INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 23/02/2022  Ruralcat

Catalunya augmenta un 12,34% les exportacions agroalimentàries i supera per primera vegada els 12.000 M€

Amb 12.878,07 M€ i un augment del 12,34% en valor i un 10,12% en volum respecte A l’any anterior, el sector agroalimentari bat el seu rècord d’exportacions i es manté com a motor de l’economia catalana.

El sector carni i el del fine food es mantenen al capdavant de les exportacions agroalimentàries en un exercici en què tots els subsectors creixen tant en valor com en volum.

Per primera vegada Catalunya supera els 12.000 M€ en les seves exportacions (12.878,07 M€), augmentant un 12,34% en valor i un 10,12% en volum en comparació amb les dades de 2020, segons les dades d’exportacions agroalimentàries catalanes de l’any 2021, presentades pel DACC a partir de les dades que ha fet públiques l’Agència Estatal d'Administració Tributària.

Per segon any consecutiu, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que fins Al 2020 havia ocupat aquesta posició. De fet, les exportacions catalanes (+12,34%) continuen creixent per sobre de la mitja de l’Estat (+10,70%) i suposen gairebé una quarta part (21,78%) de les exportacions de l’Estat espanyol.

Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant en tot l’any 2021 complert una taxa de cobertura de 118,88% és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (12.878,07 M€) són lleugerament superiors a les importacions (10.832,98 M€).

Tots els sectors agroalimentaris creixen en valor i volum

Partint de l’Índex Prodeca que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, el sector carni és el principal sector exportador, però el que menys incrementa les seves exportacions el 2021 (0,17%), a causa del descens de les vendes a la Xina, primer mercat de destí del sector. Amb 4.596,08 M€, el carni representa el 35,69% del valor total de les exportacions agroalimentàries, gairebé cinc punts percentuals menys que l’any passat.

El segon en les exportacions agroalimentàries catalanes correspon al sector multiproducte o fine food, amb 3.610,50 M€, un 28,04% del total exportat en valor. Aquest sector, a diferència de les xifres de 2020, creix en les seves exportacions un 18,05% en valor i un 13,87% en volum. El lideren les següents categories: sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (40%), dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (22,55%), snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (11,13%), formatges, productes làctics i ous (10,26%), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (10,13%) i plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (7,24%).

La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (11,12%) amb 1.089,22 M€. Registra un increment en valor de l’11,12% i en volum un 3,24% respecte al 2020. Els productes més venuts a l’estranger en termes de valor són cítrics, préssecs, nectarines, pomes i peres.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 7,85%. Aquesta categoria creix un 42,42% en valor incrementant el volum amb un 17,19% totalitzant 1.010,66 M€ exportats. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 36,43% d’aquest sector creixent un 6,47% en valor i reduint el volum en un 12,18% en volum.

El sector del vi i cava trenca la tendència decreixent dels dos últims anys i experimenta un increment significatiu del 18,97% en valor i del 11,42% en volum respecte al 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,81% de les exportacions catalanes i assolint els 619,99 M€ exportats. El cava representa pràcticament la meitat de les exportacions del sector amb un 48,84%.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 4,66%, amb 600,55 M€ exportats i s’hi observa un creixement del 19,04% en valor i del 21% en volum. El sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentàries amb 324,95 M€ exportats, xifra superior en un 30,12% en valor i un 9,06% en volum respecte a 2020. Aquest sector trenca amb la tendència decreixent i és el que té millor ràtio volum/valor.

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països

Catalunya exporta majoritàriament a països de la Unió Europa (53,64% del total), amb un increment de l’11,40% respecte a l’any anterior. Així mateix, les exportacions a països tercers, 46,36% del total, han augmentat en un 31,25% amb increments a totes les regions.

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2021 han estat: França (20,94%), Xina (14,31%) i Itàlia (10,92%). Destaca també l’increment de les exportacions a Filipines (254%), Corea del Sud (95%), Taiwan (83%) i Marroc (75%).

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, Catalunya compta amb un 2,2% més d’empreses exportadores regulars arribant a les 2.745 (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior).

Del volum al valor

En els darrers dos exercicis, el sector agroalimentari ha demostrat una gran fortalesa exportadora. El 2020, en un any en què la resta de sectors econòmics decreixien les seves vendes internacionals, l’agroalimentari constatava un increment en la internacionalització dels seus productes. Després de superar les dificultats ocasionades per la pandèmia de la Covid-19 a escala mundial, encara és més rellevant el fet que les exportacions del sector hagin experimentat un creixement percentual en valor superior al doble durant el 2021.

Aquests resultats consoliden la tendència dels darrers 10 anys del sector per apostar pel camí del valor al volum de les exportacions alimentàries catalanes: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum.

Font: DACC i Prodeca