INNOVACIÓ | 07/10/2015  DARP/RuralCat

El DARP potencia la utilització de noves tecnologies dins de l'àmbit agrícola

La Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha actualitzat l'aplicació CROMOS, des d'on es pot descarregar les dades de les explotacions agrícoles de la DUN (Declaració Única Agrària).

Imatge dels diferents formats disponibles a l'aplicació CROMOS. Font: DARP

Imatge dels diferents formats disponibles a l'aplicació CROMOS. Font: DARP

L’aplicació de CROMOSpermet una millor gestió de l’explotació agrària mitjançant l’accés a les seves dades en múltiples formats i pels diferents nivells d’usuari i necessitats: des de la simple descàrrega en format Excel per tenir un llistat de les parcel·les declarades, a descarregar-les en formats gràfics: KMZ de Google Earth o Shapefile per a veure-les sobre el terreny en 3D o poder carregar-les en el mòbil o tauleta.

Actualment, Catalunya és l’única comunitat autònoma de l’Estat que permet aquest ventall de formats de descàrrega.

Diverses empreses catalanes ja han desenvolupat eines per a utilitzar aquestes dades, oferint als seu clients l’anàlisi de les mateixes de cara a la gestió tècnica-empresarial de l’explotació agrària (tractaments fitosanitaris, fertilització, control de personal, ús de maquinària, etcètera), orientant-les a la planificació i a la presa de decisions des de l’ordenador o a través d’aplicacions específiques per al mòbil o per a la tauleta.

Catalunya ja fa temps que aposta per les dades obertes
, sent una de les poques comunitats autònomes que cedeix les dades completes del Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) per a la seva descàrrega, apostant així per la col·laboració amb el sector i amb tots els interessats.

En aquesta línia, des de fa 10 anys s'elabora un informe personalitzat per a cada explotació agrària, en el qual consta la declaració DUN i una imatge de cadascuna de les parcel·les declarades per l’agricultor.
Aquests documents actualitzats, així com els històrics de campanyes anteriors, es poden descarregar des de la mateixa aplicació CROMOS en format PDF.

Aquest any s’ha incorporat a la DUN la declaració gràfica, la qual cosa ha suposat l’obligació de dibuixar croquis quan els agricultors declarin més d’un ús en un recinte complet.
D’aquesta manera, l’aplicació CROMOS permetrà la descàrrega del mateix croquis dibuixat per a la DUN 2016.

Per a més informació podeu adreçar-vos a: cromos.daam@gencat.cat