PREMIS | 01/12/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2021 en la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a

En aquesta vintena edició s’han presentat sis candidatures de la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a, del total de les iniciatives innovadores rebudes.

Groots Hydroponics utilitza el sistema d'hidroponia

Guanyador modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

Carlos Gómez, Groots Hydroponics

Per l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur. Aquesta tecnologia es basa en el cultiu de vegetals a prestatgeries situades a torres modulars, que optimitza l’ús de l’espai i maximitza la qualitat de les plantes mitjançant un sistema d’hidroponia, que consisteix a recircular una solució d’aigua i nutrients en un circuit tancat que permet un estalvi del 90% d’aigua respecte de l’agricultura tradicional.

Nominada modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

 Emma Viñas, el Turó de les Nou Cabres

Per l’emprenedoria i creació d’una formatgeria mòbil i la gestió  d’un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental. El bestiar fa tasques de silvopastura, que nodreix els animals mentre efectuen tasques de manteniment de franges perimetrals contra incendis forestals, i alhora produeix aliments com la seva carn o llet i derivats com el formatge, que es venen directament al consumidor de proximitat.

Candidatures modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

Francesc Bonilla Pons, Tenebio, per la creació d’una granja d’insectes que processen residu i generen nutrients per alimentar el bestiar. Aquesta iniciativa pretén fer viable una alternativa que substitueixi la gestió tradicional de la fracció orgànica i permeti obtenir un nou producte útil per a l’alimentació en ramaderia.

Brotalic per la  producció i venda de microbrots, un aliment amb moltes propietats, al detall i al món de la restauració. Aquests vegetals són plantes joves collides al cap d’uns 10 o 15 dies de creixement que tenen un sabor intens i un alt contingut nutricional. Brotalic pretén donar noves sortides als microbrots i afavorir-ne la popularització entre els consumidors.

Green in blue per la creació de la granja aquapònica més gran de Catalunya. Es tracta d’un sistema mixt de cria de peixos i cultiu de plantes. Actualment, s’està construint a un hivernacle reformat de 1.250 m² a Vilassar de Mar, i serà l’explotació més gran d’aquestes característiques de tot Catalunya.

Sòl Ben Moll per dissenyar un nou sistema de subscripció virtual de cistelles tancades de vegetals de temporada que presenta molts avantatges tant per als productors com per als consumidors. Aquesta eina permet a l’usuari programar la seva comanda en un calendari virtual i facilita els agricultors poder planificar les collites satisfactòriament.

Aquesta vintena edició ha rebut 32 propostes de tot Catalunya d’iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació. Els tres premis guanyadors dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.

Aquesta convocatòria del PITA 2021 té un caràcter especial en la història del premi, donat que celebra la seva vintena edició. El premi va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 455 candidatures repartides per tot Catalunya i  el DACC ha distingit i premiat 104 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.

Amb aquesta convocatòria, el DACC pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.

Font: DACC

Informació relacionada