Les empreses de serveis agrícoles creixen a Catalunya
Un nou estudi del Centre de Mecanització Agrària del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural analitza les empreses de serveis agrícoles a Catalunya, i destaca l'augment del volum de feina que la majoria han experimentat durant els últims quatre anys.
Segons l'estudi, l'augment de l'externalització de serveis al sector està propiciant, d'una banda, la reorganització del treball agrari i de la pròpia estructura empresarial i, d'una altra, el sorgiment, cada cop més evident, d'un col·lectiu d'empreses de serveis agrícoles destinades a jugar un paper cada vegada més important.
Per fer l'estudi s'han analitzat 98 empreses de serveis agrícoles amb una antiguitat mitjana de 15 anys, la majoria concentrades a les principals zones agrícoles de Catalunya, com el Baix Ebre, Montsià, Osona, Segrià, Alt Penedès, Baix Llobregat, la Selva i el Pla d'Urgell.
Els tres sectors on hi ha més empreses de serveis són el cerealístic, el de les dejeccions ramaderes i el farratger. La superfície treballada a l'any per aquestes empreses és molt variable, ja que oscil·la entre les 50 i les 1.500 hectàrees.
Les principals formes d'adquisició de la maquinària per ordre d'importància, però amb poca diferència entre elles, són: el lísing, el pagament mitjançant un crèdit i, en darrer lloc, el pagament al comptat.
Necessitats: personal qualificat i Pla Renove
Quant a personal, la majoria de gerents d'aquestes empreses tenen dificultats per trobar treballadors que disposin d'una formació adequada. Cal personal qualificat, sobretot si es té en compte que la majoria d'empreses posseeixen un parc de maquinària modern dotat amb les últimes tecnologies que ofereix el mercat. La potència de la majoria dels tractors oscil·la entre els 50 i els 200 CV, i el 94% són de doble tracció.
La perspectiva de futur d'aquestes empreses és bona en la majoria dels casos, tot i que això depèn dels canvis que es puguin generar en l'agricultura i del fet de disposar o no de maquinària especialitzada que incorpori les últimes tecnologies.
Els punts prioritaris de les seves demandes a l'Administració són l'aplicació d'un Pla Renove més definit, amb una resolució ràpida, amb ajuts coherents i no centrat solament en el desballestament de maquinària autopropulsada. També es considera que seria molt interessant poder participar en d'altres línies d'ajut, com la compra de maquinària que incorpori noves tecnologies, així com disposar d'accés a més informació sobre jornades de divulgació i normativa en general. Tot això es podria facilitar amb la creació d'un grup de treball conjunt entre l'Administració i els representants del sector.