PREMIS | 15/06/2022  Ruralcat

Se celebra l’acte de lliurament dels premis PITA i Ruralapps 2020 i 2021 a Barcelona

El lliurament de premis ha tingut lloc en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària, a l’auditori de la Torre Glòries, que també ha acollit la celebració del 20è aniversari dels premis PITA.

Barcelona ha acollit l’acte d’entrega dels premis PITA i Ruralapps 2020 i 2021 a l’auditori de la Torre Glòries, on han assistit un total de 200 persones aproximadament. Una fita on també s’ha aprofitat per commemorar els 20 anys del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA). L’acte l’ha presidit la consellera Teresa Jordà, i ha comptat amb la intervenció del Sr. Pep Torres, consultor creatiu d’innovació. A la jornada, que ha tingut lloc en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària, s’han lliurat els premis de l’any 2020 i del 2021,  ja que no es van poder celebrar a causa de la pandèmia de la covid-19.

L'objectiu dels premis PITA és valorar la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses agràries, l’agroindústria i els joves amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions. Un total de 455 empreses han participat en els premis PITA al llarg dels seus 20 anys de trajectòria, que han distingit i premiat un total 104 candidatures.

Pel que fa al premi Ruralapps, pretén impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils que contribueixin a la millora del sector agroalimentari, forestal i del medi rural, i també aplicacions que acostin el sector a la ciutadania. Per a les properes edicions, el premi Ruralapps ha reenfocat el seu objectiu, ja que actualment vol distingir les empreses que han desenvolupat un programari funcional i/o solucions tecnològiques que contribueixen a la millora dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural o bé, que faciliten l'accés a la informació, en aquests àmbits a la ciutadania.

Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Als guanyadors se’ls premia amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 €. Els premis Ruralapps, amb dues categories: la modalitat de Ruralapps ciutadania i la modalitat de Ruralapps professional. El premi, fins a la convocatòria del 2021, era de 3.000 € per a cada guanyador.

Guanyadors i finalistes dels premis PITA de l’any 2020

Modalitat explotació agrària:

- Guanyador: Ous Ecològics Montsoliu d’Origen Rural SL, per la implementació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per a garantir l’origen ecològic dels ous.

- Finalista: Pommy House de Racó Calent CB, per la recuperació del cultiu de la magrana i el seu model de producció amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles.

Modalitat agroindústria:

- Guanyador: Oliba Green Beer d’Erm del Pallars Productions S.L.U., per l’elaboració de la primera cervesa verda d’oliva del món feta amb set varietats autòctones d’olives del Pallars Jussà.

- Finalista: Rosco Fruits de SAT ORT BELL, per la creació d’un Snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata.

Modalitat jove emprenedor/a innovador/a

- Guanyador: Arnau Vilaseca Puigpelat amb Cal Palà, una producció de conills sense l'ús d’antibiòtics.

- Finalista: Paul Domènech amb Tastim, per l’emprenedoria i la incorporació de nous cultius produint edamame.

Guanyadors i finalistes dels premis Ruralapps de l’any 2020

Modalitat de Ruralapps ciutadania:

- Guanyador: Ecolocal Market, d’Elizabeth Ledesma i Mònica Pulido, que ofereix una eina d’e-commerce on els productors agroecològics poden establir el preu i es facilita l’accés al consumidor a la compra local.

- Finalista: La compra, de Pere Ponsatí d’Interactiu Comunicació Digital. Es tracta d’una eina gratuïta de venda online per a productors i comerços de proximitat.

Modalitat de Ruralapps professional:

- Guanyador: Cultilogic d’Enric Costas d’Ecostas Smart Services. Es tracta d’un sistema de planificació de recursos empresarials especialitzat en el sector agrari.

- Finalista: SCClients de Semen Cardona, una app exclusiva per als seus clients que permet realitzar la comanda dels seus productes de forma ràpida i eficient.

Guanyadors i finalistes dels premis PITA de l’any 2021

Modalitat explotació agrària:

- Guanyador: ChickenBoy i Undecex de Cal Xulic SL,  per la implementació d’un sistema amb l’última tecnologia robòtica a una nau avícola.

- Finalista: Granja Can Planas SL, per la gestió d’una granja de vaques amb un innovador sistema de manteniment automàtic.

Modalitat agroindústria:

- Guanyador: Roviroli S.L., pel desenvolupament d’un sistema de processament pioner de la colza.

- Finalista: Costa Concentrados Levantinos SL, per la implementació d’un nou model sostenible de fabricació d’orxata.

Modalitat jove emprenedor/a innovador/a

- Guanyador: de Carlos Gómez amb Groots Hydroponics SL, una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur.

- Finalista: Emma Viñas amb el Turó de les Nou Cabres, per l’emprenedoria i creació d’una formatgeria mòbil i la gestió d’un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental.

Guanyadors i finalistes dels premis Ruralapps de l’any 2021

Modalitat de Ruralapps ciutadania:

- Guanyador: GoZeroWaste, de Go Zero Waste SL, una aplicació que promou el comerç local i la reducció de residus a través de la ludificació i la intel·ligència artificial i el green blockchain.

- Finalista: La Piriteca, del Consorci GAL Alt Urgell, una eina que connecta el sector agroalimentari amb el sector de l’hostaleria i la restauració.

Modalitat de Ruralapps professional:

- Guanyador: Hortagest, de Gerard Pibernat Piferrer, una aplicació per gestionar qualsevol procés de producció de manera ràpida i efectiva.

- Finalista: AnaWin360, de Terra Alta consultoria TIC, una eina per optimitzar la gestió integral dels clients.

Font: Ruralcat