Notícies

Es crea una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge

INNOVACIÓ | 21/07/2022  Ruralcat

Es crea una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge

Aquesta nova eina d’autenticació es basa en l’anàlisi química d’uns compostos orgànics presents a les plantes i actua com a empremta dactilar que permet reconèixer l’origen del producte.

L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona han desenvolupat una nova eina per verificar l’origen geogràfic de l’oli d’oliva verge.

L’oli d’oliva és un dels productes agroalimentaris de més prestigi i és la base de la dieta mediterrània. Com a producte de gran interès econòmic i empresarial, es produeixen adulteracions i fraus comercials sobre el seu origen i les seves varietats, però a falta d’eines analítiques, fins ara era molt complicat detectar-los.

Aquesta eina d’autenticació es basa en l’anàlisi d’uns compostos orgànics presents de forma natural en les plantes que actuen com a localitzadors geogràfics, ja que la seva composició varia segons el clima, el medi i les condicions on ha crescut. Un avantatge d’aquest compost és que es pot analitzar fàcilment mitjançant una tècnica molt utilitzada i a l’abast de la majoria de laboratoris: la cromatografia de gasos acoblada a una espectrometria de masses.

El que es vol aconseguir amb aquesta nova eina és que sigui aplicable en processos d’inspecció i auditoria, i així garantir que els productes que es llancen al mercat són autèntics, reduint el frau comercial en el sector de l’alimentació.

Font: IRTA

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022