PROJECTES EUROPEUS | 17/12/2021  Ruralcat

Polyfarming celebra la jornada final del projecte dedicat a l’agricultura regenerativa

En el marc del projecte, CREAF ha publicat un manual per al disseny i implementació d’un model agroalimentari regeneratiu.

L’agricultura regenerativa se centra en recuperar la fertilitat i qualitat del sòl de manera natural

El passat 3 de desembre es va celebrar a Barcelona la jornada final del projecte europeu Polyfarming “Agricultura regenerativa: sembrar el futur”. En aquesta trobada es van presentar els resultats i conclusions final del projecte i es van intercanviar experiències entre les organitzacions que impulsen el model regeneratiu des de diversos àmbits i figures polítiques rellevants de l’agricultura, ramaderia, canvi climàtic i repte demogràfic. A més, va servir per debatre sobre com es pot integrar l’agricultura regenerativa a l’agenda política, les seves perspectives de futur, reptes i oportunitats.

Per tal de millorar les properes activitats i oferir un espai d’opinió i debat, s’ha llançat una enquesta per a totes les persones interessades: https://forms.gle/AUdPNDhMZ9LScstx9.

El projecte LIFE Polyfarming implementa durant cinc anys el model agroalimentari regeneratiu a una finca pilot de Planeses (Girona) i demostra la seva rendibilitat i el seu potencial per lluitar contra el canvi climàtic i l’abandonament rural. L’experiència ha donat lloc al Manual Polyfarming (M. Gracia, M.J. Broncano, J. Retana (2021) Barcelona (España), CREAF), el primer a Espanya amb base científica sobre el model agroalimentari regeneratiu. El manual el componen diversos capítols que expliquen el sistema regeneratiu des de la perspectiva del sòl, el bosc, el prat, el bestiar i els cultius i que detallen com combinar i integrar els recursos que ens ofereixen en un model de producció agroalimentari. També incorpora tècniques concretes d’agricultura i ramaderia regeneratives i els beneficis ambientals, productius i econòmics que implica aplicar-les.

Els resultats apunten que si tota la superfície agrària i de pastura de Catalunya fes una transició al model regeneratiu, es compensarien completament les emissions anuals de CO₂ del sector agrícola català.  De fet, segons els resultats obtinguts durant els últims tres anys a la finca pilot el sòl viu i fèrtil d’un hort regeneratiu emmagatzema al voltant de 30 vegades més carboni atmosfèric a l’any que un convencional.

L’agricultura regenerativa se centra en recuperar la fertilitat i qualitat del sòl de manera natural, sense fertilitzants de síntesis. A més, els pasturatges regeneratius, que es gestionen amb animals pasturant, segresten al voltant de tres vegades més carboni a l’any que la pastura sense gestionar. D’altra banda, aquest model agrícola ja ha demostrat emetre un 40% menys de CO₂ que el convencional perquè no utilitza pesticides ni fertilitzants químics i redueix la maquinària.

Font: CREAF