FORMACIÓ | 20/10/2015  DARP/RuralCat

Comença el primer curs de formació en producció de cabrum de llet

Aquest mes d'octubre s'inicia el primer curs de formació en producció de cabrum de llet a l'Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer. El curs té una durada de 60 hores i consta de dos blocs, un de teòric i un de pràctic.

Professors i alumnes del el primer curs de formació en producció de cabrum de llet. Font: DARP

Les classes teòriques es realitzaran a l’Escola Agrària i les pràctiques, a diferents explotacions ramaderes del territori. Es tractaran diversos temes relacionats amb la producció de llet, com ara la reproducció, la nutrició i les operacions bàsiques de maneig, entre altres.

El curs ha tingut una gran acollida, tant entre els professionals del sector com entre altres persones interessades a incorporar-s'hi. Els inscrits provenen de tota la geografia catalana (Noguera, Segrià, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Alt Àneu, Osona, Cerdanya, Berguedà, Moianès, Bages, Anoia, Alt i Baix Camp, Ribera d’Ebre, Vallés oriental i occidental) i d’Osca.

El curs té un disseny mixt, i combina les activitats pràctiques en granges al matí amb les teòriques a les tardes, per tal d’aconseguir una formació que ajudi aquesta tipologia de productors. L’orientació principal és per als productors que donaran sortida directa a la seva producció de llet per a l’elaboració de formatges, bé en la seva pròpia explotació o comercialitzant-la a altres empreses formatgeres del territori català.

Pel que fa al professorat que impartirà el curs, cal destacar la presència de Manuel Sánchez (titular de Producció Animal de la Universitat de Còrdova i especialista en cabrum), Francisco de Asís Ruíz Morales (àrea d'Economia i Sociologia Agràries. IFAPA) i Eduardo Morales Jerrett (veterinari especialitzat en la viabilitat de les explotacions caprines).

Aquesta formació ha estat organitzada per l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Es tracta d’una acció dins el Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya amb l’objectiu de millorar la rendibilitat de les explotacions de cabres de llet. Una activitat que no fa gaires dècades era un motor important de la ramaderia catalana i una activitat estretament lligada a la gestió del territori agrícola, forestal i de pastura.