Albesa Ramadera, Gamba i Peix de Palamós i Salvador Vergés guanyen els PITA 2015
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha fet pública la concessió del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en la seva convocatòria de l'any 2015, com publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Les candidatures premiades han estat en aquesta ocasió:
- En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, a Albesa Ramadera, SL - la Portella (Segrià - Lleida), per la implantació d’un escenari de producció porcina basat en el benestar animal d'acord amb la definició d’uns estàndards en nutrició, maneig, sanitat i implantant noves tecnologies que facilitin la presa de decisions.
- En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, a Gamba i Peix de Palamós SL - Palamós (Baix Empordà - Girona), per la implantació en el mateix vaixell d’un obrador on es procedeix a l’envasament, etiquetatge i conservació de la gamba roja acabada de pescar, un producte preparat per arribar al consumidor final.
- En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, a Salvador Vergés Tejero, de Bas Alimentària, SL - la Vall d'en Bas (Garrotxa - Girona), per la implantació en una explotació de vaquí de carn amb diverses innovacions, com fer-la visitable, introduir la raça de carn bovina agnus o establir aliances amb empreses càrnies, orientades a aconseguir una hamburguesa amb una vida útil capaç d'estar en les principals cadenes de distribució.
Els tres premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 € cadascun.
També en la resolució s’han nominat les candidatures finalistes en les tres modalitats següents:
- En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, a Quiònia Pujol Sabaté – Almacelles (Segrià - Lleida), per la implantació de sistemes de producció de matèries primeres per a la producció de cervesa artesana prèvia selecció de les varietats de llúpols i ordi a cultivar en producció agrària ecològica.
- En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, a La Gironina – Salt (Gironès-Girona), per la implementació i automatització d’un sistema d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIR) per a l’anàlisi de paràmetres específics en productes naturals.
- En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, Marta Borràs Fernández, de Gestió Agroecològica Porcina, SCP – Solsona (Solsonès - Catalunya Central), per la implementació d’una explotació de carn de porcí ecològica i de qualitat, basada en la selecció de raça, les instal·lacions, el maneig i la qualitat de vida dels porcs.
Les tres nominacions de finalista estan dotades amb la quantitat de 2.000 € cadascuna.
A l’esmentada convocatòria 2015, s’hi han presentat un total de 24 candidatures.
Properament sortirà publicada la convocatòria del Premi PITA corresponent a l’any 2016.