INNOVACIÓ | 02/12/2015  RuralCat/DARP

Ciuraneta lliura els guardons PITA i Ruralapps 2015

Segons el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, l'agroalimentari és un sector que "ha estat i és molt més innovador del que es

Els premiats amb el conseller Ciuraneta. Font: DARP

Els premiats amb el conseller Ciuraneta. Font: DARP

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, ha presidit aquesta tarda, al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i Ruralapps en les seves diverses variants, corresponents a l’any 2015.


En el decurs de l’acte, el conseller d’Agricultura ha felicitat tots els participants pel seu gran esforç i ha afirmat que els projectes guanyadors “neixen de la visió, de la passió, de la voluntat de superar obstacles de persones i empresaris que creuen en el que fan, i que volen anar més enllà”.

Segons Ciuraneta, l’agroalimentari és un sector que “ha estat i és molt més innovador del que es creu”. Pel conseller és un sector “capaç de donar respostes a les demanades de qualitat i seguretat alimentària, ser líder en exportació i equilibrar la nostra balança comercial alimentària”. A més, ha dit el conseller, el departament d’Agricultura és el segon que més destina part del seu pressupost a la innovació.

Per això, ha afirmat el conseller, “cal que posem en valor la nostra feina. Tenim projectes solvents i de gran qualitat, que ens demostren que tenim un gran capital humà. Un capital que és una gran riquesa per al nostre sector i per al nostre país i que sens dubte ens obre noves oportunitats per a la internacionalització i el creixement de les exportacions agroalimentàries procedents de Catalunya cap als nous mercats emergents”.

 

El Premi PITA

 

Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.

Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.

Des dels seus inicis l’any 2001, s’han presentat 316 candidatures. En aquesta edició s’han presentat 24 candidatures. Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun.

El Departament considera que s’ha d’apostar d’una manera decidida per la innovació i la recerca perquè resulta imprescindible per garantir la competitivitat de l’agroalimentació a Catalunya. De fet, el Departament, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està potenciant la innovació i la transferència tecnològica.

 

El Premi Ruralapps

 

Aquest guradó té com a objectiu impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari o rural. Amb aquest premi també és pretén conèixer les apps que existeixen en el mercat de les TIC, orientades o que aportin solucions tecnològiques als ciutadans o als professionals del sector agroalimentari i rural.

En aquesta segona edició s’han presentat 20 candidatures. Les candidatures guanyadores tenen un premi de 3.000 euros cadascuna.

 

Els guanyadors 2015

 

PITA Modalitat agroindústria

  • Guanyador: Gamba i Peix de Palamós SL - Palamós (Baix Empordà - Girona)
  • Finalista: La Gironina - Salt (Gironès – Girona)

PITA Modalitat empresa agrària

  • Guanyador: Albesa Ramadera, SL - la Portella (Segrià - Lleida)
  • Finalista: Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià - Lleida)

PITA Modalitat Jove Emprenedor Innovador

  • Guanyador: Salvador Vergés Tejero, de Bas Alimentària, SL - la Vall d'en Bas (Garrotxa - Girona)
  • Finalista: Marta Borràs Fernández, de Gestió Agroecològica Porcina, SCP - Solsona (Solsonès - Catalunya Central) 

Ruralapps Modalitat ciutadania

  • Guanyador: CeliCity App SL, de Barcelona, per l’app CeliCity
  • Finalista: Fundació Ametller de Sant Pere Molanta (Olèrdola) per l’app Menja sa en família

Ruralapps Modalitat professional del sector

  • Guanyador: Agroptima SL, de Sant Feliu de Codines, per l’app Agroptima
  • Finalista: eFoodPrint Services SL, de Juncosa, per l’app eFoodPrint Hesperides