| 01/06/2022  Ruralcat

Es crea una eina per quantificar l’impacte ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentari

Des de l’IRTA, en col·laboració amb el DACC, s’ha posat en marxa aquesta eina que té l’objectiu de sensibilitzar sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari als agents de la cadena agroalimentària.

La finalitat de l’eina és contribuir a un sistema agroalimentari més sostenible, un dels principals reptes del DACC. (Foto: Fundació Espigoladors)

Des del Grup de Sostenibilitat en Biosistemes de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), s’ha desenvolupat una eina per a la quantificació de l’impacte ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PMA) adreçada al sector agroalimentari. Aquesta iniciativa neix en el marc dels projectes de Diagnosis de les pèrdues i el malbaratament alimentari del sector agroalimentari a Catalunya del DACC.

L’eina té diversos objectius, un d’ells és sensibilitzar als agents de la cadena agroalimentària sobre les PMA, i en concret, sobre l’impacte ambiental que aquestes generen.

També té la finalitat de avaluar l’impacte ambiental de les PMA adaptada al cas específic de cada professional, tot identificant els punts ambientalment febles de la cadena de producció de cada cas per tal de prioritzar accions i recomanacions per reduir el seu l’impacte ambiental.

I finalment, té la missió de recopilar les dades d’impacte ambiental per a finalitats de recerca i coneixement.

Actualment, a través del portal web d’aquesta eina es pot accedir a la calculadora ambiental, que permet a l’usuari introduir les dades de cada baula i valorar el seu impacte actual.

Si amb tot aquest coneixement s’avança en la reducció de les PMAs i els seus impactes ambientals, estarem fent un gran pas cap a un sistema agroalimentari més sostenible, un dels principals reptes del DACC.

 Font: IRTA i DACC