ALIMENTACIÓ | 17/12/2015  DARP/RuralCat

L'Inventari Dieta Mediterrània dóna a conèixer el patrimoni cultural i culinari català

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, i el director de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Valiente, han presentat a Barcelona l'Inventari Dieta Mediterrània de Catalunya (IDIME) 2015 i el certificat Dieta Mediterrània per a Restaurants.

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, i el director de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Valiente

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, i el director de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Valiente

Aquest inventari té com a objectiu recollir i salvaguardar aquells aspectes i manifestacions socials que conformen la Dieta Mediterrània, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L’IDIME és un catàleg viu amb la voluntat de ser completat i ampliat en diferents fases. El Departament d’Agricultura hi anirà incorporant totes les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), les Denominacions d’Origen i Denominacions d’Origen Protegides (DO i DOP), les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) i les Marques de Qualitat (MQ) de Catalunya.

Es tracta d’una eina que pot ajudar Catalunya, ja que dóna a conèixer al món el seu patrimoni cultural i culinari i demostra l’essència dels seus pobles. A més, destaca la gran feina i esforç dels pagesos catalans i dels nostres productors en defensa d’una producció de proximitat, sostenible i de qualitat. El conseller Ciuraneta ha volgut deixar clar que “pagesos i productors són la base dels models de referència del consum mundial i valors fonamentals de la Dieta Mediterrània, perquè formen part de la nostra identitat cultural com també els grans cuiners, ambaixadors de la nostra gastronomia que aposten per una cuina de proximitat i estacionalitat.”

Per altra banda, tant el Departament com la Fundació han impulsat el segell MedDiet per als restaurants que acreditin que inclouen en la seva oferta la dieta mediterrània en el marc d'un projecte de la UE. En un primer procés s'han acreditat uns 60 restaurants a 6 païssos de la Mediterrània (40 dels quals són catalans).
 

Informació relacionada