El Departament d'Agricultura disposa de l'oficina del regant per a la promoció, la coordinació i l’organització d’actuacions de formació i transferència tecnològica en reg, i per actuar com a suport en la cadena d’assessorament al regant.
L’Oficina del Regant dóna suport a les iniciatives, tant públiques com privades, relacionades amb tot allò que fa referència al regadiu. La seva funció és coordinar l’oferta formativa i de transferència tecnològica en les àrees d’agronomia, tecnologia, gestió econòmica i sostenibilitat del reg i del regadiu.
L’Oficina del regant, a través dels recursos del programa d’innovació rural del DARP, programa activitats en les diferents zones de regadiu de Catalunya per fomentar l’eficiència, la competitivitat i la sostenibilitat del reg, i promou l’ús de les noves tecnologies en gestió i programació del reg.
ÚLTIMES NOTÍCIES
El Departament d'Agricultura convoca els Premis PITA i Ruralapps 2021
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat la XX edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA i la VIII edició del Premi Ruralapps. El termini per a la presentació de candidatures ja està obert i finalitza el 15 d’abril.
Oportunitats del reg de precisió
Un reg eficient, que s’ajusti a la demanda dels cultius i que asseguri una bona producció i qualitat del producte, al mateix temps que sigui molt respectuós amb el medi, és totalment necessari i de ben segur que el consumidor final ho valorarà.
L’aigua té tant valor, que no té preu
El reg de precisió consisteix a aplicar dotacions variables a diferents parts dins d'una unitat de reg que prèviament es manejava de forma homogènia. Aquest sistema permet optimitzar l’aigua i adaptar-la a cada cultiu i parcel·la de forma més eficient. Parlem amb Elías Fereres, enginyer agrònom, acadèmic de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya i un dels estudiosos més rellevants sobre enginyeria de l’aigua sobre el present i futur del regadiu al nostre país.
Dossier Tècnic nº 107: “Agricultura de precisió: aplicacions al reg”
Aquest monogràfic, elaborat amb el suport de l’Oficina del Regant-Escola Agrària de Tàrrega, està dedicat al reg de precisió. En el dossier s’exposen algunes de les línies d’investigació orientades a l’ús eficient de l’aigua de reg, un factor vital per poder millorar la gestió de l’aigua, i es fa un repàs a les innovacions que han sorgit els últims anys d’equips pioners en la investigació del reg i de l’agricultura de precisió.
Ajuts per valor de 5,6 milions d’euros a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha efectuat el pagament dels ajuts a les Comunitats de Regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius, corresponents a 2020, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya (operació 04.03.02) a un total de 41 comunitats de regants.
La propera Jornada de referència en Reg es centrarà en les novetats del reg de precisió
Aquest any a la trobada, que es realitzarà el proper 16 de desembre en línia, es parlarà del reg i de l’agricultura de precisió, una tecnologia indispensable per millorar en la gestió de l’activitat agrària.
Manteniment d’una instal·lació de reg enfront de les gelades
L’aigua, quan es congela, augmenta de volum i pot produir ruptures o deformacions en les instal·lacions de reg i els seus components. L’objectiu principal del manteniment contra gelades és drenar les canonades i elements accessoris del reg per treure del seu interior l’aigua susceptible de poder-se gelar. Un altre objectiu és aprofitar aquest protocol per realitzar una neteja i manteniment més a fons aprofitant l’aturada i buidatge de la instal·lació de reg.
La modernització dels Canals d’Urgell
El regadiu dels Canals d’Urgell, amb un àmbit d’unes 87.000 ha dins de la província de Lleida, a cavall de les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Noguera, Garrigues i Urgell, rega actualment unes 69.100 ha. A part del subministrament del regadiu, aquesta xarxa també abasteix 121 municipis, 1.826 granges, 175 industries i més d’un miler de cases de disseminades pel territori. Es tracta per tant d’una gran infraestructura que ha estat vital per al desenvolupament socioeconòmic de la Plana d’Urgell, i que després de més de 150 anys de funcionament, continua sent un eix vertebrador d’aquest territori.
Oberta la setena edició de l’SmartCatalonia Challenge dedicada a la transformació digital de la gestió de l’aigua
Es tracta d’una competició promoguda pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que promociona la innovació oberta per tal de resoldre reptes territorials a Catalunya mitjançant propostes que ofereix l’ecosistema smart català.
Inversió de 1.350 milions d’euros per al projecte de modernització del reg dels Canals d'Urgell
Aquest projecte preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient.
És rendible portar a terme un reg de precisió en viticultura?
En viticultura, el màxims ingressos no sempre s’aconsegueixen produint més, sinó mantenint un balanç entre producció i qualitat del raïm. Els beneficis de portar a terme un maneig del reg eficient en vinya són evidents, ja que ajuden a estalviar aigua, controlar el vigor vegetatiu, prevenir de certes malalties, i a millorar la qualitat del raïm (Chaves i altres, 2007).
La FAD estrena la nova metodologia d’aprenentatge ‘Learning by doing’
El curs a distància del Servei de Formació Agrària “Aigua, sòls, fertilització i ecosistemes” estrena la metodologia d’aprenentatge per competències mitjançant el “learning by doing” (aprendre fent) i amb nous formats compatibles amb tauletes i telèfons mòbils, que es preveu estendre properament a la resta de cursos online.
L’Oficina del Regant publica un vídeo tutorial sobre l'Eina de Recomanacions de reg
L’Eina de recomanacions de reg de RuralCat vol donar un suport al regant per millorar l’eficiència en el reg. L’eina calcula les necessitats hídriques ajustades a la parcel·la del cultiu utilitzant dades diàries facilitades per la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC).
El projecte IRRIGATION+ quantificarà des de l'espai l'ús d'aigua de reg
El reg representa una de les intervencions humanes amb més impacte en el cicle de l’aigua, considerant que l’agricultura de reg representa el 70% de l’aigua consumida a tot el món. El coneixement de la distribució i l'extensió de les zones de regadiu, així com de la quantitat d’aigua que s’utilitza per al reg, juga un paper fonamental tant a l’hora de simular les necessitats d’aigua de reg, com de quantificar l’impacte del reg sobre el clima, el cabal dels rius i l’esgotament de les aigües subterrànies.
Ús de sensors d’humitat del sòl per controlar el reg per degoteig en fruiters
En agricultura, el reg per degoteig és un dels sistemes de regadiu més eficaços ja que permet un major control de l'aigua i optimitzar paràmetres com ara la freqüència, durada i intensitat de reg. A més, el reg per degoteig genera bulbs humits, on té lloc l'extracció d'aigua per les plantes, reduint la superfície d'evaporació i la percolació. En general, la determinació de les necessitats de reg d'un cultiu es basa en el balanç hídric a partir de l'equació ETc = ETo * Kc, on la ETo és l'evapotranspiració de referència obtinguda a partir de dades meteorològiques i la Kc és el coeficient de cultiu característic de cada cultiu. En un reg automatitzat, aquestes necessitats es poden refinar gràcies a l'ús de sensors d'humitat del sòl.
Regar després del Covid-19
La pandèmia ha mostrat les nostres fragilitats i, alhora, ha destacat el que és essencial. Avui sabem d’una forma més palesa que som més fràgils del que ens pensàvem. Sabem que solament la solidaritat i la ciència pot donar una bona resposta a aquesta pandèmia i a d’altres de futures. Ens ha quedat clar que la salut és la clau de volta que suporta el nostre benestar. I ara sabem, malgrat els oblits, que l’agricultura és l’activitat essencial i imprescindible pel nostre proveïment bàsic que son els aliments i pel conjunt de la producció bioeconòmica renovable.
El regadiu com a eina del segle XXI
L’aigua en condicions de ser utilitzada és un recurs escàs multi-demandat, ja sigui pel manteniment dels ecosistemes naturals com per les diverses funcions antropogèniques, des de l’aigua de boca i d’higiene a la que utilitzen els sistemes urbans, la indústria, la ramaderia o l’agricultura. De totes aquestes demandes l’agricultura utilitza a Catalunya aproximadament el 70 % de l’aigua gestionada.
La concentració parcel·lària de caràcter privat, una eina per a la millora de l’eficiència de l’explotació agrària
La competitivitat de l’empresa agrària inclou elements de productivitat, a més dels d’eficiència i rendibilitat. És respecte d’aquests darrers elements sobre els quals incideix la concentració parcel·lària.
La Bústia d’Assessorament de l’Oficina del Regant acumula prop d’un miler de consultes
Aquest servei es va consolidant any rere any com un suport a l’assessorament al regant en el màxim d’aspectes necessaris en el dia a dia de l’activitat del reg.
Tercer cicle de la planificació hidrològica (2022-2027)
La Directiva Marc en Política d’Aigües de la Comunitat Europea, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell el 23 d’octubre de 2000, proporciona un canvi de concepte de gestió, protecció i planificació de l’ús de l’aigua i els espais associats a aquest medi, tant a les masses d’aigua continentals (superficials i subterrànies), com a les costaneres i les de transició.
Convocats els ajuts a les comunitats de regants afectades pels aiguats de 2019 i pel temporal Glòria
Aquest ajut té un import total de 3.800.000 euros, i el termini de presentació de sol·licituds és d'un mes.
Nova fitxa tècnica de reg “Característiques i components bàsics d’una instal·lació de reg enterrat”
A l’espai de l’Oficina del Regant s’ha publicat la nova fitxa, la 17a fitxa en temes de reg, que l’ha redactat el Grup de Recerca Enginyeria i Gestió del Reg de la Universitat de Girona.
Manteniment de la instal·lació de reg
Una instal·lació de reg en parcel·la es dissenya tenint en compte les especificitats de cada finca i conreu, garantint un subministrament d’aigua i adob amb la màxima eficiència i uniformitat. L’objectiu del manteniment és assegurar al llarg del temps aquestes condicions inicials de subministrament i alhora maximitzar la durada dels components que formen part de la instal·lació.
Novetats en les recomanacions de reg
L’aigua és un recurs limitat i en el nostre país sovint és escàs, per tant cal fer-ne una gestió el més eficient possible. Aquest és l’objectiu que és busca en una programació de reg racional i setmanal que ofereix l’Eina de recomanacions de reg de Ruralcat.
Els problemes del nostre Delta són comuns a tots els deltes del món, i en el nostre cas, per les seves característiques, encara hi som a temps de reaccionar
La Taula de Consens pel Delta es va constituir al novembre del 2018 després de mesos de treball per part dels representats de la Comunitats de Regants, que han promogut aquesta iniciativa com a instrument de defensa del territori, enfront la regressió que sofreix el Delta de l'Ebre. La Taula té com a principal objectiu lluitar contra la regressió del Delta, convertir-se en l'interlocutor del territori davant les administracions públiques i en l'espai de debat per confrontar solucions.
Valoració de les dades agroclimàtiques de la campanya de 2019
Cada any a l’inici de la campanya de reg, cal fer una valoració de la campanya anterior per constatar que en el nostre país estem sotmesos a una gran variabilitat meteorològica interanual i intraanual. Aquest fet complica la programació de reg i fa que sigui poc recomanable la utilització d’un calendari de reg a partir de dades mitjanes.
Primeres jornades del 2020 de l’Oficina del Regant
Durant aquests primers dies de l’any s’han realitzat tres jornades a diferents àrees d’influència de diferents zones de reg de Catalunya. L’Oficina del Regant – EA de Tàrrega adapta la transferència tecnològica a la diversitat dels regadius del territori i, sempre que és possible, l’objectiu és donar resposta a les necessitats de formació i transferència del sector del reg
L’Eina de recomanacions de reg tanca el 2019 amb 1.717 usuaris
L’Oficina del Regant va acumular 2.325 visites per part de 1.352 visitants al 2019.
Torres de Segre va acollir una jornada de ‘Dies de reg’
El passat 21 de novembre va tenir lloc a Torres de Segre un Dia del reg per a presentar alternatives de conreu per a fer front les inversions proposades en la millora de les instal·lacions de reg de la comunitat de regants.
L’Eina de Recomanacions de Reg de RuralCat incorpora noves millores
Amb aquests canvis es pretén fer més accessible l’eina per a l’usuari i millorar el càlcul de les recomanacions de reg, un dels serveis més consultats del portal.
Més de 1.200 persones han realitzat fins ara el curs bàsic de reg a distància
El curs bàsic de reg, que s’ofereix a través de RuralCat, té una durada de 50 hores i arriba ara a la seva 32ª edició.
DURCAT, el projecte pilot innovador per promoure l’abastiment de la demanda interna de blat dur amb producció de proximitat
El projecte, que integra totes les baules de la cadena del blat dur, està cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i fons europeus.
L’Oficina del Regant presenta diferents projectes internacionals de millora de la gestió del reg
El passat 28 de juny va tenir lloc a Barcelona la jornada tècnica del PATT “Projectes internacionals de millora de la gestió del reg”. En aquesta jornada, organitzada conjuntament amb l’Oficina del Regant del DARP, es van presentar diferents experiències a Lleida i altres punts d’Espanya, així com el projecte VIA (Virtual Irrigation Academy).
El nombre d’usuaris de l’eina de recomanacions de reg de l’Oficina del Regant creix un 5% el 2018
L’oficina va enviar 24.204 correus electrònics de recomanacions de reg als 1.472 usuaris registrats de l’eina de recomanacions de reg en agricultura durant el 2018. Són algunes de les dades recollides en la Memòria del DARP corresponents al 2018.
Avaluació de la uniformitat de reg
En el context actual on existeix una major demanda dels recursos hídrics és necessari millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg. Aquesta eficiència es pot aconseguir millorant el maneig del reg i/o optimitzant les instal·lacions de reg. Un aspecte fonamental en el disseny del sistema de reg és la uniformitat d’aplicació de l’aigua.
Visita tècnica a la instal·lació de bombament solar de la Comunitat de Regants del riu Rinet
Durant la trobada, organitzada dins el marc de treball de l’Oficina del Regant, es van exposar els resultats obtinguts en el primer any de funcionament i els rendiments del sistema.
Conveni marc de cooperació científica en matèria de regadius
Aquest conveni signat entre la Universitat de Girona i el DARP permetrà potenciar la col·laboració en projectes de recerca, innovació, i actuacions de transferència de coneixement i tecnologia en l’àmbit del reg a Girona.
RuralCat estrena el nou apartat de subscripcions
A partir d’ara els nous usuaris poden realitzar les subscripcions als butlletins de RuralCat, de Reg i de Fertilització, escollir els sectors d’interès per rebre les jornades PATT o sol·licitar rebre els avisos fitosanitaris per SMS o correu electrònic, tot des d’un nou apartat disponible a RuralCat. Per altra banda, el usuaris ja registrats podran modificar les seves subscripcions en un mateix espai.
L’Oficina del Regant organitza un seminari tècnic sobre l’eina de Recomanacions de reg
Des de l’Oficina del Regant – EA Tàrrega, i conjuntament amb l’ADV Valls del Corb, es va organitzar el passat 28 de maig un seminari tècnic per a programar les recomanacions de reg a través de l’Eina de Recomanacions de reg de Ruralcat.
La fertirrigació: característiques, usos i compatibilitats
En aquest article s’aborda aquesta tècnica de fertilització que consisteix en la dissolució de fertilitzants en l’aigua de reg i s’analitzen les característiques dels fertilitzants, les seves aplicacions i incompatibilitats entre ells.
Tàrrega i Maials acullen dues jornades dedicades al reg al Segarra Garrigues i Segrià Sud
Des de l’Oficina del Regant – EA Tàrrega, amb el suport de totes les entitats del sector del reg, es coordina i realitza els Dies del Reg. L’objectiu d’aquestes jornades és aglutinar la formació i transferència tecnològica que s’organitza per a l’acompanyament dels regants dels diferents eixos del reg en tots aquells temes que són d’interès.
Agricultura concedeix 83 ajuts a Comunitats de regants de Catalunya per 26,7M€
L’objectiu és la millora i modernització de les xarxes de regadius en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya (operació 04.03.02).
La Xarxa d’Escoles Agràries participa en les jornades de la Fira de Mollerussa
A través del Campus Empresarial Agrari i l’Oficina del Regant, l’Escola Agrària de Tàrrega ha coordinat les jornades “Energia i regadiu. Bombament solar” i “Alternatives de comercialització, cooperar per vendre millor”, que han tingut lloc a la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa.
Dossier Tècnic nº 96: “Energia i regadiu. Bombament solar”
El monogràfic, que coincideix amb la celebració avui del Dia Mundial de l’Aigua, està dedicat a l’energia i regadiu. Bombament solar en regadiu. En aquest dossier s’analitza des de totes les perspectives el tema energètic i s’estudia el bombament solar com un alternativa sostenible per afrontar amb garanties l’increment del cost energètic.
L’Oficina del Regant participa a les jornades de Preixana
L’Ajuntament de Preixana, l’Oficina comarcal del DARP a l’Urgell, la Cooperativa d’Ivars d’Urgell i la Fira de Mollerussa han organitzat les VIII Jornades tècniques de Preixana, que aquest any han abordat el tema el reg pressuritzat.
Valoració de la campanya de reg 2018
Cada any, a l’inici de la campanya de reg, cal fer una valoració de la campanya anterior per constatar que en el nostre país estem sotmesos a una gran variabilitat meteorològica interanual i intraanual. Aquest fet complica la programació de reg i fa que sigui poc recomanable la utilització d’un calendari de reg a partir de dades mitjanes.
Comissions de desembassament de l’Agència Catalana de l’Aigua
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és l'autoritat que exerceix les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d'aigües i d'obres hidràuliques, i està adscrita al departament competent en matèria de medi ambient.
Castelldans acull una jornada sobre el reg en l’olivera tradicional i superintensiva
Aquesta jornada, celebrada el passat 14 de febrer, s’emmarca dins el programa Dies de Reg al Segarra Garrigues, que pretén aglutinar la formació i transferència tecnològica que s’organitza per a l’acompanyament dels regants del Segarra Garrigues en tots aquells temes que són d’interès.
El Parc Agrari del Baix Llobregat ha acollit una jornada sobre programació de reg en presseguer, carxofa i tomàquet en hivernacle
La Masia de Can Comas del Parc Agrari del Baix Llobregat va acollir el passat 12 de febrer la jornada de “Requeriments hídrics en presseguer, carxofa i tomàquet en hivernacle” amb l’objectiu de tractar temes de programació de reg i eficiència en l’ús de l’aigua de reg en aquesta zona del Prat de Llobregat.
ACTIVITATS
AGENDA