Notícies

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca l’11a edició del Premi Ruralapps 2024

PREMIS | 22/02/2024  Ruralcat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural convoca l’11a edició del Premi Ruralapps 2024

El termini de presentació de candidatures al premi, que engloba solucions tecnològiques innovadores en els àmbits de la digitalització i la transformació digital, és del 23 de febrer al 22 d’abril, ambdós inclosos.

La quantia del guardó és de 5.000 € per a les candidatures guanyadores i 2.000 € per a les finalistes, per a cadascuna de les dues modalitats.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) convoca una nova edició del Premi Ruralapps, que arriba a l’onzena edició. El premi engloba solucions tecnològiques innovadores en els àmbits de la digitalització i la transformació digital, com ara: aplicacions, governança i gestió de dades, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada, la realitat virtual, la robòtica, l’internet de les coses, la connectivitat... La finalitat és que els guardons visualitzin possibles eines que existeixen en el mercat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), orientades o que aportin solucions tecnològiques als ciutadans o als professionals dels sectors agroalimentari, forestal i del medi rural.

El DACC té l’objectiu de fomentar l'aplicació de la tecnologia en benefici dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural, premiant programari funcional (programari embegut, aplicacions per dispositius mòbils, aplicacions d’escriptori, plataformes al núvol o d'altres), que contribueixin a la millora dels esmentats àmbits.

S’estableixen dos tipus de premi, adreçats a persones físiques o jurídiques que hagin desenvolupat un programari funcional per als sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural, tant de nova creació com de programaris en fase comercial.

Així doncs, per una banda, la modalitat Ruralapps-professional, centrada en solucions tecnològiques innovadores per als/a les professionals i empreses dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural i millorar els processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat. Poden englobar des del procés de producció fins a la comercialització.

I d’altra banda, la modalitat Ruralapps-ciència ciutadana, enfocada a solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i facilitar l'accés a la informació, en els àmbits agroalimentari, forestal i/o del medi rural.

Aquest 2024, la quantia del premi també és de 5.000 € per a les candidatures guanyadores i 2.000 € per a les finalistes, per a cadascuna de les dues modalitats.

Aquests guardons tenen la missió de continuar impulsant la innovació i la recerca tecnològica aplicada al sector per tal de donar viabilitat i suport a projectes punters i d’alt valor afegit implantats a casa nostra.

Fins a dia d’avui, als Premis Ruralaaps s’han presentat 245 candidatures, de les quals 130 han estat en la modalitat de professional i 115 de ciència ciutadana. En l’última edició de l’any 2023, ModpoW AgriTechnologies, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització de l’empresa ModpoW, i Oncoalicia, una plataforma amb informació  basada en l’evidència i pràctica clínica que ajuda en l’alimentació a les persones afectades de càncer creada per la Fundació Alícia, van ser les solucions tecnològiques guanyadores en les modalitats Ruralapps-Professional i Ruralapps-Ciència Ciutadana, respectivament. En la primera modalitat, es va configurar com a finalista la solució tecnològica Lobelia, de l’empresa Lobelia Earth, SL, un servei que permet monitorar la humitat del sol en l’àmbit de superfície i de l’arrel a una parcel·la individual per estalviar aigua i millorar el control de la producció agrícola; i, en la segona modalitat, la finalista va ser Ecoviu de l’empresa Esdeveniments Sostenibles, SL, una plataforma per facilitar i augmentar l'acció climàtica dels ciutadans, i involucrar la població en activitats sostenibles i accions ambientals per reduir els efectes de la crisi climàtica.

Les innovacions tecnològiques que s’han presentat al llarg de totes aquestes edicions són d’àmbits molt diversos: aplicacions de suport a la comercialització de productes o per a la millora en la gestió agrària, forestal i el medi rural, entre d’altres; i també, tot tipus de desenvolupaments tecnològics basats en l’internet de les coses, la intel·ligència artificial i el big data.    

El termini per a la presentació de candidatures als premis és del 23 de febrer al 22 d’abril de 2024, ambdós dates incloses.

Font: DACC

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022