PESCA | 13/11/2015  RuralCat

Les 50 principals espècies pesqueres comercials de Catalunya

Sabries diferenciar una melva, un bonítol i una tonyina? Totes les gambes són rosades? Quina diferència hi ha entre un llenguado i un llobarro? Per aclarir dubtes, el DARP, el Gremi de peixaters i la Federació Nacional de Confraries han editat un pòster amb les principals espècies pesqueres comercials, que aviat es repartirà per les peixateries de Catalunya.

A Catalunya, el sector pesquer ha tingut i encara té una gran influència sobre l’equilibri territorial de les poblacions costaneres, tant des del punt de vista econòmic com dels aspectes socials, culturals i tradicional.

El tipus de pesca que es realitza a Catalunya es desenvolupa a caladors molt propers a la costa. En aquests indrets, les barques de pesca surten i tornen cada dia a port per vendre el peix just acabat de pescar. El fet que el desembarcament de les captures sigui diari fa que el producte pesquer del litoral català sigui d’alta qualitat i frescor, característiques que confereixen un exquisit valor afegit respecte al peix procedent d’altres zones geogràfiques.

El consum de peix a Catalunya és força elevat (28kg anuals per càpita) i no és estrany que el producte pesquer capturat aquí jugui un paper molt important en la Dieta Mediterrània, en tant que forma part de la cuina marinera, molt variada gràcies a l’elevada multiespecificitat de les nostres pesqueres, amb més de 200 espècies diferents desembarcades.

Per divulgar i donar a conèixer millor quins productes de la pesca catalana s’ofereixen amb més freqüència a les peixateries d’arreu del país, el Departament d’ Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i el Gremi de Peixaters han editat un pòster amb les 50 especies més comercials, que es distribuirà a les peixateries d’arreu del país.

Si voleu aprofundir una mica més en la comercialització dels productes pesquers a Catalunya, us recomanem la lectura del darrer Dossier Tècnic (nº78) que el DARP va publicar el passat mes d’octubre.