AGRICULTURA | 14/06/2022  Ruralcat

Comença la plantació de kiwis a la Ribera d’Ebre

S’ha iniciat la plantació a tres finques de Benissanet i, si funciona, pot ser una bona alternativa de cultiu a la zona perquè Catalunya és una gran consumidora d’aquesta fruita.

Es tracta d’una prova pilot que s’emmarca en el Pla de diversificació de cultius del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La introducció de plantacions de kiwi a la Ribera d’Ebre és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per fer front al virus de la Sharka, que ha originat danys molt greus als fruiters de pinyol. Els camps experimentals seran un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguin interessats.

Els treballs de plantació duraran dues setmanes. Es plantegen com una prova pilot i s’han realitzat en quatre parcel·les diferents de 0,75 hectàrees de terreny del terme municipal de Benissanet. Les dades obtingudes estaran a disposició de qui hi estigui interessat i el projecte busca posar les bases per a un futur cultiu industrial del kiwi a la comarca. En aquesta línia, es plantejaran jornades de transferència i visites a les parcel·les d’aquelles persones que hi estiguin interessades.

S’experimentarà amb diferents varietats de kiwi, amb variat valor de mercat però també amb diferent grau de dificultat de cultiu, i es provaran diverses estratègies d’ombreig, ja que aquesta fruita originàriament es cultiva en llocs ombrívols i amb una humitat mitjana-alta i de càrrega de matèria orgànica al sòl. En definitiva, es tracta de provar diferents estratègies exitoses de cultiu per veure com s’adapten a les característiques climàtiques i de sòl de la comarca. El seguiment i acompanyament al sector es farà durant els pròxims cinc anys amb l’objectiu de treballar conjuntament en l’adaptació del cultiu i també d’implementar estratègies adequades al terreny. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.

També està previst crear un grup de treball entre personal tècnic de l’IRTA i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i personal encarregat de dur a terme la prova per compartir coneixements i fer front de manera conjunta als problemes que puguin anar sorgint.

La Ribera d’Ebre és una comarca clarament agrícola, on els cultius predominants són: l’ametlla (3.571 ha), la vinya (1.013 ha), l’olivera (8.123 ha), els extensius (889 ha) i l’avellana (95 ha). Quant a fruita dolça, les principals espècies presents a la comarca són el cirerer (914 ha) i el presseguer (683 ha).

La possibilitat de diversificació és un factor molt important en qualsevol zona agrària, ja que fa que sigui més resilient en èpoques en què un determinat cultiu, per raons comercials o climàtiques, baixa la seva rendibilitat. Segons alguns experts, la climatologia i el tipus de sòl serien molt favorables i el kiwi té una adaptació més que suficient; per exemple, al Segrià i al Pla d’Urgell o la Terra Alta.

A més, un estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre conclou que cirera, kiwi i ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d’èxit comercial. El kiwi és un mercat d’alt creixement durant els últims anys i Catalunya n’és una gran consumidora. L’any 2021, només es van declarar 80 hectàrees d’aquest cultiu, 19 més que l’any 2020, que produeixen 1.903 tones. A Catalunya es consumeixen 3,11 kilograms de kiwis per persona i any a un preu mitjà de 3,70€/kg i amb un volum de negoci que va representar l’any 2021 un total de 79.766 euros.

Font: DACC