En marxa la primera planta pilot que transforma les dejeccions ramaderes en fertilitzants
La planta, ubicada a Muntanyola, s’emmarca dins del projecte europeu Fertimanure, liderat pel Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Moment de la inauguració de la planta (font: DACC)
Aquest passat divendres es va inaugurar la planta pilot del centre Beta, ubicada a la granja Cal Ros de la Cooperativa Plana de Vic a Muntanyola. La planta permet valoritzar les dejeccions ramaderes i convertir-les en fertilitzants, i és la primera biorefineria d’aquestes característiques de l’Estat espanyol. La planta està dissenyada per tractar 3 m3/dia de purins porcins produïts en aquesta granja. En paral·lel, però, també es fan proves de valorització de gallinassa.
Projectes com aquest s’arrengleren amb l’Estratègia de gestió i tractament de les dejeccions ramaderes impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en els darrers anys.
La planta s’emmarca dins del projecte europeu Fertimanure (Fertilisers from animal MANURE), liderat pel Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), en el qual també col·labora el DACC, entre altres socis de la Unió Europea, l’Argentina i Xile. Aquest projecte té com a objectiu recuperar de manera innovadora i eficient nutrients procedents de fems animals per produir fertilitzats d’alt valor afegit, segurs i competitius al mercat europeu.
La posada en marxa de la planta pilot de Muntanyola és un moment clau en el desenvolupament del Fertimanure, ja que suposa l’inici del funcionament a escala real d’un nou concepte de biorefineria rural que servirà com a cas d’estudi a escala internacional.
Durant els pròxims dos anys, la planta pilot permetrà veure quina és la viabilitat tècnica i econòmica del procés plantejat, i també la sostenibilitat dels productes biofertilitzants obtinguts en una biorefineria d’aquest tipus. També s’assegurarà la qualitat agronòmica i la seguretat del seu ús mitjançant la realització d’assajos agronòmics, tant en condicions controlades com en assajos de camp.
Iniciatives d’aquest tipus van molt lligades a l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya 2030 (EBC2030), una estratègia de futur de caràcter transversal que ens ha de permetre millorar la competitivitat i sostenibilitat de tots els sectors implicats, i a les propostes presentades pel Departament en el Next Generation Catalonia.
Font: DACC