TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 27/11/2015  DARP/RuralCat

Més de 300 assistents al III Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica

En aquesta edició s'ha dedicat a la Viticultura i Enologia. L'èxit de participació mostra clarament la gran necessitat de transferència d'informació d'actualitat a un sector que cada dia creix més i es fa més professional.

Font: DARP

Font: DARP

El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, va inaugurar ahir el tercer simposi de producció agroalimentària dedicat enguany a la Viticultura i Enologia ecològiques. Aquest esdeveniment, que s’ha celebrat els dies 25 i 26 de novembre, s’emmarca en el Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i s’ha organitzat coordinadament des del Departament i l’INCAVI.

L’èxit de participació mostra clarament la gran necessitat de transferència d’informació d’actualitat a un sector que cada dia creix més i es fa més professional. L’accés al coneixement és bàsic per incrementar la qualitat de la producció i el resultat econòmic de tots els empresaris agrícoles.

Segons va manifestar el director general “aquesta edició del simposi s’ha volgut dedicar al sector ecològic més emergent en els darrers anys”, la qual cosa ho demostren les dades del sector vitícola ecològic que posen de manifest l’interès creixent de produir amb aquest sistema de producció. En concret, tal i com va afegir el director Vilarrasa, “aquest any ja s’ha passat de les 10.000 hectàrees de vinyes certificades ecològiques”, una superfície que –com a ressaltat- “suposa aproximadament el 20% del total de les vinyes catalanes”. Pel que fa a les empreses lligades a l’elaboració de vins i caves ecològics “el nombre actual ja supera les 200, el que suposa un 15% del total d’empreses dedicades a aquest sector”. I, en relació al volum de facturació, el director va voler destacar el fet que “el sector de la vinya i el vi, amb un volum que a l’any 2013 s’apropava als 40 milions d’euros, també és el primer sector ecològic a casa nostra”.

Per un altre costat, el director va ressaltar també el recolzament del Departament a la producció ecològica, recordant que “que per a fomentar-ne el seu desenvolupament, ja fa uns anys que es ve treballant aquest objectiu a base de programes de foment específics en els que s’hi integren tot un seguit d’actuacions portades a terme pel propi Departament”. En aquest sentit, el director va informar que durant aquest any 2015 s’ha estat treballant en l’elaboració del nou Programa de Foment que serà vigent fins el 2020, coincidint amb el període de l’actual Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i en el que s’identifiquen una sèrie de sectors estratègics pel futur desenvolupament global de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya, amb un gran potencial de creixement productiu i econòmic. “La viticultura i l’enologia –ha dit- són precisament uns d’aquests sectors estratègics en els que es vol esmerçar un esforç especial, del que aquest Simposi n’és una mostra”.

L’interès pels productes ecològics va creixent arreu d’Europa i del món i cada cop hi ha més consumidors interessats en aquest tipus de productes. Catalunya no està al marge d’aquesta tendència, com ho demostren les dades de producció i consum i de facturació de les empreses del sector ecològic que en els darrers anys van incrementant-se de forma notable.

Finalment, el director Vilarrasa va manifestar l’especial necessitat de desenvolupar el coneixement i transferència als diferents sectors productius i a tots els seus agents, recolzant el creixement del consum dels productes ecològics i ha recordat que “la propera edició de la Setmana Bio, prevista entre el 20 i 29 de maig de 2016, és una de les opcions que el DARP posa a disposició del sector ecològic aplegant tots aquests objectius”.

Per acabar, el senyor Vilarrasa va agrair la participació de l’INCAVI en l’organització d’aquest simposi, així com a la resta d’entitats que hi participen, i va animar a tots els assistents a seguir desenvolupant les produccions ecològiques.