PORCÍ | 09/11/2015  DARP/RuralCat

Granja Sant Martí torna guanya el Porc d'Or amb Diamant i el premi a la Màxima Productivitat

Catalunya se situa en primer lloc en la classificació dels Porc d'Or 2015, amb dinou guardons (catorze per a Barcelona; tres per a Lleida; un per a Girona i un per a Tarragona), seguida d'Aragó, amb tretze estatuetes (set Saragossa i sis Osca), i Navarra, amb quatre.

El conseller Jordi Ciuraneta lliurant el premi Diamant a Granja Sant Martí. Font: DARP

El conseller Jordi Ciuraneta lliurant el premi Diamant a Granja Sant Martí. Font: DARP

En aquesta XXII edició dels guardons Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina s’ha analitzat prop cerca de 800 granges, que sumen un total de 750.000 verres, el que representa el 4’% del cens de reproductors a nivell estatal. Un total de 97 explotacions de 10 comunitats autònomes optaven a 45 premis a través de 124 nominacions distribuïdes por categories; sent Catalunya, Aragó i Navarra les comunitats que encapçalaven la llista de nominats d’aquesta edició.

 

Porc d’Or amb Diamant i a la màxima productivitat

 

Granja Sant Martí ha estat novament la triomfadora de la nit aconseguint, per segon any consecutiu, el Porc d’Or amb Diamant, màxim guardó de la cita, i que ha lliurat el conseller Jordi Ciuraneta, i el premi a la Màxima Productivitat. La granja, de l’empresa Pinsos Grau SA i situada a Sant Martí de Centelles (Barcelona), ha batut el seu propi rècord. Així, amb 35,82 garrins deslletats per truja i any, supera els 34,78 que va assolir en la passada edició.

Granja Sant Martí va iniciar la seva activitat l’any 1994 i en l’actualitat compta amb un cens de 1.200 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció el 2002 i reorganitzant-se cap a granja de reproductores i garrins fins a 6 quilos (Fase I). Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment i adaptades al sistema d’allotjament en grups de les truges gestants i sistema d’alimentació mitjançant màquines electròniques d’identificació individual. Es tracta d’una granja que des dels seus inicis ha estat i es manté PRRS negativa. El jurat ha destacat la seva extraordinària eficiència productiva i nivell sanitari.

 

Premi especial sanitat i benestar animal

 

Granja Vereda de San Marcos, de l’empresa Agrotúria-Vall Companys Grup i situada a la localitat d’Utiel (València), ha aconseguit el premi especial Porc d’Or del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que reconeix les excel·lents característiques en ‘Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient’ de l’explotació. Va iniciar la seva activitat l’any 2010 i actualment compta amb un cens de 2.500 reproductores. Entre totes les característiques de Vereda de San Marcos que l’han fet mereixedora d’aquest premi, destaca que en la construcció de les seves instal·lacions es va tenir en compte tots els detalls d’ubicació i de bioseguretat, amb la intenció de treballar al millor nivell sanitari. Així mateix, utilitza la biomassa procedent dels cultius d’ametllers propis a la zona, com a mitjà de calefacció de la granja.

 

Catalunya se situa en primer lloc en la classificació dels Porc d’Or 2015

 

Catalunya ha esta la comunitat autònoma amb major nombre de premis, acaparant un total de 19 estatuetes (de les que 14 han anat a parar a Barcelona, tres a Lleida, i una a Girona i una altra a Tarragona). La segueix Aragó, amb 13 guardons (7 per a Saragossa i 6 per a Osca), i Navarra, amb 4. Altres comunitats autònomes premiades han estat Castilla i Lleó (3 premiats), Galícia i Castella-La Manxa (2 estatuetes cadascuna), i la Comunitat Valenciana i Múrcia, amb un guardó cadascuna d’elles.

En total, han estat 11 granges de Barcelona les que s’han repartit 5 estatuetes d’or, cinc de plata i quatre de bronze, mentre que 3 granges de Lleida s’han repartit dos guardons de bronze i un d’or, i Girona i Tarragona han aconseguit un premi de plata cadascuna. En termes generals, s’ha premiat 8 comunitats autònomes de les 10 nominades i 41 granges de las 97 que optaven de partida als premis Porc d’Or enguany.

Més de 600 professionals, entre productors i tècnics de tot l’Estat, empreses i personalitats lligades a la porcinocultura, així com autoritats locals, autonòmiques i estatals, han participat en l’esdeveniment celebrat a Lorca.

 

Informació relacionada