Notícies

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024

PREMIS | 22/02/2024  Ruralcat

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024

El termini per a la presentació de candidatures a la XXIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària finalitza el 22 d’abril.

El premi va ser creat fa més de 20 anys i al llarg d’aquest temps s’han presentat 499 candidatures d’arreu de Catalunya.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) convoca la XXIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), uns guardons que reconeixen i distingeixen les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.

Així doncs, aquests guardons tenen l’objectiu de continuar impulsant la innovació i la recerca tecnològica aplicada al sector per tal de donar viabilitat i suport a projectes punters i d’alt valor afegit implantats a casa nostra.

El premi, dirigit a joves emprenedors/es agroalimentaris/àries de Catalunya d’entre 18 i 40 anys i persones físiques i jurídiques del sector agroalimentari, l’agroindústria i les seves entitats associatives, consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Els guardons estan dotats amb la quantitat de 8.000 euros per a cadascun dels guanyadors, i amb 4.000 euros per cadascun dels finalistes.

Aquest guardó va ser creat l’any 2001 i al llarg d’aquests anys s’han presentat 499 candidatures d’arreu de Catalunya. En total, s’han distingit i premiat 116 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores.

A l’edició del 2023, en la modalitat Agroindústria, Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp va ser la candidatura guanyadora pel desenvolupament i posada en funcionament d’un nou molí d’oli d’oliva que incorpora un innovador sistema d’extracció en fred i al buit que permet una major extracció d’oli que els sistemes convencionals i, a més, una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics. Per la seva banda, també cal destacar BIFEEDBO SL, finalista d’aquesta categoria per la creació d’un iogurt (Yogupet) per a mascotes adaptat a les necessitats nutricionals específiques dels animals de companyia i, ajustat a les característiques comercials i logístiques del sector de l’alimentació animal.

En la modalitat Empresa agrària, Faustina de Solà-Morales Capdevila SL es va fer amb el premi guanyador, per la transformació d'una finca abandonada a una finca model gestionada íntegrament de manera regenerativa. Agropecuària Artesa de Segre SCCL va ser la finalista, per la contribució a la revalorització de cultius de varietats sostenibles i adaptades al terreny que revitalitzen l’agricultura del territori.

I finalment, en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a, Ester Andreu, de TORCLUM SL, va guanyar el guardó per l’emprenedoria i la innovació en el procés d’elaboració i extracció de l’oli d’oliva, separant el pinyol de la polpa. El finalista d’aquesta modalitat va ser Loïc Le Goueff de Green in Blue consulting SLU, per l’emprenedoria i innovació en la producció de verdures aquapòniques, una granja blava.

A més a més, a l’edició del 2023, el jurat va decidir donar un accèssit a la candidatura de Laia Esmel Jou, presentada a la modalitat jove emprenedor/a innovador/a, amb el Celler Casa Jou, per tal de posar en valor la contribució del seu projecte al relleu generacional.

El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 22 d’abril de 2024.

 

Font: DACC

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022