SANITAT VEGETAL | 05/10/2015  DARP/RuralCat

Aprovat el Pla d'actuació post-collita contra el cargol poma

Les actuacions aprovades són el pas previ del Pla de lluita que es durà a terme l'any 2016 i que preveu sectoritzar la xarxa de reg de la Comunitat de regants del marge esquerra

Font: DARP

Font: DARP

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Alfons Vilarrasa, va presidir, el passat divendres, la reunió de la Comissió Tècnica de lluita contra el cargol poma, que es va celebrar a Amposta, i en la qual es va aprovar el Pla d’actuació en post-collita que contempla un seguit de mesures segons les diferents zones del delta, així:

  • Marge dret: Tractaments amb aigua de mar i saponines en els desaigües i regs amb presència de cargol, assecats preventius en unes 600 hectàrees, i establiment de guarets en parcel·les que hagin estat afectades enguany.
  • Marge esquerra: Eixugat i en les parcel·les amb presència de caragol tractament amb saponines. En les zones baixes (que es determinaran en un mapa que figurarà en al web del DARP) es permetrà inundar amb aigua dolça sempre que hagin fet un tractament previ amb saponines en el cas que hagin tingut cargol, i amb el control del DARP. En els desaigües, tractament amb aigua de mar.
  • Riu: D’acord amb la reunió efectuada amb totes les autoritats competents en el riu, està previst dur a terme una actuació conjunta per a eliminar el cargol en el tram Tortosa-Amposta i rebaixar la població d’Amposta fins al mar.

Després de la reunió, i amb la participació de la Direcció General de Desenvolupament Rural, es va reunir els possibles participants en el grup ad hoc que preveu l’ajut de cooperació per tal de preparar la sol·licitud després de la publicació de l’Ordre de convocatòria. Aquest ajut esta inclòs en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2015-2020 i té un pressupost de 5 milions d’euros per a finançar l’estratègia de lluita contra el cargol poma en aquest període.

Totes aquestes actuacions són el pas previ a un Pla de lluita que es preveu dur a terme l’any 2016 i que preveu sectoritzar la xarxa de reg de la Comunitat de regants de l’esquerra per tal que els tractaments integrals que es facin en les diferents zones puguin consolidar-se definitivament i evitar noves invasions de la plaga. Properament, la comissió tècnica iniciarà les reunions per a enllestir aquest Pla de lluita.

 

Autors: Xavier Guixà i Joan Latorre, de Infraestructures.cat