de 2010, l'execució del PDR és de 305.797.828 euros de despesa pública total, que suposen un 27,86% d'execució del Programa. Quant al fons FEADER, l'execució en la mateixa data és del 26,20 %, quatre punts per sobre de la mitjana espanyola.
La presidència del Comitè recau en el director general de Desenvolupament Rural del DAR, Jordi Bertran, i el director general de Desenvolupament Rural del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Jesús Casas. També hi assisteix un representant de la Comissió Europea , amb caràcter consultiu, diferents representants del DAR, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, del Departament d'Economia i Finances, així com vocals representants de les següents institucions i organitzacions: Secretaria de Joventut, Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut Català de les Dones, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Unió de Pagesos, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, i Xarxa Custòdia del Territori.