L’Estratègia de bioeconomia de Catalunya, present en el Circular Economy Hotspot
El passat 16 d’octubre, es va presentar l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya 2030, el full de ruta per impulsar l’economia circular al sector agroalimentari, forestal i marítim, durant el Circular Economy Hotspot.
Ignasi Rodríguez durant la seva intervenció
Durant aquesta jornada, emmarcada en l’esdeveniment internacional Circular Economy Hotspot que va tenir lloc del 15 al 18 de novembre, es van presentar diferents iniciatives del sector agroalimentari per impulsar l’economia circular a Catalunya.
El responsable de Relacions Exteriors del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ignasi Rodríguez, va ser l’encarregat de presentar l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya (EBC2030), que té com a objectiu principal promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables de proximitat.
Durant la seva presentació, Rodríguez va destacar la importància de la bioeconomia a Catalunya, la qual l’any 2018 representava un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones, equivalent al 5,2% del total de llocs de treball. S’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys amb la implantació de l’Estratègia, que es presenta així com una oportunitat i una necessitat per als sectors agrari, forestal i marítim per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball de qualitat i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials.
En la seva intervenció, Rodríguez va posar èmfasis en les quatre cadenes de valor prioritàries on se centraran les diferents accions que desenvoluparà l’estratègia de bioeconomia circular a Catalunya: 1) la millora de la gestió forestal i l’aprofitament dels recursos forestals, 2) la valorització de les dejeccions ramaderes i els residus orgànics, 3) l’aprofitament dels subproductes i coproductes de la cadena agroalimentària, i 4) la creació de paisatges agroforestals resilients i la provisió de serveis ecosistèmics. Unes accions que donaran resposta a les mesures proposades a l’EBC2030, les quals s’estructuren en 7 objectius estratègics:
- Millorar l’aprofitament de la biomassa disponible a Catalunya mitjançant la seva caracterització, quantificació, optimització de la gestió i distribució.
- Desenvolupar un teixit empresarial basat en la bioeconomia circular arreu del territori, amb especial atenció al primer sector.
- Fomentar l’ús i el consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.
- Promoure els paisatges agroforestals resilients i la provisió sostenible de serveis ecosistèmics en el context de la bioeconomia circular catalana.
- Situar el coneixement com a motor de la bioeconomia circular.
- Enfortir el rol de l’Administració i adaptar el marc normatiu i legal de manera que afavoreixi la bioeconomia circular a Catalunya.
- Preparar la societat catalana per al canvi cap a la bioeconomia circular.
La jornada també va comptar amb la participació d’altres iniciatives del sector agroalimentari que estan impulsant l’economia circular a Catalunya representades per: INNOVI, el clúster vitivinícola de Catalunya; el supermercat d’alimentació orgànica VERITAS; el Centre Tecnològic Beta; la cooperativa Unió Nuts; el Grup Carinsa de creacions aromàtiques industrials, i la cooperativa Tarpun. Durant la jornada, també es va presentar Foodini, una impressora 3D que permet personalitzar els aliments, menjar de manera saludable, millorar l’eficiència a la cuina i reduir els residus alimentaris.
Font: DACC