INNOVACC, el clúster que impulsa la innovació i la cooperació del sector carni i de la proteïna alternativa
INNOVACC, el clúster català de la carn i la proteïna alternativa, treballa per fomentar que les empreses del carni i de la proteïna alternativa puguin afrontar favorablement la globalització, planificar estratègies de futur i executar actuacions comunes, entre altres accions. Aquest 2023 commemora el seu 15è aniversari i amb motiu d’aquesta celebració, parlem amb el seu gerent Eudald Casas.
Quinze anys d’història avalen la gran trajectòria d’INNOVACC, el clúster català de la carn i la proteïna alternativa. Es tracta d’una associació empresarial que té per objectiu enfortir la competitivitat de les empreses mitjançant la innovació i la cooperació. Es va constituir l’any 2008 i actualment, pertany al registre d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, al Programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya i disposa del certificat European Cluster Excellence Gold Label de l’European Secretariat for Cluster Analysis.
L’entitat està formada per un grup d’empreses i institucions que s’uneixen de manera voluntària i lliure per aconseguir, sense ànim de lucre, una finalitat d’interès general o particular amb la voluntat de posar en comú els seus coneixements, activitats i/o recursos econòmics. Es tracta d’una associació autònoma, té personalitat pròpia i la seva organització interna i de funcionament ha de ser democràtica, amb ple respecte al pluralisme.
Avui dia, INNOVACC agrupa més de 130 socis. La majoria són empreses càrnies (granges, escorxadors, sales de desfer i empreses càrnies d’elaborats) i de proteïna alternativa, també hi ha diverses empreses de serveis auxiliars (pinsos, genètica, maquinària, logística, additius, gestió de residus i subproductes, laboratoris sanitaris i solucions d’higiene, enginyeria i consultoria) i institucions (universitats, cambres de comerç, centres de recerca, desenvolupament i innovació R+D+i, associacions professionals…).
“Per fomentar la innovació al sector, procurem que els nostres associats tinguin el màxim d’informació i tan actualitzada com sigui possible sobre tendències de futur, nous productes, nous envasos, noves solucions tecnològiques, eficiència de procés...”
La innovació i la cooperació, els eixos vertebradors d’INNOVACC
La missió del clúster és enfortir la competitivitat del sector carni i de la proteïna alternativa, mitjançant dos grans objectius de l’associació. El primer gran pilar és la innovació. Així ho explica Eudald Casas, gerent d’INNOVACC: “Per fomentar la innovació al sector, procurem que els nostres associats tinguin el màxim d’informació i tan actualitzada com sigui possible sobre tendències de futur, nous productes, nous envasos, noves solucions tecnològiques, eficiència de procés...”. A través de seminaris tècnics, jornades i els diferents canals de comunicació de l’associació, fan arribar aquesta informació als associats.
Tot i això, Casas destaca que “la part fonamental d’INNOVACC, és la relació directa amb cadascun dels associats, a través de visites anuals i d’una comunicació constant amb tothom”. I afegeix: “És en aquest contacte individualitzat on podem entendre millor els reptes de cada associat i després intentar ajudar-los a innovar i ser més competitius”.
Activitat interactiva entre socis d’INNOVACC, realitzada el desembre de 2022.
D’altra banda, el segon pilar, és la cooperació, un altre eix clau del clúster. Es treballa en estratègies de cooperació per resoldre els reptes en què es poden trobar a títol individual els socis, que sovint són similars i es poden resoldre conjuntament “minimitzant els costos i els temps, normalment per a fer les proves necessàries abans de la implantació a les empreses”. “En tot cas, sigui quin sigui el repte, des del clúster sempre es poden aportar propostes de col·laboració amb altres associats o amb altres entitats”, afirma Casas.
Amb relació a aquestes dues vessants, INNOVACC també focalitza els seus esforços en planificar estratègies de futur, potenciar la transferència tecnològica i la formació, l’assessorament als associats, reforçar l’emprenedoria, establir relacions estratègiques internacionals, impulsar la qualitat distintiva i el prestigi del clúster.
“Al voltant del 75% dels associats s’involucren i participen activament en [els projectes col·laboratius d’ R+D+i impulsats per INNOVACC], i la majora repeteixen.”
En l’actualitat, INNOVACC participa en 33 projectes col·laboratius d’ R+D+i, 28 dels quals són coordinats pel mateix clúster. “Al voltant del 75% dels associats s’hi involucren i participen activament, i la majora repeteixen”, considera Casas. Bona part dels projectes estan relacionats amb la tecnologia, com ara “la digitalització de processos i la utilització de sensors i equips d’intel·ligència artificial, o fins i tot el blockchain”, clarifica Casas. També, es duen a terme iniciatives relacionades amb el sector primari, que estan enfocades en buscar “noves solucions per la gestió de purins, l’obtenció de fertilitzants, nous tipus de pinso, la millora del benestar animal, la bioseguretat en granges, o projectes d’increment de valor afegit en productes carnis o de valorització de subproductes”.
El canvi d’hàbits del consum de la carn i l’evolució del sector de la proteïna alternativa
Al llarg dels anys, el sector carni ha evolucionat i INNOVACC i totes les empreses i institucions d’aquest àmbit han hagut d’adaptar-se. La concepció de la població respecte al consum de carn ha evolucionat i els hàbits de consum han canviat. Per aquest motiu, l’any 2021 el clúster va iniciar un procés de creixement, per a acollir noves empreses i agents d’entorn del sector de la proteïna alternativa (proteïna vegetal, proteïna de laboratori “carn cultivada”, i altres fonts de proteïna) mantenint la mateixa activitat en el camp de la proteïna animal. D’aquesta manera, el nom de l’entitat va canviar i es va consolidar com el Clúster de la Carn i la Proteïna Alternativa.
Viatge d’INNOVACC als Països Baixos per a conèixer l’ecosistema de Proteïna Alternativa, el novembre de 2022.
Casas destaca com els socis del clúster han anat apostant progressivament per aquesta tendència, i els projectes en aquest àmbit van augmentant any rere any: “Gairebé un 25% dels associats ja estan treballant en aquest àmbit i en molts casos han participat en projectes coordinats pel clúster”. A més a més, afegeix que “són projectes d’elaboració de nous productes anàlegs de carn o anàlegs d’altres aliments, normalment amb base vegetal, però també amb processos de fermentació, i també projectes amb font de proteïna d’insecte per a pinso animal o per a humans.”
“Els associats preveuen mantenir el seu volum principal de negoci en productes carnis, però oberts a anar incrementant la seva oferta de productes de proteïna alternativa si el mercat ho requereix”
Tot i això, Casas afirma que el clúster continua dedicant la majoria dels seus esforços a l’àmbit de la carn tradicional, la majoria de productes de les empreses associades són de carn de porc, tot i que s’han anat incorporant tota mena de productes carnis (vedella, xai, pollastre, gall d’indi, etc.). “Els associats preveuen mantenir el seu volum principal de negoci en productes carnis, però oberts a anar incrementant la seva oferta de productes de proteïna alternativa si el mercat ho requereix”, explica Casas.
La cultura de la carn entre els més joves, els premis INNOVACC
Per afavorir el sector carni, i a causa de la disminució d’interès dels joves cap aquest àmbit, des de fa 6 anys el clúster organitza els premis INNOVACC. Els guardons consisteixen a animar els joves a centrar el seu projecte de final d’estudis en l’àmbit carni o de proteïna alternativa, així com fer que aquest treball sigui aplicable i si és possible, amb el suport d’una empresa del sector.
“És clau que el jovent del territori vulgui treballar al tipus d’empreses que hi ha al seu entorn, com és tota la cadena de valor del sector carni”
D’aquesta manera, s’atrau talent jove al sector i es motiva a les noves generacions a treballar-hi: “És un sector que genera molta ocupació a Catalunya, i molt especialment en comarques allunyades de l’àrea metropolitana de Barcelona. És clau que el jovent del territori vulgui treballar al tipus d’empreses que hi ha al seu entorn, com és tota la cadena de valor del sector carni”.
Alguns dels temes que s’han tractat als projectes guanyadors de les darreres edicions dels premis són la caudofàgia a granges de porcí, la valorització de subproductes d’escorxador, les tècniques de modelització i classificació a la indústria càrnia, entre d’altres.
Entrega del Premi INNOVACC, 6a edició, desembre de 2022.
Fent balanç dels 15 anys d’història d’INNOVACC
Al llarg d’aquests 15 anys, el clúster ha evolucionat i s’ha adaptat als canvis que han anat apareixent, sempre mantenint la seva missió clara: ajudar als associats a ser més innovadors i competitius. Ha contribuït a reforçar el sector carni i l’economia catalana i ha impulsat més de 200 projectes d’R+D+i.
Equip actual d’INNOVACC. D’esquerra a dreta: Eudald Casas, Eva Dorca, Marta Pujolar, Marta Plana, Mariona Pratdesaba, Adrià Valero i Júlia Sala.
INNOVACC va començar amb 61 socis i avui dia, ja compta amb 134. La seva trajectòria l’ha consolidat com un punt de trobada pel sector. De cara el futur del clúster, Casas té clar que vol que les empreses catalanes vagin un pas per endavant en temes de sostenibilitat, benestar animal, bioseguretat a granges, seguretat alimentària, indústria 4.0 o 5.0, entre altres aspectes. Pel que fa a l’altre camp d’especialització, “volem contribuir a fer que Catalunya sigui un punt de referència mundial en l’àmbit de la proteïna alternativa”, afirma.