El Servei de Sanitat Vegetal del DACC detecta un focus de flavescència daurada en una vinya del Gironès
El focus detectat recentment a la comarca del Gironès es troba en una finca aïllada de 13 hectàrees de vinya tot i que fins al moment, només s’han identificat ceps afectats en una parcel·la de 2,26 hectàrees, que està en procés d’arrancada.
Vinya afectada per la flavescència daurada (Foto: Servei de Sanitat Vegetal).
La flavescència daurada és una malaltia greu de les vinyes causada per un fitoplasma que desorganitza el funcionament normal dels ceps i que pot causar la seva mort. És una malaltia originària d’Amèrica del Nord i que actualment es troba present en diferents països europeus, com Itàlia, França i Suïssa. Recentment, ha aparegut a la República Txeca i a Montenegro, i ha reaparegut a Alemanya, on havia estat declarada erradicada el 2017. Aquest fitoplasma es transmet mitjançant material vegetal de plantació contaminat i a través de l’insecte vector Scaphoideus titanus.
A Catalunya, la flavescència daurada de la vinya es va detectar per primera vegada en vinyes de l’Alt Empordà, prop de la frontera francesa l’any 1996 on es van fer grans esforços per a la seva erradicació. En anys posteriors, van aparèixer focus a Calonge (2006), Capmany (2010) i Sant Sadurní de l’Heura (2012); tots aquests focus van ser erradicats. Atès que a partir de l’any 2013 no s’havien detectat noves vinyes infectades, l’any 2020 es va declarar la Flavescència daurada erradicada oficialment a Catalunya
El focus detectat recentment a la comarca del Gironès es troba en una finca aïllada de 13 hectàrees de vinya tot i que fins al moment, només s’han identificat ceps afectats en una parcel·la de 2,26 hectàrees, que està en procés d’arrancada.
Símptomes de la flavescència daurada (Foto: Servei de Sanitat Vegetal).
Anualment, a partir de la primavera, el Servei de Sanitat Vegetal del DACC realitza una prospecció de les vinyes de Girona per a la detecció d’aquesta malaltia així com un seguiment del seu insecte vector. Mitjançant les Estacions d’Avisos del Servei de Sanitat Vegetal s’informa dels moments més adequats per a realitzar els tractaments fitosanitaris per al control de l’insecte vector.
Per altra banda, i davant d’aquesta nova detecció, el Servei de Sanitat Vegetal ha establert una àrea delimitada de 4 km de radi al voltant de la parcel·la infectada i s’estan portant a terme les mesures oficials d’erradicació, que inclouen la destrucció dels ceps infectats. Així mateix, enguany s’intensificaran les prospeccions de totes les vinyes d’aquesta zona per tal d’identificar si existeixen nous focus i es farà un seguiment acurat de l’insecte vector. La finalitat d’aquestes prospeccions son l’aplicació de mesures d’erradicació de la malaltia de manera immediata i el control eficient de la disseminació del vector.
Font: Servei de Sanitat Vegetal