Notícies

VI Jornada Nacional del Grup d’Olivicultura “Fenols: origen i evolució”

OLI | 22/07/2019  Ruralcat

VI Jornada Nacional del Grup d’Olivicultura “Fenols: origen i evolució”

Experts del Grup d'Olivicultura de la Sociedad Española de Ciencias Hortícolas (SECH) van abordar els dies 26 i 27 de juny a Madrid diversos aspectes del sector des d'una perspectiva diferent.

Sessió plenària amb el Dr. José María García (Instituto de la Grasa, CSIC), Dra. Ana Morales (ETSIA, Universidad de Sevilla), el Dr. Agustí Romero (IRTA Mas Bové) i Dr. Gabriel Beltrán (IFAPA Venta del Llano) (Font: SECH)

Sessió plenària amb el Dr. José María García (Instituto de la Grasa, CSIC), Dra. Ana Morales (ETSIA, Universidad de Sevilla), el Dr. Agustí Romero (IRTA Mas Bové) i Dr. Gabriel Beltrán (IFAPA Venta del Llano) (Font: SECH)

Una vuitantena d’investigadors procedents de diferents universitats i centres de recerca, tècnics i empresaris del sector olivarer i oleícola, entre ells l’IRTA, van participar els dies 26 i 27 de juny a les VI Jornades Nacionals del Grup d'Olivicultura de la Sociedad Española de Ciencias Hortícolas (SECH). L'esdeveniment va estar organitzat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) en col·laboració amb el Centre d'Estudis i Investigació per a la Gestió de Riscos Agraris i Mediambientals (CEIGRAM), i patrocinat per IMIDRA i diverses empreses privades.

Les Jornades, celebrades a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica, Alimentària i de Biosistemes (ETSIABB) de la UPM, van estar dedicades als compostos fenòlics de l'oli i l'oliva de taula, molècules bioactives amb alt poder antioxidant, beneficioses per a la salut humana i també per a l'estabilitat de l'oli. 

La jornada de dimecres 25 de juny es va dividir en quatre sessions plenàries, cadascuna amb tres ponències i una taula rodona. A la primera sessió es va començar parlant dels fenols a la planta i les seves funcions fisiològiques i de defensa enfront de plagues i malalties i sobre la millora genètica d'olivera, variabilitat i la selecció de varietats per compostos fenòlics. A la segona sessió es va abordar la influència del disseny de les plantacions en tanca en la intercepció de la radiació i la temperatura i el seu impacte sobre l'oliva. A continuació, es va explicar la influència del reg en la formació dels fenols de l'oli d'oliva verge, i Amadeu Arbonés (IRTA Fruitcentre) va tractar la influència de la fertilització en el contingut i perfil fenòlic de l'oli. 

La primera sessió de la tarda es va centrar en l'efecte del moment i el mètode de recol·lecció en la composició fenòlica de l'oliva i de l'oli; l'efecte dels tractaments postcollita; i la formació dels compostos fenòlics durant l'extracció i la conservació de l'oli. L'última sessió va estar dedicada a l'evolució dels compostos fenòlics en diferents tipus d'elaboracions d'oliva de taula. 

Les jornades van finalitzar amb una visita a l'assaig d'orientacions, amples de carrer i distància entre arbres a la línia, que el grup de la UPM porta a terme des de 2008 en una plantació en tanca pertanyent a l'empresa Cases de Hualdo (Carpio de Tajo, Toledo). També es va visitar la seva almàssera on es van tastar quatre dels seus olis verge extra.

Les sessions han posat de manifest l'elevat nivell científic i divulgador dels diferents grups que treballen a Espanya en els diversos aspectes del cultiu i la indústria i han permès abordar en profunditat el tema dels fenols, donant temps a un ric debat en finalitzar cada sessió. 

Font: Sociedad Española de Ciencias Hortícolas

 

Actualitat

 | 26/05/2022 

Premiats al OLIVEJAPAN2022, amb medalla d’or ARBOR-SACRIS de Mil&Un Verd SL, amb medalla de plata ARBOR-SENIUM i CASOLI del mateix productor, ETIM de Molí de la Mola, MAS TARRÉS d’Olis Solé SL i ROMANICO de ACTEL SCCL. Mil&Un Verd i Molí de la Mola participen del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat d’olis catalans

 | 24/05/2022 

KYLATT de la Cooperativa d’Alcanó ha tret medalla de d'or al concurs de Berlin 2022. Alcanó participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 24/05/2022 

Casolí i Arbor Sacris de l’empresa MIL&UN VERD SL han tret medalla de platí i d'or al concurs de Berlin 2022. MIL&UN VERD participa al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat

 | 19/04/2022 

Arbor Sacris, Casolí i Migjorn-Arbequina han tret medalla d'or al concurs de Nova York 2022. Es tracta de dos operadors que participen al programa DACC-IRTA de millora de la qualitat. TORRES i MOLI COLOMA-LA BOELLA també han obtingut medalla d’or al seus olis

 | 21/03/2022 

Arbor Sacris i Casolí han tret medalla d'or al concurs de Dubai IOOC 2022. Es tracta de dos olis de l’empresa catalana MIL&UN VERD SL que participa del programa DACC-IRTA de millora de la qualitat dels olis catalans. En el mateix certamen, Olis Castelló també ha obtingut una medalla d’or al seu oli

 | 14/03/2022 

Guia Catalunya Selecció 2020-21

 | 11/03/2022 

La 10a edició del Japan Olive Oil Prize se celebrarà a Tòquio del 4 al 8 d'abril de 2022