Eudald Planella Ens dirigim a les persones i consumidors que valoren el producte de proximitat i ecològic
Sense cap vincle familiar amb la terra però amb experiència com a treballador al camp, l’any 2017 l’Eudald Planella va decidir emprendre en el món agrari després d’haver acabat la carrera de ciències polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va prendre el relleu als Germans Ortiz, que cultivaven a la finca de Mas Marquet al municipi de Piera (Anoia) i va iniciar el seu procés d’incorporació a l’empresa agrària plantant vinya i oliveres. Actualment El Violinista elabora vins i oli amb certificació ecològica. La crisi de preus del raïm i l’elevat cost de producció de l’oliva els va portar a transformar i vendre el seu propi producte a través d’una agrobotiga on fan degustació i venda, tot a la mateixa finca. Eudald Planella va ser candidat al premi PITA 2020 en la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a per la creació d’un oli ecològic envasat Bag in box.
Eudald Planella té 28 anys i va iniciar el seu projecte empresarial l’any 2017 a una finca d’Anoia tot plantant vinya i oliveres ecològiques i prenent el relleu dels descendents de Magí Costa, un pagès violinista de Mas Marquet de Piera, que intercanviava música per plançons d’olivera. El resultat són uns olis ecològics elaborats amb les varietats Vera del Montserratí i Arbequina que prenen el nom del seu melòman creador.
-Què us va impulsar a participar als premis PITA?
Va ser sobretot per iniciativa de la nostra tècnica comarcal, que em va animar a participar-hi.
-Com va néixer la idea de crear el projecte empresarial?
Des d’adolescent m’ha agradat el camp però tampoc tenia clar si m’hi podria dedicar per compte propi perquè jo no vinc de família pagesa i a casa no teníem res. Començar de zero no és gens fàcil. De totes maneres vaig voler apostar per això perquè també hi veia una sortida professional prou digna i on hi podria trobar oportunitats, sobretot en un sector tan desafavorit i on no hi ha relleu generacional.
-Quines varietats d’oliva cultiveu?
Actualment a casa tenim Arbequina d’oliveres centenàries, Vera del Montserratí i Blanqueta.
-Quines característiques té el vostre oli? A quin públic/consumidor va dirigit?
Es tracta d’un oli verge extra premsat en fred. La recol·lecció es fa manualment i es porten les olives a moldre a diari, al trull del poble (Piera).
Ens dirigim a les persones i consumidors que valoren el producte de proximitat i ecològic.
-On es pot trobar el vostre oli?
Per internet a www.elviolinista.cat i també a la nostra agrobotiga, un espai que hem obert enguany on fem la venda i degustació del producte.
-Aposteu per un format d’envàs més innovador i sostenible que el convencional, en què consisteix?
Es tracta d’un Bag in Box de cartró fabricat a la població veïna de Capellades, amb llarga tradició paperera. Aquest format d’envàs és molt còmode per servir el producte i el preserva molt bé de l’oxidació, tant la produïda per la llum del sol com la de l’oxigen, els principals agents oxidants de l’oli.
“Aquest format d’envàs és molt còmode per servir el producte i el preserva molt bé de l’oxidació”
-Consideres que el consumidor sap apreciar cada vegada més l’oli ecològic de qualitat?
Sí, hi ha una demanda creixent d’aquest producte i sobretot d’olis verds, de recol·lecció més avançada, quan l’oliva encara ha de madurar. Hi ha una gran diferència respecte a altres tipus d’oli que puguis trobar al mercat.
“Hi ha una gran diferència respecte a altres tipus d’oli que puguis trobar al mercat”
-Quins altres reptes de futur us plantegeu?
M’agradaria poder exportar l’oli a algun país d’Europa, i apostar pel format d’ampolla amb olis molt verds amb un alt contingut en polifenols. Tot això quan disposi de la certificació ECO que serà l’any que ve, al 2022.