ALIMENTACIÓ | 20/11/2015  DARP/RuralCat

Lliurament del Premi al Millor Jove Artesà Innovador i els diplomes de Mestres Artesans

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha lliurat aquesta setmana els diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l'any 2014, i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador dels anys 2014 i 2015.

El conseller Ciuraneta amb els nous mestres artesans alimentaris. Font: DARP

El conseller Ciuraneta amb els nous mestres artesans alimentaris. Font: DARP

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, del director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, i de la director general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, ha presidit el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2014, i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador dels anys 2014 i 2015, al Palau de Pedralbes.

 

Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

 

El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2014 s’ha concedit a dos artesans, concretament a Josep Maria Rodríguez Guerola, pastisser de Barcelona, i a Jordi Morera Ransanz, flequer de Vilanova i la Geltrú. Es tracta de dos artesans molt joves que estan empenyent fort per portar l’artesania alimentària a l’excel·lència i amb una trajectòria professional immillorable.

Josep Maria Rodríguez Guerola compta amb una gran formació en pastisseria i una excel·lent trajectòria professional. Amb el desenvolupament de les seves tasques ha contribuït a potenciar el negoci de la pastisseria tot adaptant-lo a les noves realitats actuals, gustos i dissenys innovadors i recuperant diferents elaboracions tradicionals. Ha guanyat diversos premis, entre els quals la medalla d’or i el premi a la millor degustació en la copa del Món de Pastisseria l’any 2011 a Lió.

A Jordi Morera Ransanz ja se li va atorgar l’accèssit d’aquest mateix premi en la convocatòria 2012. Pertany a una cinquena generació de flequers i destaca per la recuperació del forn de llenya de la família, la recuperació de peces de gran format i l’elaboració de pans de gustos autòctons amb ingredients de proximitat i de temporada, així com de pa amb IGP Pa de Pagès Català. Col·labora en el desenvolupament d’un nou cereal, el tritordeum, i participa activament en la difusió de la cultura del pa mitjançant el bloc www.culturadelpa.com i la seva extensió en les xarxes socials. El passat mes de juny, va publicar el llibre Avui faràs pa.

En la convocatòria del 2014 també s’ha concedit un accèssit al finalista, Marc Parés Martí, flequer de Vilafranca del Penedès. Parés, que pertany a una quarta generació de forners, destaca pel seu intens treball en el món dels ferments, creant ferments propis i col·laborant amb la Universitat. És un artesà que, encara que participa en totes les xarxes socials i divulga el seu ofici, està convençut que el tracte personalitzat i singular, adequat al perfil de cada client, és l’eina fonamental per comercialitzar el seu producte.

Pel que fa a l’edició del 2015, el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador ha estat concedit a Enric Faixat Christensen, pastisser de Barcelona. Faixat destaca per la innovació que fa constantment amb els productes de la pastisseria tradicional, sobretot en productes semi-freds i de xocolata, continuant amb una millora i adequació del valor nutricional i dietètic dels productes de pastisseria. També col·labora amb la Universitat Politècnica de Catalunya, en la recerca i investigació de productes alimentaris

El Departament va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador té una dotació pressupostària de 3.000 euros (en haver-hi dos guanyadors en l’edició del 2014, cada premiat rebrà 1.500 euros) i l’accèssit de 1.000 euros.

 

Els mestres artesans alimentaris del 2014

 

En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 23 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2014, dels quals 10 són forners, 8 pastissers, 7 cansaladers-xarcuters, 2 xurrers i 2 formatgers, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 917 diplomes.

Durant la seva intervenció, el conseller ha explicat que el Departament que encapçala està treballant perquè altres sectors artesans alimentaris, com ara cervesers i bacallaners, puguin gaudir també el reconeixement d’artesà que atorga la Generalitat de Catalunya.

Segons el conseller, la permanència durant molts anys en un mateix ofici i la voluntat de fer-ho cada dia millor “faran que les generacions futures continuïn proporcionant-nos aquesta riquesa alimentària que hem de conservar”. “La cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan molt relacionats amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país”.

 

Relació de diplomes

 

NOM
ACTIVITAT
POBLACIÓ
COMARCA
Martí Coll Canal
Cansalader-xarcuter
Platja d'Aro
Baix Empordà
Agustí Coscollola Andreu
Cansalader-xarcuter
Torà
Segarra
Mª Àngels Fusté Coch
Cansalader-xarcuter
Vimbodí i Poblet
Conca de Barberà
Joan Ferran Micó Pérez
Cansalader-xarcuter
Barcelona
Barcelonès
Magdalena Perramon Mir
Cansalader-xarcuter
Ripoll
Ripollès
Núria Querol Pocurull
Cansalader-xarcuter
Argentona
Maresme
Jordi Romagós Ribot
Cansalader-xarcuter
Girona
Gironès
Julio Manero Borràs
Formatger
La Torre de l'Espanyol
Ribera d'Ebre
Jaume Ribot Flix
Formatger
Llivia
Cerdanya
Jordi Batet Gràcia
Forner
Reus
Baix Camp
Pere Carreras Sabat
Forner
Begur
Baix Empordà
Agustí Costa Boixader
Forner
Cercs
Berguedà
Jaume Feliu Bayó
Forner
Bàscara
Alt Empordà
Josep Ginebra Valle
Forner
Barcelona
Barcelonès
Rosa Maria Gotés Juanico
Forner
Sabadell
Vallès Occidental
Joan Montal Puig
Forner
La Beguda Alta
Anoia
Domènec Pujol Corominas
Forner
Solsona
Solsonès
Eva Solà Tort
Forner
Barcelona
Barcelonès
Josep Maria Vila Camps
Forner
Alpicat
Segrià
Jose Lorenzo Abás Insa
Pastisser
Gandesa
Terra Alta
Pere Camps Huertas
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
Carles Carreras Comas
Pastisser
Terrassa
Vallès Occidental
Jaume Manel Cases
Pastisser
Castellsera
Urgell
Mª Angels Noguer Casadevall
Pastisser
Verges
Baix Empordà
Salvador Pérez de la Vega
Pastisser
Manresa
Bages
Dani Sabater Cabrera
Pastisser
L'Ampolla
Baix Ebre
Àngel Vilanova Ros
Pastisser
Sort
Pallars Sobirà
Joaquim Reyner Romaguera
Xurrer
Hostalric
La Selva
Xavier Andrés Carreter
Xurrer
Sabadell
Vallès Occidental