La plaga de la papallona del boix va continuar avançant durant l’any 2021
L’any passat va afectar 6 municipis i 2 comarques més respecte al 2020.
El límit del front de propagació d’aquesta espècie exòtica invasora a finals del 2021 se situa al Berguedà, Solsonès, Segarra i Anoia.
La plaga de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) continua la seva propagació, avançant en direcció predominant sud-oest des del focus inicial detectat a la Garrotxa l’any 2014. Els danys d’aquests focus inicial no van començar a ser evidents fins al 2017 en aquesta comarca.
La papallona del boix és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix, tant de jardins com de boscos. Els efectes de la plaga són molt preocupants, ja que deixen els boixos completament defoliats, la qual cosa en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.
El seguiment que realitza anualment el cos d’Agents Rurals i el Servei de Gestió Forestal del DACC, confirma que el límit del front de propagació d’aquesta espècie exòtica invasora a finals del 2021 se situa al sector occidental de la comarca del Berguedà, el Solsonès, sector nord-oriental de la Segarra -lloc on aquest any s’han trobat boixos afectats per aquesta espècie per primer cop- i la comarca de l’Anoia on ja ha arribat a afectar el sector sud d’aquesta comarca.
La plaga tendeix a dirigir-se cap a zones on la disponibilitat d’aliment continua sent alta, tot i que enguany s’han observat zones a la part occidental i nord-oest de la comarca del Berguedà que presenten una afectació inferior a la que presentaven durant la campanya del 2020.
Com a conseqüència, la papallona del boix ja és present a 191 municipis de 22 comarques catalanes. Concretament, i segons es conclou del seguiment realitzat pel cos d’Agents Rurals a finals de l’any 2021, la papallona ha arribat per primer any a la comarca de la Segarra i del Baix Camp. En total es presenta a 6 nous municipis i 2 comarques més que l’any 2020.
Des del 2014, any en què es va detectar per primera vegada la papallona a la Garrotxa, aquesta plaga ha afectat greument diverses comarques, entre les quals destaquen: Garrotxa, Osona, Ripollès, Berguedà, Moianès i Bages.
Font: Observatori Forestal Català