INNOVACIÓ | 06/01/2016  RuralCat

Nou embalatge fet a partir de proteïnes de llet i residus de patata

Llet Nostra ha participat en el projecte europeu Bioboard que ha desenvolupat un material alternatiu per fer embalatges alimentaris més respectuosos amb el medi ambient i amb costos de producció més assequibles.

Durant tres anys, en el marc del projecte europeu Bioboard, s’ha estat investigant com es podria reduir la dependència del plàstic procedent de combustibles fòssils i quines alternatives de materials més respectuosos amb el medi ambient existeixen per fer envasos alimentaris sostenibles, que es puguin reciclar i tinguin un rendiment similar als plàstics convencionals.

El resultat és el desenvolupament d’un embalatge alternatiu fet a partir de proteïnes de llet i residus de patata. En concret, es tracta d’un recobriment biodegradable que substituiria el plàstic que recobreix envasos alimentaris i en facilitaria el reciclatge.

A més de fabricar embalatges més sostenibles, propiciaria la revalorització de residus. Cada any, a Europa es desaprofiten uns 20 milions de tones de sèrum de llet, que és un subproducte de la producció de formatge; prop de 65.000 tones de proteïna en pols, i també 140.000 tones de polpa assecada de patata, un subproducte de la producció de midó.

La primera aplicació de la nova pel·lícula biodegradable es va dur a terme en envasaments multicapa a base de cel·lulosa, com ara els brics, però també es podria aplicar en la producció d’envasos de plàstic flexible i, igualment, es podria utilitzar en envasos rígids com les safates.

Bioboard és un projecte finançat per la Comissió Europea dins del programa FP7 i coordinat per l’empresa Iris. Hi han participat un total de 14 socis entre els quals destaquen Llet Nostra (a través de la seva cooperativa Lleters de Catalunya – Llet Nostra), Tetrapack, l’Institut Fraunhofer i la Universitat de Pisa.

Les cooperatives associades de Llet Nostra apleguen 215 explotacions familiars. Representen el 30% de les granges de Catalunya i el 25% de la llet que es produeix a casa nostra.