L’Institut Català del Suro, un referent mundial en la investigació del suro

Des de la seva creació l’any 1991, l’ICSuro ha estat un instrument dinamitzador de la indústria surera amb l’objectiu de desenvolupar i promocionar un sector molt arrelat a les comarques gironines, basant-se en el foment de la qualitat i el control, la formació i la innovació, i que l’han consolidat al llarg dels mercats vitivinícoles nacionals i internacionals més importants.

ICSuro

18/12/2020

El sector surer mundial es troba en un moment àlgid, afavorit per les noves tendències globals com la bioeconomia, l’economia circular, la substitució de plàstics, el desenvolupament econòmic basat en la natura, entre d’altres.

A Catalunya, la indústria surera té un paper destacat a nivell internacional. Els boscos d’alzina surera ocupen unes 124.000 hectàrees a Catalunya, entre masses pures i mixtes. Es troben principalment al nord de Catalunya, al massís de l’Albera, les Gavarres, les Guilleries, el Montseny i el Montnegre-Corredor mentre que la indústria es concentra principalment al Gironès i al Baix Empordà. Pel que fa a la producció, a casa nostra es fabriquen anualment uns 2.000 milions de taps de suro que van a parar a tots els racons del món. Al voltant del 50% de la producció de taps de suro (per a vins tranquils i per a vins escumosos) es destina a l’exportació, principalment a França, Itàlia, Estats Units i Alemanya.

“A Catalunya es fabriquen anualment uns 2.000 milions de taps de suro que van a parar a tots els racons del món”

Malgrat el seu potencial, gran part del suro utilitzat a Catalunya no prové dels boscos catalans i només es gestiona un 50% de la superfície de boscos d’alzina surera. A més, el suro és encara un material desconegut per a moltes empreses dins i fora del nostre territori.

Des de la seva seu a Palafrugell, l’Institut Català del Suro fa prop de tres dècades que es dedica a promocionar la indústria surera, fomentar la investigació i la innovació en el sector i liderar el control i la normalització.

L’ICSuro , una entitat dinamitzadora de la indústria surera catalana

L’Institut Català del Suro (ICSuro) va ser inicialment creat com a consorci públic-privat l’any 1991 i, des de l’any 2019, és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic. Està format pels Departaments competents en matèria d’Agricultura i Empresa, així com AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), el Consorci Forestal de Catalunya, les Cambres de Comerç de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Girona, els Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva, la Universitat de Girona, RETECORK (Xarxa Europea de Territoris Surers) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Des de la seva creació, l’ICSuro ha estat un instrument dinamitzador de la indústria surera amb l’objectiu de desenvolupar i promocionar un sector molt arrelat a les comarques gironines, basant-se en el foment de la qualitat i el control, la formació i la innovació, i que l’han consolidat com un referent a nivell mundial en la investigació del suro.

“L’ICSuro ha estat un instrument dinamitzador de la indústria surera, basant-se en el foment de la qualitat i el control, la formació i la innovació”

Les funcions de l’ICSuro són les d’estimular el desenvolupament de tota la cadena de valor del sector surer català, des del bosc fins al producte final, mitjançant la investigació, la innovació i la comunicació. Per aconseguir-ho, l’entitat disposa d'un equip de persones amb una àmplia experiència en anàlisis químics, físics, microbiològics i sensorials en l’àmbit surer, ambiental i alimentari. A més, estan en contínua col·laboració amb centres tecnològics de referència mundial.

El paper del sector surer català

Al llarg dels 29 anys de trajectòria, l’entitat ha contribuït al reconeixement mundial que tenen les empreses catalanes elaboradores de taps de suro. Malgrat tot, des de l’entitat són conscients que cal ajudar més als gestors de bosc de suro català, que es troben encara lluny d’assolir el seu màxim aprofitament productiu.

Sobre el paper del sector surer dins el teixit econòmic català, el director de la Fundació Institut Català del Suro, Albert Hereu, afirma que el sector juga un paper principal en la imatge projectada a l’exterior, un paper que no es troba suficientment aprofitat a nivell de país: “Si mesurem únicament la facturació de les empreses sureres veurem que la contribució al PIB és reduïda comparada amb la resta d’empreses agroalimentàries, però ens equivocaríem enormement si només ho fem així. La imatge de projectada a l’exterior és un intangible de gran valor. El sector és eminentment exportador i també contribueix al manteniment d’un alzinar que ofereix uns serveis ambientals comptabilitzats en 4.500€ per hectàrea i any, segons un estudi que vam encarregar a la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Malgrat el seu potencial, gran part del suro utilitzat a Catalunya no prové dels boscos catalans, ja que la indústria surera catalana necessita més suro del que els boscos catalans poden subministrar. A més, només es gestiona un 50% de la superfície de boscos d’alzina surera a Catalunya, i això es deu a una combinació de factors socials i estructurals. “Una de les nostres línies de treball és, precisament, incrementar la productivitat de les finques, ja sigui recolzant projectes destinats a augmentar la qualitat del suro com trobant nous usos al suro que tinguin major valor afegit” explica Albert Hereu.

“A Catalunya només es gestiona un 50% de la superfície de boscos d’alzina surera, i això es deu a una combinació de factors socials i estructurals”

Des de l’ICSuro també es dediquen molts esforços en donar a conèixer el suro i tota la seva cadena de valor perquè consideren que si la ciutadania coneix com aquest material contribueix a la sostenibilitat i al desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals, el valorarà i l’utilitzarà.

De fet, el suro té unes propietats físiques i químiques que el fan un material molt versàtil. A banda del sector vitivinícola per a la producció de taps, s’ha utilitzat tradicionalment en la construcció, en el disseny o en l’aeronàutica i, actualment, des de l’ICSuro estan desenvolupant aplicacions en l’àmbit cosmètic i en nous materials com els bioplàstics.

Les línies estratègiques dels propers anys

L’activitat de l’ICSuro es centra en la investigació en matèria de noves aplicacions i sostenibilitat del suro; la formació a col·lectius professionals com enòlegs, sommeliers, dissenyadors; la comunicació i promoció del suro i la prestació de serveis a través del seu laboratori, el Cork Center Laboratory.

Les Línies Estratègiques 2020 – 2025 van encaminades a continuar treballant en el foment de la regeneració i gestió sostenible dels boscos d’alzina surera, la recerca en la interrelació suro-vi, la innovació en noves aplicacions amb el material de suro i el seu reciclatge, la comunicació, la internacionalització i la posada en valor del territori surer català, amb una biodiversitat especialment alta i un alt valor socioeconòmic i cultural. Aquestes línies de treball responen al repte de la transició cap a la descarbonització de l’economia a través de l’ús de productes d’origen natural com ho és el suro.

Cork Center Laboratory, un laboratori referent en l’àmbit internacional

El Cork Center Laboratory es va crear l’any 2001 per prestar serveis als diferents components de la cadena de valor tant del sector surer com del vitivinícola. En aquest sentit, l’experiència adquirida al llarg dels anys i la incorporació d’un equipament tècnic d’alt nivell han permès que el Cork Center s’hagi convertit en un referent internacional en la prestació de serveis a la indústria surera i vitivinícola, que busca promoure la qualitat i competitivitat de les empreses d’aquests sectors.

Els serveis que ofereix el laboratori passen pels controls de qualitat (anàlisi sensorial, cromatografia de gasos, microbiologia i dissenys de protocols interns, entre d’altres); anàlisi de la composició de mostres; peritatges en matèria de litigis; validació d’innovacions tècniques que introdueix la indústria, assessorament i formació. A més, recentment, ofereix un nou servei de control de la longevitat d’un vi en ampolla dirigit a tota la indústria vitivinícola, tapera i productes alcohòlics que vulguin conèixer el potencial fàcilment oxidable o longevitat d’una mostra de vi.

El laboratori realitza controls de qualitat per empreses i institucions en mostres de suro, anàlisis  vitivinícoles i vinícoles, aigües i productes químics, ampolles i embalatges, alimentaris i agroalimentaris, i ambientals. Realitza uns 2.000 informes anuals, que representen al voltant de 10.000 analítiques, principalment en controls de qualitat en taps de suro.

“El laboratori realitza uns 2.000 informes anuals, que representen al voltant de 10.000 analítiques, principalment en controls de qualitat en taps de suro”

El Cork Center és un laboratori d’assajos acreditat per ENAC conforme a la norma UNE-EN ISO/IEC 17025 . A més, ostenta la secretaria del subcomitè “Suro” d’AENOR de normalització UNE de taps de suro, la delegació espanyola al comitè internacional ISO sobre suro des de fa més de 20 anys i, actualment, és el primer laboratori que ofereix l’assaig acreditat de migració global per a taps de suro. També participa en l’organització de cursos i tallers de formació, congressos, seminaris i jornades per a la promoció del suro.

Formació, innovació i investigació

L’àrea d’R+D+i compta amb un equip dedicat a la investigació aplicada per beneficiar el desenvolupament d’empreses i col·labora amb universitats i centres de recerca a través de projectes d’investigació per tal de poder desenvolupar solucions innovadores tant pels seus clients com per la societat.

L’Institut Català del Suro també és un referent en la realització de cursos del món del suro dirigits a escoles d’hosteleria, cursos de somilleria, graus o màsters en enologia, bodegues o empreses relacionades amb el món del vi/cava, distribuïdors de begudes, empreses sureres, tècnics de laboratori, empreses agroalimentàries, i públic en general.

Des de l’ICSuro també es proporciona assessorament a les empreses en l’aplicació de la normativa de controls de qualitat i alimentària i es realitzen protocols d’anàlisi personalitzats per a controls de qualitat de taps de suro i ampolles, així com anàlisis vitivinícoles/vinícoles, d’aigües i de productes alimentaris/agroalimentaris. També ofereixen sistemes de gestió de la seguretat alimentària i anàlisis de gestió ambiental.

“Des de l’ICSuro també es proporciona assessorament a les empreses en l’aplicació de la normativa de controls de qualitat i alimentària”

També recolzen emprenedors i empreses consolidades a l’hora de desenvolupar, cercar finançament i promoure els seus productes amb suro. Per aquest motiu, han elaborat el Catàleg d’Ecodisseny amb suro, en constant actualització, que agrupa tots aquells projectes innovadors que fan servir el suro com a material.

Manual del perfil aromàtic del suro

L’ICS ha publicat recentment el Manual del perfil aromàtic del suro, un document que explica el tast i anàlisi sensorial, les aromes del suro i els límits de la percepció, els mètodes d’anàlisi sensorial en mostres de suro i pel perfil aromàtic del suro. Per cada aroma, es defineix el compost químic que el determina, els descriptors que s’usen per definir-lo i una breu explicació de llindars, origen i notes de tast de la percepció de l’aroma.

Aquesta publicació forma part de l’activitat demostrativa “Difusió del perfil sensorial del suro i la seva aplicació en la indústria elaboradora de taps i vitivinícola” que lidera l’Institut Català del Suro i que vol difondre el coneixement obtingut en la recerca realitzada en l’obtenció de perfil sensorial del suro i la seva implicació en els controls de qualitat dels processos de producció de taps de suro natural i aglomerat, així com donar a conèixer les aromes presents al vi que sovint es confonen amb aromes equivocadament atribuïts al suro.

Amb aquesta recerca es pretén millorar els controls de qualitat que es realitzen a les empreses coneixent els diferents descriptors sensorials que es poden trobar en les mostres de suro i de la posada a punt de nou mètodes d’anàlisis sensorial així com millorar la competència sensorial dels tècnics/es, operaris/es, comercials o personal en general de les empreses de suro i vitivinícoles per oferir un producte exempt de defectes al consumidor.  

Informació relacionada