FORESTAL | 13/05/2022  Ruralcat

El Pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025 vol fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació

Aquest divendres 13 de maig, el DACC ha presentat el pla a Tarragona per exposar les principals actuacions que es fan en aquella zona amb l’objectiu de preparar els boscos per fer front al canvi climàtic.

El pla compta amb un pressupost de 18 milions d’euros anuals.

El DACC ha presentat avui el Pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025 a la zona de Tarragona. Es tracta d’un full de ruta que va ser anunciat a principis d’aquest 2022 i que té la finalitat de preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació. L’objectiu de la presentació de la jornada d’avui era exposar les principals actuacions que es fan en la zona del Camp de Tarragona.

També, s’ha visitat el Pont del Diable, on l’any passat es van realitzar treballs de prevenció. La finca d’actuació és pública, propietat de l’Ajuntament de Tarragona, i s’hi han planificat diverses infraestructures estratègiques dins el Pla de Prevenció d’incendis (PPI) de la Zona d’alt risc d’incendi i de protecció preferent del sector territorial de les Terres del Francolí i del Baix Gaià, i dins l’Anella Verda de Tarragona.

Els 18 milions d’euros anuals del Pla de prevenció d'incendis forestals es destinaran, entre altres mesures, a aquestes línies d’actuació:

- 6,8 milions d’euros per a infraestructures de prevenció d’incendis: Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis.

- 5 milions d’euros per a la prevenció d’incendis en finques privades: El 75% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. Aquesta línia d’ajudes s’obrirà a través del Centre de la Propietat Forestal.

- 2 milions d’euros per a reforçar els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i 1 milió d’euros en la modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

- 2,4 milions d’euros per protegir urbanitzacions i nuclis de població i el suport als ens locals: Es multiplicaran per tres els ajuts per a fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans i es crearà una nova línia d’ajuts de suport als ens locals, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com poden ser el suport a la planificació.

- Nou programa informàtic i App per gestionar activitats amb risc d’incendi: Es desenvoluparà una nova APP mòbil per gestionar les activitats amb risc d'incendi forestal.

- 7 milions dels fons Next Generation destinats a la prevenció d’incendis: als 72 milions d’euros del pla de prevenció d’incendis s’hi afegiran 7 milions d’euros provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d’incendis a tot Catalunya fins a l’any 2026.

Font: DACC