AGRICULTURA | 22/10/2015  FCAC/RuralCat

Les cooperatives agràries augmenten un 6% la facturació i un 4,3% l'ocupació

Segons l'Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya el sector creix i, malgrat l'entorn de crisi, es posiciona amb indicadors favorables. Les cooperatives aporten el 35% de la Producció Final Agrària, aglutinen 34.420 socis i han facturat 1.612 milions d'euros.

Detall de la portada de l'Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries 2015

Detall de la portada de l'Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries 2015

Les cooperatives agràries de Catalunya han augmentat un 6,1% la xifra de negoci i un 4,3% la creació de llocs de treball, a més d’apostar per processos de concentració i per la comercialització, tant a nivell nacional com internacional. Aquestes dades s’extrauen de l’Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya corresponent al 2015, que acaba de publicar la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Les 221 cooperatives agràries catalanes aglutinen 34.420 socis productors i facturen 1.612 milions d’euros, un 6,1% més que l’exercici anterior. També s’ha incrementat un 8% la facturació mitjana per cooperativa, que actualment ja supera els 7 milions d’euros i que posa de manifest la tendència a processos de concentració en el sector, que s’ha experimentat ja durant els darrers anys. Les cooperatives també han contribuït a crear llocs de treball i han augmentat un 4,3% l’ocupació, donant feina a més de 5.000 persones.

Les cooperatives agràries aporten un 35% de la Producció Final Agrària de Catalunya. En concret, representen un 51% de l’activitat agrícola i un 26% de la ramadera. Els sectors en què les cooperatives tenen més pes en relació amb el conjunt de Catalunya són els cultius mediterranis (oli -72% del total-, arròs -69% del total-, vi -51% del total- i fruita seca –ametlla 78%, avellana 52% i garrofa 62%-). També tenen molta presència en els conreus herbacis (cereals -52% del total- i farratges -25%-) i en fruita dolça (fruita de llavor 48% i fruita de pinyol 45%). Finalment, estan presents a tots els altres sectors agroalimentaris del territori (cítrics, horta, llet, ramaderia, pinsos i mel).

L’Anuari posa de manifest un lleuger increment (4,5%) de les cooperatives que participen en comerç exterior i ja són 70 cooperatives amb projectes d’internacionalització, pràcticament un terç del total. La principal destinació és la Unió Europea però també tenen un pes destacat mercats amb valor afegit com els Estats Units o Japó i països emergents com Brasil, Emirats Àrabs Units o Xina.

En paral·lel, les cooperatives tenen obertes un total de 103 agrobotigues enfocades a la comercialització de producte cooperatiu i de territori. La facturació d’aquests punts de venda -que ocupen una superfície global de 20.000 metres quadrats- supera els 41 milions d’euros, un 2,9% més que l’exercici anterior.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, explica que “som un sector que creix i estem aconseguint posicionar-nos amb indicadors favorables, tant en la facturació com en la creació de llocs de treball i la presència en el mercat. A dia d’avui, el preu comercialitzat per les cooperatives és superior al conjunt del sector agrari en la major part de produccions i continuem treballant per avançar en la cadena agroalimentària i guanyar més valor afegit per a les produccions dels socis, que en definitiva són els propietaris de l’empresa”.

 

Cooperatives i facturació per demarcacions territorials

 

La distribució territorial de les 221 cooperatives agràries es concentra, majoritàriament, a les comarques de Lleida (67) i Tarragona (67), seguides de les Terres de l’Ebre (43). A les comarques de Barcelona hi ha 27 cooperatives i a les de Girona, 17.

Les comarques amb major presència de cooperatives són el Segrià (29 cooperatives), les Garrigues (18), el Baix Camp (18), el Priorat (15), l’Alt Camp (12), el Baix Ebre (12), el Montsià (11), la Ribera d’Ebre (10) i la Terra Alta (10).

Quant a facturació, les 67 cooperatives de les comarques de Lleida facturen un total de 873 milions d’euros (un 54,2% del total). Les 67 cooperatives de Tarragona tenen una xifra de negoci de 208 milions d’euros que, sumada als 155 milions d’euros de les 43 cooperatives de Terres de l’Ebre, representa un 22,5% del total. Les 27 cooperatives de les comarques de Barcelona arriben a una facturació de 270 milions d’euros (16,8%) i les 17 de Girona, a 104 milions (6,5%).

Les comarques de Catalunya a on les cooperatives assoleixen volums més elevats de facturació són el Segrià (373 milions d’euros), el Pla d’Urgell (244), la Noguera (118), el Baix Camp (94) i el Bages (89).

La major part de cooperatives agràries, un 97%, són pimes. Les de més dimensió se situen principalment a les comarques de Lleida i Barcelona, mentre que Tarragona i Terres de l’Ebre sumen un major nombre de cooperatives però de menor dimensió.