PORCÍ | 30/09/2015  IRTA/RuralCat

Prop de 100 granges es disputen aquest any els premis Porc d'or

Un any més Catalunya, amb 46 nominacions, i Aragó, amb 32, ocupen els primers llocs de la classificació. Navarra novament ascendeix en el rànquing, posicionant-se en tercer lloc amb 17 nominacions. Els 48 premis es lliuraran a la gala dels Porc d'Or, que tindrà lloc a Lorca (Múrcia) el 6 de novembre.

Estatueta dels premis Porc d'Or

Estatueta dels premis Porc d'Or

Un total de 97 explotacions de 10 comunitats autònomes opten als 45 premis Porc d'Or través de 124 nominacions distribuïdes per categories, segons el nombre de truges de la granja, i atenent als diferents criteris de selecció: Nombre de garrins deslletats per truja de Baixa (GDTB), Productivitat Numèrica (PN) i Taxa de Parts (TP).

Per a l'elecció dels nominats, s'han analitzat prop de 800 explotacions de porcí adherides al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol (BDporc) , que sumen un total de 750.000 truges reproductores, el que representa el 40% del cens nacional.

Aquests premis estan organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i compten un any més amb el suport, com a co-organitzadors, de l'empresa líder en salut animal Zoetis i de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), a més de l'Ajuntament de Lorca.

 

Navarra ascendeix al tercer lloc i les dues Castelles descendeixen

 

Un any més els primers llocs en la classificació de nominats estan ocupats per Catalunya i Aragó. En el cas de Catalunya, acumula un total 46 nominacions que es reparteixen 35 explotacions. La ciutat comtal engloba la gran majoria d'aquestes nominacions, amb 31; el segueix Lleida amb 10 nominacions, Tarragona amb 3 i Girona amb 2.

Per la seva banda, Aragó té 25 granges nominades amb 32 nominacions en total. 16 d'elles van a parar a Osca; 14 a Saragossa i 2 a Terol.

Navarra continua en el seu ascens en el rànquing dels nominats, situant-se enguany en tercera posició i desbancant Castella i Lleó, comunitat que habitualment ocupava aquest lloc. La Comunitat Foral compta amb un total de 17 nominacions, 3 més que l'edició passada, i 14 granges.

Castella i Lleó descendeix a la quarta posició amb 11 nominacions (en perd 5 pel que fa a l'edició de 2014) i deu granges. Aquestes nominacions es reparteixen de la següent manera: 5 a Segòvia, 2 a Salamanca, 2 a Burgos i 1 a Valladolid i Zamora.

A continuació es troba Galícia, que incrementa en 3 les seves nominacions ascendint a un total de 7 per a cinc granges. Castella la Manxa baixa un lloc en la classificació amb 5 nominacions i 4 granges.

Per finalitzar, Múrcia i País Basc (Guipúscoa) compten amb 2 nominacions cadascuna, i la Comunitat Valenciana baixa un lloc amb 1 nominació per a 1 explotació de la província de Castelló. Com a novetat, aquest any s'incorpora a la llista de nominats una granja de Jaén (Andalusia) que opta a 1 estatueta.

 

Tres premis especials

 

A més de les 45 estatuetes d'or, plata i bronze que es lliuren segons les categories i criteris establerts, durant la gala dels premis Porc d'Or s'atorguen tres premis especials.

El premi Porc d'Or en la seva màxima categoria, la de Diamant, i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica, premis que en l'edició passada va rebre Granja Sant Martí, de Barcelona, amb 34,78 garrins deslletats per truja i any. I el premi del Magrama a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient", que l'any passat va recaure a la granja lleidatana Albesa Ramadera. A aquest últim guardó poden optar totes les granges adherides al BDporc, independentment de si estan o no nominades en aquesta nova edició dels Porc d'Or.

Els 45 premis restants es concediran atenent a l'excel·lència assolida pels següents criteris productius: Nombre de garrins deslletats per truja de Baixa (GDTB), Productivitat Numèrica (PN) i Taxa de Parts (TP). Les explotacions estan classificades per la seva grandària en cinc categories: 1a fins a 200 truges; 2a de 201-500; 3a de 501 a 1.000; 4a de 1.001 a 2.000 i 5a més de 2.001 truges.

 

Vint anys de reconeixement a l'excel·lència

 

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, poden superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

Avui dia, els premis Porc d'Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.