AJUTS | 07/01/2022  Ruralcat

La Generalitat destinarà 1,6 milions d’euros per a projectes d'R+D en economia circular en l’àmbit dels residus

Els projectes d’R+D es basaran en l’aplicació de tecnologies vinculades als materials avançats, la biotecnologia, la fotònica, la manufactura avançada, la nanotecnologia i les TIC per prevenir la generació de residus o aprofitar-los com a recurs.

Aquests ajuts busquen accelerar l’economia circular a partir de la prevenció, la reutilització o la valorització dels residus

La Generalitat de Catalunya ha atorgat ajuts de fins a 150.000 euros a 16 empreses catalanes per al desenvolupament de nous projectes d’R+D en l’àmbit de l’economia circular. Es tracta de la línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental en l’àmbit dels residus conjunta entre ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En total, enguany la línia compta amb un pressupost d’1,6 milions d’euros amb l’objectiu d’accelerar l’economia circular a partir de la prevenció, la reutilització o la valorització dels residus. Les empreses beneficiàries executaran durant tres anys projectes d’R+D per desenvolupar noves solucions tecnològiques (materials, productes o processos) per a ús propi o per a tercers per prevenir la generació de residus o per valoritzar-los, fent que els recursos es mantinguin el màxim temps possible dins l’economia.

La línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental es va posar en marxa l’any 2018 amb un pressupost que prové majoritàriament del fons del cànon de residus industrials que gestiona l’ARC. Fins ara s’han atorgat 5 milions d’euros amb ajuts a una cinquantena d’empreses catalanes, que han invertit en conjunt 12,3 milions d’euros per implantar els projectes d’R+D.

Segons un estudi d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha actualment 626 empreses que es dediquen a desenvolupar solucions o tecnologies vinculades a l’economia circular, un 60% més que fa cinc anys. Segons l’informe, que subratlla el creixement i la importància d’aquest àmbit per a l’economia catalana, les empreses que s’hi dediquen generen 33.000 llocs de treball directament vinculats a l’economia circular i una facturació d’11.014 milions d’euros, gairebé el triple de la detectada fa cinc anys i que representa el 4,6% del PIB de Catalunya.

Per sectors, les empreses que ja estan incorporant models de circularitat en major mesura en els seus processos de producció són les dels sectors agroalimentaris (22% del total), el tèxtil i moda (10%), la construcció (9%), els proveïdors de metall (7%), el packaging (7%), la indústria farmacèutica i cosmètica (7%), l’hàbitat (6%), els béns d’equipament (5%), la higiene i neteja (4%) i la mobilitat i automoció (4%).

Font: DACC