Notícies

Aprovada la nova normativa de qualitat dels olis d’oliva i de sansa d’oliva

OLI | 29/09/2021  Ruralcat

Aprovada la nova normativa de qualitat dels olis d’oliva i de sansa d’oliva

L’objectiu del decret és actualitzar la legislació per tal d’adaptar-la a la situació actual del sector i als avenços tecnològics, tot promovent la qualitat de l’oli d’oliva com un dels pilars bàsics per al desenvolupament del sector.

La normativa estableix l’obligació de mantenir un sistema de traçabilitat

El govern espanyol ha publicat el Reial Decret 760/2021, de 31 d'agost, pel qual s'aprova la norma de qualitat dels olis d'oliva i de sansa d'oliva.

Per tal de preservar i posar en valor els olis d’oliva i de sansa així com evitar pràctiques fraudulentes, la norma estableix determinades obligacions als operadors del sector pel que fa a les instal·lacions, pràctiques no permeses, traçabilitat dels productes i informatització de dades. Aquestes obligacions són d’aplicació per a tots els operadors d’oli d’oliva i de sansa d’oliva que produeixin i comercialitzin dins de l’estat espanyol. 

La normativa estableix l’obligació de mantenir un sistema de traçabilitat que permeti localitzar i identificar fàcilment els productes en totes les etapes de producció, transport i comercialització. D’aquesta manera es vol promoure la qualitat alimentària i millorar la confiança dels consumidors.

En relació amb els envasos utilitzats per embotellar els olis, la norma indica els requisits per garantir que aquests siguin aptes pel consum humà, que protegeixin el seu contingut sense alterar-lo i evitar pràctiques fraudulentes. Així mateix, la nova llei contempla que les almàsseres, refineres i extractores d’oli de sansa de nova creació hauran d’estar ubicades de forma independent, sense estar connectades per cap tipus de conducció.

Per facilitat el compliment de la notificació el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació crearà un suport informàtic amb els protocols tècnics necessaris per al seu correcte funcionament.

Cal destacar que l’Estat espanyol és el primer productor i exportador mundial d’oli d’oliva. L’olivera i l’oli d’oliva conformen un sector de gran rellevància econòmica, social i comercial dins el nostres país i en els mercats internacional, amb una demanda en constant creixement.

Aquest decret és un dels continguts destacats al butlletí de qualitat alimentària i lluita contra el frau QAliment que elabora mensualment el DACC.

Font: BOE

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022