Notícies
Es crea una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge
Es crea una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge
Aquesta nova eina d’autenticació es basa en l’anàlisi química d’uns compostos orgànics presents a les plantes i actua com a empremta dactilar que permet reconèixer l’origen del producte.

L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona han desenvolupat una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge.
L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània. Com a producte de gran interès econòmic i empresarial, es produeixen adulteracions i fraus comercials sobre el seu origen i les seves varietats, però a falta d’eines analítiques, fins ara era molt complicat detectar-los.
Aquesta eina d’autenticació es basa en l’anàlisi d’uns compostos orgànics presents de forma natural en les plantes que actuen com a localitzadors geogràfics, ja que la seva composició varia segons el clima, el medi i les condicions on ha crescut. Un avantatge d’aquest compost és que es pot analitzar fàcilment mitjançant una tècnica molt utilitzada i a l’abast de la majoria de laboratoris: la cromatografia de gasos acoblada a una espectrometria de masses.
El que es vol aconseguir amb aquesta nova eina és que sigui aplicable en processos d’inspecció i auditoria, i així garantir que els productes que es llancen al mercat són autèntics, reduint el frau comercial en el sector de l’alimentació.
Font: IRTA
Actualitat
Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans
Guia Catalunya Selecció 2020-21
La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022