SANITAT VEGETAL | 28/09/2015  RuralCat

Un fong podria reduir la mosca de l'olivera fins a un 70%

Aquest cap de setmana, a la Fira de Sant Miquel, s'ha presentat un mètode que utilitza el fong entomopatògen Metarhizium brunneum per reduir entre un 50% i un 70% la població de la mosca de l'olivera.

Exemplar de mosca de l'olivera. Font: DARP

Exemplar de mosca de l'olivera. Font: DARP

Enrique Quesada, responsable de l’estudi que ha desenvolupat el mètode i catedràtic d’Entomologia de la Universitat de Còrdova, ha fet la presentació dins de la jornada tècnica sobre “Problemàtiques de sanitat vegetal en olivera”, organitzada per JARC-COAG.

Aquest mètode consisteix en reduir la població de primavera controlant la larva que abandona el fruit per ocupar el sòl a la tardor i l’hivern. “Utilitzem un agent biològic, el fong entomopatògen Metarhizium brunneum, que apliquem al sòl sota la copa de l’arbre. Quan la larva salta al mateix, hem comprovat que la següent campanya la població de primavera és molt més baixa”, ha explicat Quesada.

Aquest és un mètode totalment respectuós amb el Medi Ambient, que s‘ajusta a la normativa vigent i que no deixa residus de cap tipus. Fins ara, els pagesos utilitzaven insecticides químics de síntesi per al seu control, però la posada en marxa el 2014 d’una directiva europea d’us sostenible d’insecticides ha fet que es fomenti el desenvolupament d’un altre tipus de solucions al problema.

Actualment aquest sistema està en fase de desenvolupament, ja molt avançat, i amb aplicacions al camp amb molts bons resultats –més del 50% en plantacions d’Andalusia–. Ara només necessitem que alguna empresa es decideixi a desenvolupar-lo i comercialitzar-ho, tenint en compte que disposem de tot el suport de l’Administració”, explica.

La mosca de l’olivera és una de les plagues més difícils de controlar dins dels sector oleícola. Tal com explica Lluís Gaya, cap sectorial de l’olivera de JARC-COAG, “la campanya de 2014 a Catalunya es va reduir en un 20% la collita d’oli per causa d’aquesta mosca, el que es tradueix en unes 6.000 tones menys d’oli i en uns 18 milions d’euros menys.” Gaya comenta que enguany no hi haurà tanta afectació perquè ha estat un any molt més sec que la campanya passada i la humitat fa que proliferi aquest insecte.