L’Oficina del Regant dóna suport a les iniciatives relacionades amb tot allò que fa referència al regadiu

 

El Departament d'Agricultura disposa de l'oficina del regant per a la promoció, la coordinació i l’organització d’actuacions de formació i transferència tecnològica en reg, i per actuar com a suport en la cadena d’assessorament al regant.


L’Oficina del Regant dóna suport a les iniciatives, tant públiques com privades, relacionades amb tot allò que fa referència al regadiu. La seva funció és coordinar l’oferta formativa i de transferència tecnològica en les àrees d’agronomia, tecnologia, gestió econòmica i sostenibilitat del reg i del regadiu.


L’Oficina del regant, a través dels recursos del programa d’innovació rural del DARP, programa activitats en les diferents zones de regadiu de Catalunya per fomentar l’eficiència, la competitivitat i la sostenibilitat del reg, i promou l’ús de les noves tecnologies en gestió i programació del reg.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

REG
 | 14/03/2023 

Valoracions que cal tenir en compte per l’inici de la campanya de reg 2023

Cada any, a l’inici de la campanya de reg, cal fer una valoració de com ha estat l’hivern, i observar la variabilitat meteorològica interanual.

REG
 | 13/03/2023 

El gira-sol, un dels cultius d’estiu amb major tolerància a l’estrès hídric

És un cultiu que permet aconseguir rendiments raonables amb aproximadament el 65% de l’aigua de reg que demanda el blat de moro.

REG
 | 13/03/2023 

Recomanacions genèriques pel maneig de plantacions de cultius llenyosos en una situació de sequera

Recomanacions relacionades amb el sistema de reg, el maneig de reg i la gestió de la parcel·la o dels arbres.

DOSSIER TÈCNIC
 | 13/03/2023 

Dossier Tècnic nº 121: “Agricultura de precisió: aplicacions al reg. Casos Pràctics”

Aquest monogràfic està dedicat a fer difusió de projectes relacionats amb la tecnologia de reg de precisió i la millora en la gestió de l’aigua.

REG
 | 13/03/2023 

Regar en temps de canvi climàtic

Aquesta jornada tècnica va ser organitzada per l’Oficina del Regant i la Comunitat de Regants del Xerta-Sènia.

REG
 | 13/03/2023 

Què diu el Servei Meteorològic de Catalunya pels propers 15 dies?

La situació per la setmana no és gaire optimista i presenta força incertesa. Sembla que podria creuar un front una mica més actiu, deixant precipitació més extensa però no massa abundant.

REG
 | 27/02/2023 

Consulta els mapes de previsions de les pluges acumulades del mes de febrer de 2023

El Servei Meteorològic de Catalunya combina dades de la xarxa de radars i de pluviòmetres de la xarxa d'estacions de Catalunya per elaborar els mapes de previsions de les pluges acumulades.

REG
 | 27/02/2023 

Què diu el Servei Meteorològic de Catalunya pels propers 15 dies?

Durant aquesta setmana, s’espera alguna precipitació feble i dispersa a diversos punts de Catalunya, i la setmana vinent, es preveu que s’establiran altes pressions permetent l’arribada d’algun front poc actiu.

REG
 | 27/02/2023 

Com poden ajudar a fer front a una menor disponibilitat d’aigua les varietats de blat de moro de cicle més curt?

El blat de moro és un dels cultius d’estiu que té unes majors necessitats d’aigua i que a la vegada tolera pitjor l’estrès hídric.

RURALCAT
 | 15/02/2023 

20 anys de RuralCat: El 2012 es posa en marxa l’Oficina del Regant

Efemèrides: Aquest 2023, RuralCat celebra el seu 20è aniversari. En aquests 20 anys, s’han posat en marxa diverses iniciatives que han permès consolidar el portal com la comunitat de referència del sector agroalimentari, forestal i del món rural i marítim.

REG
 | 14/02/2023 

Tot el que cal saber sobre el Pla Especial de la Sequera (PES)

El Pla Especial de la Sequera té com a objectiu assegurar l’abastament d’aigua a la població.

REG
 | 14/02/2023 

Cultius d’estiu de regadiu que ens poden ajudar a fer front a una menor disponibilitat d’aigua

La situació dels embassaments de Catalunya posa de manifest la fragilitat de l’abastament hídric pels diferents usos i, en especial, per l’aigua destinada a la producció d’aliments.

REG
 | 10/02/2023 

Nova àrea Especial de Sequera al butlletí de l’Oficina del Regant

La finalitat és facilitar informació tècnica i útil per al sector agrari per tal que les comunitats de regants i els seus usuaris en puguin disposar i els hi serveixi per prendre decisions en la seva explotació en cas que se’ls hi plantegin restriccions en la seva dotació d’aigua.

REG
 | 18/11/2022 

S’impulsen nous projectes de modernització de regadius associats als fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

L’objectiu és fomentar l’estalvi d’aigua i la seva millora en l’eficiència i sostenibilitat energètica.

AGRICULTURA
 | 18/10/2022 

Tret de sortida al procés participatiu sobre l’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya

La suma de factors socials, econòmics, ambientals i culturals afecta el model de futur de la pagesia posant en una situació d’alerta moltes de les explotacions agràries actuals.

REG
 | 10/10/2022 

L’Oficina del Regant és present un any més a la Fira de Sant Miquel de Lleida

Amb el títol “Gelades de primavera. Evolució, Tecnologia i Repercussions” es van presentar una sèrie de ponències de la mà d’experts en la matèria.

REG
 | 06/10/2022 

Èxit de participació en la jornada de camp sobre automatització i millora de l’eficiència del reg per gravetat en parcel·la celebrada al Gironès

L’acte va ser organitzar pel grup de recerca en Enginyeria i Gestió del Reg de la Universitat de Girona.

REG
 | 05/10/2022 

Es presenten els resultats del projecte SECAREGVIN, que avalua la viabilitat de la transformació de la vinya de secà a regadiu a la D.O. Penedès

La zona de D.O. Penedès es caracteritza per ser un territori de secà, però amb una pluviometria de referència d’uns 500 mm a l’any.

REG
 | 02/09/2022 

Aspectes tècnics en la gestió del reg a final de campanya

La tecnificació del reg de diferents cultius ens permet optimitzar l’ús de l’aigua i adaptar-la a cada cultiu i parcel·la de la manera més eficient.

REG
 | 31/08/2022 

Xarxa secundaria de reg a baixa pressió impulsada per energia solar a través de plaques fotovoltaiques que permetrà model de reg col·lectiu

La millora de l’eficiència i la reducció del cost econòmic dels panells de producció elèctrica fotovoltaica en els darrers anys permeten incorporar aquesta tecnologia en el bombament i la distribució d’aigua en els cultius de regadiu.

REG
 | 31/08/2022 

Entrevista a Marc Prohom, doctor en Geografia i cap de l’Àrea de Climatologia (SMC) del Servei Meteorològic de Catalunya

Marc Prohom parla sobre el canvi climàtic i el paper fonamental de l’agricultura en el futur immediat.

SOSTENIBILITAT
 | 10/08/2022 

S’aprova el conveni de col·laboració per a l’execució de la segona fase del programa de millora de l’eficiència i sostenibilitat en regadius

L’objectiu és portar a terme inversions en modernització de regadius sostenibles per fomentar l’estalvi d’aigua i la millora de l’eficiència i la sostenibilitat energètica en els sistemes de regadius.

REG
 | 09/08/2022 

Un grup operatiu analitza l’adaptabilitat dels cigrons, les mongetes i la soja en diferents zones del Segarra Garrigues

L’objectiu és incrementar la rendibilitat de les explotacions de cultius herbacis extensius actuals mitjançant la innovació en els sistemes productius i de les tècniques de cultiu

REG
 | 09/08/2022 

L’IRTA celebra una visita tècnica sobre instal·lacions de reg eficient amb energia solar

La conducció de la jornada va ser a càrrec d'en Francesc Camps, investigador-especialista d'IRTA

REG
 | 01/08/2022 

S’obren nous escenaris de producció industrial de planta aromàtica i medicinal als sistemes agraris tradicionals de Catalunya

En una jornada tècnica celebrada el passat dijous 7 de juliol es va exposar la viabilitat del cultiu de plantes aromàtiques i medicinals a les zones ZEPA.

REG
 | 05/07/2022 

Entrevista a Ramon Miret, tècnic de la comunitat de regants Segrià Sud

El passat dia 16 de juny es va tenir lloc la visita tècnica a la Comunitat de Regants Segrià Sud (Maials), seguint la iniciativa de visitar instal·lacions de bombament solar que s’estan implantant al territori. Un dels ponents que va participar en la jornada va ser en Ramon Miret.

REG
 | 05/07/2022 

Visita a l’estació de bombament solar del Segrià Sud

El passat dia 16 de juny, es va realitzar a Maials una visita tècnica a l’estació de bombament solar del Segrià Sud.

REG
 | 05/07/2022 

Trobada a Tàrrega per impulsar els nous conreus de vinya en regadiu

S’ha dut a terme la reunió de treball de les entitats promotores del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) amb els signants de l’acord per analitzar aquesta iniciativa pilot.

REG
 | 02/06/2022 

L’Oficina del Regant organitza la jornada tècnica “Regar al Xerta Sénia: arguments de decisió”

La sessió es va celebrar el dia 13 de maig a Jesús (Tortosa).

José A. Martínez Casasnovas i Jaume Arnó Satorra
 | 31/05/2022 

Sensors de sòl per optimitzar la zonificació del reg

Aquest article tècnic ens introdueix en la varietat de sensors per caracteritzar el sòl que tenen els agricultors i tècnics al seu abast, especialment aquelles que s’utilitzen per a l’optimització de la zonificació del reg.

REG
 | 10/05/2022 

Se celebra la 6a taula territorial del reg de Girona

Després de l'aturada per causa de la Covid-19, el passat 22 d'abril es va celebrar la 6a Taula Territorial del reg a Girona.

FORMACIÓ A DISTÀNCIA
 | 10/05/2022 

Tret de sortida a una nova edició del curs bàsic de reg

El passat 26 d'abril es va iniciar la 37a edició del curs bàsic de reg en format virtual amb sessions pràctiques presencials.

RURALCAT
 | 02/05/2022 

RuralCat estrena nova web de l’Oficina del Regant

El nou portal reuneix tota la informació relacionada amb eines, recomanacions, cursos i articles de reg aplicat al camp de l’agricultura i la jardineria.

ESTADÍSTIQUES
 | 20/04/2022 

Es publica el llibret ‘Dades del medi ambient a Catalunya 2021’

El llibret Dades del Medi Ambient a Catalunya inclou les darreres dades estadístiques ambientals disponibles sobre el medi ambient a Catalunya.

AJUTS
 | 30/03/2022 

Nova convocatòria d’ajuts per a la subvenció de projectes d’innovació de l’Associació Europea per a la Innovació

Aquests ajuts permetran la posada en marxa de projectes innovadors supraautonòmics en el sector agroalimentari i forestal i en el medi rural.

REG
 | 21/03/2022 

S’inicia la campanya de reg 2022

El 16 de març es va iniciar la campanya de reg 2022 i van començar els enviaments de les Recomanacions de reg que es generen amb l'Eina de RuralCat.

FORMACIÓ A DISTÀNCIA
 | 18/03/2022 

El proper dilluns 28 de març s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

El proper dilluns dia 28 de març s’obriran les inscripcions a 9 cursos a distància que ofereix el Servei de Formació Agrària a través del portal RuralCat. El període d’inscripció finalitzarà el 6 d’abril.

PROJECTES EUROPEUS
 | 11/03/2022 

Neix TERRATECH, el nou Màster sobre Tecnologies Agrícoles Intel·ligents

El període d’inscripcions per al màster TERRATECH ja està obert i es tancarà després del 4 d'abril de 2022.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 09/03/2022 

El PATT programa 900 actuacions formatives per al 2022 per impulsar la innovació, l’emprenedoria i la tecnificació al sector agroalimentari, pesquer i forestal

D’entre totes les actuacions previstes, 759 són activitats de transferència de coneixements tècnics i de gestió i 141 són activitats d’experimentació i demostració.

RURALCAT
 | 18/02/2022 

L’Oficina del Regant tanca el 2021 amb 1.574 usuaris registrats de l’eina de Recomanacions de reg

L’oficina va rebre 1.428 visites, un 46% més que al 2020, i 1.596 visitants al llarg del 2021.

ARTICLE TÈCNIC
 | 25/01/2022 

Lògica del control de reg

En aquest article introduirem breument l’ús d’algunes aproximacions per a supervisar, controlar i optimitzar el reg.

PREMIS
 | 28/10/2021 

L’Eina de Recomanacions de reg de l’Oficina del Regant rep el Premi de l’Aigua de l’Associació Catalana dels Amics de l’Aigua

El passat 20 d'octubre es va fer entrega del guardó en el marc dels actes del IV Congrés de l'Aigua a Catalunya que es va celebrar a Barcelona.

ARTICLE TÈCNIC
 | 26/10/2021 

Les comunitats de regants

A nivell col·loquial, es consideren les comunitats com agrupacions de tots els propietaris d’una zona regable, amb un perímetre concret, que gaudeix d’una concessió administrativa d’aigua per a reg. Amb caràcter general, les finalitats bàsiques de les comunitats són distribuir i administrar les aigües concedides. Les comunitats de regants tenen una estructura semblant a un estat de dret, amb un esquema clar de divisió de poders.

ARTICLE TÈCNIC
 | 26/10/2021 

PECT Motors Segarra-Garrigues, cooperar per evolucionar

La cooperació vertical 'win win' entre Agroindústries i Explotacions Agràries, les Plataformes Experimentals i finques pilot, i la transferència i divulgació tecnològica i empresarial, eines bàsiques pel PECT MOTORS pel Segarra- Garrigues.

ARTICLE TÈCNIC
 | 21/09/2021 

El projecte Agriclose. Fertilització de proximitat, connectant la ramaderia i l’agricultura

El projecte AGRICLOSE té per objectiu principal promoure noves estratègies de fertilització que permetin millorar la gestió dels subproductes provinents del tractament dels purins.

ENTREVISTA
 | 15/09/2021 

L’ús òptim dels nutrients és clau per a la producció i la sostenibilitat de l’agricultura de secà i regadiu

L’aplicació òptima de nutrients és cabdal per a l’agricultura del present i del futur. La demanda creixent d’aliments per alimentar la població, així com la consciència i exigència de la societat per una producció respectuosa amb el medi ambient i sostenible en el temps, fan que la tecnificació de les explotacions, la reutilització de subproductes d’altres activitats i l’ús d’eines digitals siguin claus per millorar l’ús eficient dels nutrients.

ARTICLE TÈCNIC
 | 23/08/2021 

Fons Next Generation i modernització dels regadius

La Unió Europea ha impulsat els Fons Next Generation EU (NG), amb un doble objectiu; d’una banda, aportar recursos per a fer front als impactes directes de la pandèmia de la Covid 19; per altra banda, propiciar una gran transformació en l’economia de la Unió Europea vers una nova estratègia de creixement basada en l’anomenat Green Deal Europeu a fi d’avançar en un model econòmic sostenible i integrador de la mà de les tecnologies verdes i de les tecnologies digitals. En línia amb aquesta vocació transformadora cap a una economia orientada a la sostenibilitat, un dels objectius destacables és la modernització i millora de l’eficiència dels regadius.

AJUTS
 | 21/07/2021 

Oberta la convocatòria del Programa d'ajuts per a actuacions d'eficiència energètica en explotacions agropecuàries 2021

L’objectiu d’aquesta línia d’ajut és reduir el consum final d’energia, incentivar i promoure la realització d'actuacions en explotacions agropecuàries que redueixin les emissions de diòxid de carboni i el consum d'energia final.

ARTICLE TÈCNIC
 | 29/06/2021 

El blat tou de qualitat, en el marc dels regadius del Segarra-Garrigues

La construcció del canal Segarra-Garrigues, amb un recorregut total de 85 km, ha permès posar en regadiu superfícies de cultiu de 71 municipis de les comarques de la Noguera, la Segarra, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues. La majoria són zones amb una notable tradició cerealícola, que l’arribada del reg, els ha permès incrementar els rendiments de cultius com el blat tou i obrir així nous reptes i oportunitats. Entre aquestes hi ha la producció de blat tou de qualitat, en particular millorant. En aquest article es repassaran diferents aspectes d’aquest cultiu en regadiu.

REG
 | 29/06/2021 

L’Oficina de Regant publica una nova fitxa tècnica de reg dedicada al programador de reg

La importància del programador de reg i l’evolució tècnica que ha sofert aquest component de les instal·lacions de reg mereix una atenció especial.

AJUTS
 | 01/06/2021 

Es destinen 18 milions d’euros en ajuts a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius

Aquests ajuts donen resposta a la prioritat de promoure l'eficiència dels recursos i aconseguir un ús més eficient de l'aigua en l'agricultura.

REG
 | 25/05/2021 

Canvis en les tarifes elèctriques

L'Oficina del Regant ha publicat una nova fitxa tècnica amb l'objectiu d'exposar els principals canvis normatius en les tarifes elèctriques que entraran en vigor el pròxim 1 de juny de 2021. Aquests canvis afecten tant les seves característiques pel que fa a tensió i potència de subministrament com els períodes horaris. Com a conseqüència d’aquest nou escenari normatiu, cal revisar el sistema de contractació d’energia elèctrica i adaptar-la a la nova situació.

ARTICLE TÈCNIC
 | 20/04/2021 

Ús de la Teledetecció per a seleccionar i avaluar la tolerància a l’estrès hídric d’una col·lecció de portaempelts d’ametller

Un dels objectius dels programes de millora vegetal és caracteritzar els portaempelts millor adaptats a condicions de sequera. En els anys, degut a l'avanç de les noves tecnologies, s'han desenvolupat tècniques de fenotipat, les quals a través d'eines com la teledetecció permeten identificar les diferències d'evapotranspiració entre portaempelts i/o varietats. Aquest estudi, ha demostrat la viabilitat d'identificar l'eficiència en l'ús de l'aigua de diferents portaempelts d'ametller utilitzant models de balanç d'energia amb imatges tèrmiques i multiespectrals adquirides amb un dron.

REG
 | 20/04/2021 

El Butlletí de l’Oficina del Regant celebra el seu número 50

Aquest mes es publica el Butlletí de l’Oficina del Regant número 50. El Butlletí té l’objectiu d’informar, donar a conèixer aspectes de l’actualitat del reg i fer un repàs de les activitats portades a terme des de l’Oficina del Regant o amb la col·laboració d’altres entitats.

PROJECTES DEMOSTRATIUS
 | 19/04/2021 

El Grup de Recerca Enginyeria i Gestió del Reg de la Universitat de Girona descriu les característiques d’una instal·lació de reg localitzat enterrat

La Fitxa tècnica 74: “Característiques i components bàsics d’una instal·lació de reg localitzat enterrat” forma part de l’activitat demostrativa “Sostenibilitat en el conreu de l’arròs en reg per degoteig enterrat”.

ARTICLE TÈCNIC
 | 16/03/2021 

Els regadius del segle XXI: avaluació d'impacte ambiental

Les actuacions d’implantació de regadius van destinades a l’aprofitament dels recursos naturals per al desenvolupament socioeconòmic dels territoris on es desenvolupen. Inicialment, l’objectiu primari és afavorir la producció primària de productes agraris, ja que, normalment, es desenvolupen en àrees on l’activitat econòmica és principalment l’agrària.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 15/03/2021 

L’Oficina del Regant celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb una jornada sobre planificació hidrològica

El dia 22 de març es celebra el Dia mundial de l’Aigua per recordar la importància de l’aigua per a qualsevol activitat humana. En el marc d’aquesta efemèride es celebra la jornada tècnica en línia “La planificació hidrològica: Noves oportunitats”.

ARTICLE TÈCNIC
 | 11/03/2021 

Valoració de la campanya de reg 2020: dades agroclimàtiques

Cada any, a l’inici de la campanya de reg, cal fer una valoració de la campanya anterior per observar la variabilitat meteorològica interanual i interanual. Aquesta variabilitat l’observem analitzant les variables climàtiques, ETo i Precipitació, que són la base del càlcul de les necessitats hídriques dels cultius.

ARTICLE TÈCNIC
 | 11/03/2021 

Abans de començar la campanya de reg: revisa la teva instal·lació de reg!

Les actuacions a dur a terme abans de començar la campanya estaran relacionades amb les que s´hagin fet a finals de la campanya precedent, actuant en els casos en què hi hagi tasques encara pendents. Farem la distinció entre les accions a fer abans i després de donar l´aigua.

PREMIS
 | 10/02/2021 

El Departament d'Agricultura convoca els Premis PITA i Ruralapps 2021

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA i la VIII edició del Premi Ruralapps. El termini per a la presentació de candidatures ja està obert i finalitza el 15 d’abril.

ARTICLE TÈCNIC
 | 09/02/2021 

Oportunitats del reg de precisió

Un reg eficient, que s’ajusti a la demanda dels cultius i que asseguri una bona producció i qualitat del producte, al mateix temps que sigui molt respectuós amb el medi, és totalment necessari i de ben segur que el consumidor final ho valorarà.

ENTREVISTA
 | 05/02/2021 

L’aigua té tant valor, que no té preu

El reg de precisió consisteix a aplicar dotacions variables a diferents parts dins d'una unitat de reg que prèviament es manejava de forma homogènia. Aquest sistema permet optimitzar l’aigua i adaptar-la a cada cultiu i parcel·la de forma més eficient. Parlem amb Elías Fereres, enginyer agrònom, acadèmic de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya i un dels estudiosos més rellevants sobre enginyeria de l’aigua sobre el present i futur del regadiu al nostre país.

DOSSIER TÈCNIC
 | 20/01/2021 

Dossier Tècnic nº 107: “Agricultura de precisió: aplicacions al reg”

Aquest monogràfic, elaborat amb el suport de l’Oficina del Regant-Escola Agrària de Tàrrega, està dedicat al reg de precisió. En el dossier s’exposen algunes de les línies d’investigació orientades a l’ús eficient de l’aigua de reg, un factor vital per poder millorar la gestió de l’aigua, i es fa un repàs a les innovacions que han sorgit els últims anys d’equips pioners en la investigació del reg i de l’agricultura de precisió.

AJUTS
 | 17/12/2020 

Ajuts per valor de 5,6 milions d’euros a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha efectuat el pagament dels ajuts a les Comunitats de Regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius, corresponents a 2020, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya (operació 04.03.02) a un total de 41 comunitats de regants.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 08/12/2020 

La propera Jornada de referència en Reg es centrarà en les novetats del reg de precisió

Aquest any a la trobada, que es realitzarà el proper 16 de desembre en línia, es parlarà del reg i de l’agricultura de precisió, una tecnologia indispensable per millorar en la gestió de l’activitat agrària.

ARTICLE TÈCNIC
 | 01/12/2020 

Manteniment d’una instal·lació de reg enfront de les gelades

L’aigua, quan es congela, augmenta de volum i pot produir ruptures o deformacions en les instal·lacions de reg i els seus components. L’objectiu principal del manteniment contra gelades és drenar les canonades i elements accessoris del reg per treure del seu interior l’aigua susceptible de poder-se gelar. Un altre objectiu és aprofitar aquest protocol per realitzar una neteja i manteniment més a fons aprofitant l’aturada i buidatge de la instal·lació de reg.

ARTICLE TÈCNIC
 | 27/10/2020 

La modernització dels Canals d’Urgell

El regadiu dels Canals d’Urgell, amb un àmbit d’unes 87.000 ha dins de la província de Lleida, a cavall de les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Noguera, Garrigues i Urgell, rega actualment unes 69.100 ha. A part del subministrament del regadiu, aquesta xarxa també abasteix 121 municipis, 1.826 granges, 175 industries i més d’un miler de cases de disseminades pel territori. Es tracta per tant d’una gran infraestructura que ha estat vital per al desenvolupament socioeconòmic de la Plana d’Urgell, i que després de més de 150 anys de funcionament, continua sent un eix vertebrador d’aquest territori.

PREMIS
 | 23/10/2020 

Oberta la setena edició de l’SmartCatalonia Challenge dedicada a la transformació digital de la gestió de l’aigua

Es tracta d’una competició promoguda pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que promociona la innovació oberta per tal de resoldre reptes territorials a Catalunya mitjançant propostes que ofereix l’ecosistema smart català.

REG
 | 23/10/2020 

Inversió de 1.350 milions d’euros per al projecte de modernització del reg dels Canals d'Urgell

Aquest projecte preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient.

ARTICLE TÈCNIC
 | 25/09/2020 

És rendible portar a terme un reg de precisió en viticultura?

En viticultura, el màxims ingressos no sempre s’aconsegueixen produint més, sinó mantenint un balanç entre producció i qualitat del raïm. Els beneficis de portar a terme un maneig del reg eficient en vinya són evidents, ja que ajuden a estalviar aigua, controlar el vigor vegetatiu, prevenir de certes malalties, i a millorar la qualitat del raïm (Chaves i altres, 2007).

FORMACIÓ A DISTÀNCIA
 | 22/09/2020 

La FAD estrena la nova metodologia d’aprenentatge ‘Learning by doing’

El curs a distància del Servei de Formació Agrària “Aigua, sòls, fertilització i ecosistemes” estrena la metodologia d’aprenentatge per competències mitjançant el “learning by doing” (aprendre fent) i amb nous formats compatibles amb tauletes i telèfons mòbils, que es preveu estendre properament a la resta de cursos online.

REG
 | 15/09/2020 

L’Oficina del Regant publica un vídeo tutorial sobre l'Eina de Recomanacions de reg

L’Eina de recomanacions de reg de RuralCat vol donar un suport al regant per millorar l’eficiència en el reg. L’eina calcula les necessitats hídriques ajustades a la parcel·la del cultiu utilitzant dades diàries facilitades per la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC).

REG
 | 20/07/2020 

El projecte IRRIGATION+ quantificarà des de l'espai l'ús d'aigua de reg

El reg representa una de les intervencions humanes amb més impacte en el cicle de l’aigua, considerant que l’agricultura de reg representa el 70% de l’aigua consumida a tot el món. El coneixement de la distribució i l'extensió de les zones de regadiu, així com de la quantitat d’aigua que s’utilitza per al reg, juga un paper fonamental tant a l’hora de simular les necessitats d’aigua de reg, com de quantificar l’impacte del reg sobre el clima, el cabal dels rius i l’esgotament de les aigües subterrànies.

ARTICLE TÈCNIC
 | 15/07/2020 

Ús de sensors d’humitat del sòl per controlar el reg per degoteig en fruiters

En agricultura, el reg per degoteig és un dels sistemes de regadiu més eficaços ja que permet un major control de l'aigua i optimitzar paràmetres com ara la freqüència, durada i intensitat de reg. A més, el reg per degoteig genera bulbs humits, on té lloc l'extracció d'aigua per les plantes, reduint la superfície d'evaporació i la percolació. En general, la determinació de les necessitats de reg d'un cultiu es basa en el balanç hídric a partir de l'equació ETc = ETo * Kc, on la ETo és l'evapotranspiració de referència obtinguda a partir de dades meteorològiques i la Kc és el coeficient de cultiu característic de cada cultiu. En un reg automatitzat, aquestes necessitats es poden refinar gràcies a l'ús de sensors d'humitat del sòl.

ACTIVITATS

Agricultura convoca els ajuts a inversions destinades a la millora de la transformació i comercialització d'aliments i la mitigació del canvi climàtic

L’IRTA demostra que el bon maneig del calostre permet reduir la incidència de patologies i potencia el creixement dels vedells

Oberta la convocatòria anticipada per a l'any 2022 de subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies

AGENDA