TÍTOL DE L'ACTIVITAT:
Lactucae: assajos demostratius de varietats tradicionals i millorades d'enciam
CENTRE DE RECERCA:
Fundació Miquel Agustí
DATA INICI: 2017 DATA FI: 2019
DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT:
L'enciam (Lactuca sativa L.) és el tercer conreu hortícola més important a Catalunya, amb una superfície cultivada de regadiu de gairebé 1.000 ha i un volum de producció anual de 24.500 t (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, 2016). Un dels aspectes essencials en el cultiu de l'enciam és la component genètica, essent un cultiu en el qual la innovació varietal és molt ràpida i on la diversificació varietal i la resistència genètica a plagues i malalties tenen un paper clau en la seva rendibilitat. Tot i la rellevància de l’enciam en l'horticultura catalana, no existeix cap centre de recerca que treballi en aquesta espècie i es dediqui a fer assajos varietals per presentar objectivament el valor agronòmic de les varietats al sector. Aquesta és la raó per la qual el sector presenta una important mancança de suport per a la innovació en aquest cultiu. En aquest context, la Fundació Miquel Agustí va realitzar l'any 2016 un projecte de selecció participativa d'enciams en agricultura ecològica. Aquest projecte, que portava per títol "Selecció de varietats d'enciam (Lactuca sativa L.) per a les explotacions agrícoles ecològiques: una comparativa de varietats locals i millorades", va ser finançat en el marc dels Ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica. Aquest primer estudi va permetre recollir llavors de diferents varietats tradicionals i millorades d’enciam i, alhora, identificar diferents varietats potencialment interessants pels agricultors. Els resultats de la caracterització agronòmica i morfològica dels materials assajats, realitzada pels tècnics de la FMA, juntament amb les dades procedents de la selecció participativa amb els agricultors i del tast de consumidors, van permetre seleccionar diverses varietats que reunien característiques interessants tant a nivell agronòmic com sensorial. El present projecte demostratiu té com a objectiu donar a conèixer els resultats de l’esmentat projecte. Per una banda, mitjançant la difusió de les fitxes descriptives de cada varietat assajada i la fitxa tècnica del projecte. I per una altra banda, amb una parcel·la experimental que hi ha ubicada a Agròpolis (Viladecans), on hi haurà plantades una bona representació de les varietats assajades durant el desenvolupament del projecte. A més a més, tenint en compte que considerem que els resultats assolits són molt interessants pels agricultors i que cal mantenir els assajos varietals, a la parcel·la experimental també es podran trobar noves varietats (tradicionals i millorades) d’enciam. Durant el desenvolupament del projecte es realitzarà més d’un cicle de cultiu per tal de donar als agricultors més informació per a respondre a les necessitats de les seves explotacions. La informació sobre les jornades de portes obertes es comunicarà a traves del web i les xarxes socials de l’entitat.
DOCUMENTACIÓ O ALTRA INFORMACIÓ:
  Fitxa
SECTOR:
Varietats tradicionals i races autòctones
WEBS D'INTERÉS:
  http://www.fundaciomiquelagusti.cat/
CONTACTE: