D’acord amb la Llei 43/2002, de 20 de novembre de sanitat vegetal, es defineix com a plaga, l’organisme nociu de qualsevol espècie, raça o biotip vegetal, animal o agent que causi danys sobre els vegetals o productes vegetals.
Plagues de quarentena
Les plagues i els organismes nocius de quarantena s'esmenten a la DIRECTIVA 2000/29/CE del Consell, de 8 de maig de 2000, relativa a les mesures de protecció contra la introducció en la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació en el interior de la Comunitat.
Aquesta disposició comunitària es troba transposada a la normativa espanyola en el REIAL DECRET 58/2005, de 21 de gener, pel qual s'adopten mesures de protecció contra la introducció en el territori nacional i de la CE d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals, així com per a l'exportació i trànsit cap a tercers països i en les decisions comunitàries sobre mesures d'emergència i sobre mesures de control.
Principals plagues de quarentena
Foc Bacterià (Erwinia amylovora): El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres.
Cargol poma: El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic (d'aigua dolça) de la família dels Ampullariidae procedent d'una extensa àrea de Sud Amèrica. Està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.
Morrut de les palmeres: El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier), de recent introducció al nostre territori, produeix danys d'importància a diferents espècies de palmeres fins arribar a produir la seva mort.
Nematode del pi: El decaïment sobtat del pi es una greu malaltia produïda pel nematode Bursaphelenchus xylophilus (PWN).
Anoplophora chinensis: És insecte polífag que afecta anombroses espècies latifòlies arbòries iarbustives. Afecta els aurons i també als cítrics, faig, bedoll, avellaner, castanyer, pollancre, roure, i salze, entre altres.
Xylella fastidiosa: Xylella fastidiosa és un bacteri que pot causar importants danys en una gran diversitat de plantes cultivades i silvestres.
Virus de la sharka: El virus de la Sharka (PlumPox Virus -PPV) causa una malaltia greu als fruitersde pinyol i altres plantes del gènere Prunus.
Flavescència daurada de la vinya: És una malaltia provocada per un fitoplasma que desorganitza el funcionament dels ceps i en provoca la seva mort.
Xanthomonas arborícola pvpruni:És un bacteri patogen dels òrgans aeris capaç de desenvolupar-se sobre les fulles dels vegetals que parasita. Pot causar greusdanys a tots els fruiters de pinyol, en fulla i en fruit.
Altres plagues
Papallona del boix (Cydalima perspectalis): La papallona del boix, Cydalima perspectalis (Walker, 1859) és un lepidòpter de la família Crambidae. Les erugues s’alimenten de les fulles de boix (Buxus sempervirens), un arbust molt comú en els boscos catalans i molt utilitzat en jardineria.
Bernat marbrejat (Halyomorpha halys): El bernat marbrejat, Halyomorpha halys és un insecte hemípter pertanyent a la família Pentatomidae, d’origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). Va ser introduïda accidentalment als EUA a on el pirmer insecte va ser trobat el 1998.
Xylotrechus chinensis: L’escarabat vespa barrinador de les moreres, és un insecte coleòpter pertanyent a la família dels cerambícids, procedent del nord-est d’Àsia (Xina,Corea, Japó i Taiwan).
Drosophila suzukii: Aquest dípter, procedent del sud-est asiàtic, pot afectar fruits sans en el moment de la maduració com ara cirera, maduixa, figa, raïm, pruna, albercoc, poma, préssec, caqui i gerds.
Tuta del tomàquet (Tuta absoluta): La Tuta absoluta és un microlepidòpter de la família Gelechiidae considerada una de les principals plagues del cultiu de tomàquet del continent sud-americà. La primera cita a Europa és al juny del 2007 a Torreblanca (Castelló). A l'agost del mateix any es localitzen les primeres plantacions de tomàquet afectades al Sud de Catalunya (Alcanar). A 2010, la plaga s'ha estès per les principals zones productores de l'Estat espanyol. També s'ha detectat en nombrosos països de la UE i Nord d'Àfrica.
Material Vegetal, Passaport fitosanitari, Exportacions
En aquest apartat podeu trobar informació sobre els requisits que han de complir les empreses que es dediquen a la producció, comercialització o importació aquest tipus de material, i sobre el Registre oficial d'empreses proveïdores de material vegetal.
Igualment podeu trobar informaciósobre el passaport fitosanitari com a document que garanteix que els vegetals i productes vegetals que l'acompanyen han estat produïts per entitats inscrites al Registre Oficial de Proveïdors de Material Vegetal (en el cas de Catalunya) i que han estat sotmesos als corresponents controls i/o tractaments fitosanitaris establerts per l'Administració i, per tant, es troben lliures d'organismes de quarantena.
Igualment s'informa sobre les responsabilitats que tenen els titulars de les explotacions agràries i les empreses proveïdores de material vegetal respecte a la vigilància fitosanitària de les seves plantacions o parcel·les de producció, a la vegada que es facilita informació tècnica i models per acreditar l'origen de tot el material vegetal i poder realitzar els autocontrols.
DECRET 131/2012, de 23 d'octubre, pel qual es regula el Registre oficial d'empreses proveïdores de material vegetal i se n'estableixen les normes d'autorització, inscripció i funcionament, es regulen activitats de producció i comercialització de material vegetal i es crea el Catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya. Accedir a tràmits Registre.
Els articles 5 i 13 de la Llei 43/2002, de sanitat vegetal, especifiquen que el personal agricultor, silvicultor, comerciant, importador i professional que exerceix activitats relacionades amb la defensa fitosanitària estan obligats a la realització d'actuacions de vigilància i, en el seu cas, lluita contra plagues. En concret les obligacions que estableix aquesta norma són:
Vigilar els seus cultius, plantacions i collites, vegetals i productes vegetals, així com les masses forestals, el medi natural i els materials connexes objecte de comerç.
Facilitar qualsevol informació sobre l'estat fitosanitari de les plantacions, vegetals o productes vegetals, quan sigui requerida pels òrgans competents.
Notificar qualsevol aparició atípica d'organismes nocius o de símptomes de malalties pels vegetals i productes vegetals als organismes oficials/Servei de Sanitat Vegetal
Mantenir els seus cultius, plantacions i collites, així com les masses forestals i el medi natural, en bon estat fitosanitari per a defensa de les produccions pròpies i alienes.
Aplicar les mesures fitosanitàries obligatòries que s'estableixin com a conseqüència de la declaració de existència de una plaga.
Així mateix, les persones comerciants i importadores han de mantenir en bon estat fitosanitari els vegetals, els productes vegetals i altres objectes que siguin propis de la seva activitat econòmica i, si convé, executar les mesures fitosanitàries obligatòries que s'estableixin. Accedir
Com a suport tècnic per realizar els autocontrols, us facilitem a continuació, documentació tècnica sobre cadascun dels organismos nocius objecte dels autocontrols:
El passaport fitosanitari CE és un document que acompanya determinats vegetals, productes vegetals o altres objectes (Annex V de la Directiva 2000/29/CE de Mesures per evitar la introducció i propagació d'organismes nocius a la UE i Decisions UE de mesures d'emergència contra determinades plagues) i que garanteix que han estat cultivats o manipulats per una empresa inscrita en un registre oficial i sotmesa als controls fitosanitaris establerts per l'Administració, la qual cosa garanteix que estan lliures d'organismes nocius de quarantena. Accedir. Normativa associada.
En aquest apartat es facilita información als exportadors, indicant quins són els requisits per a l'exportació d'embalatges de fusta, i les campanyes d'exportació de fruita a països amb els que el MAGRAMA té establerts acords específics per a l'exportació, i que actualment respecte de les exportacions catalanes afecten a Canadà, Sudàfrica, Israel i Estats Units, indicant el link amb l'aplicació informática mitjançant la qual el Ministeri gestiona aquestes exportacions. Accedir
Els materials d'embalatge de fusta no transformada constitueixen una via per a la introducció i la disseminació d'organismes nocius, per la qual cosa la FAO ha proposat una norma internacional relativa a la reglamentació de materials d'embalatge a base de fusta (NIMF-15). L'objectiu d'aquesta norma és permetre la reducció de manera significativa del risc de disseminació d'organismes nocius transmissibles per aquest tipus de material. És per això que la norma obliga que tots els embalatges de fusta de gruix superior a 6 mm hagin estat sotmesos a un tractament de calor o fumigats amb bromur de metil i que en l'embalatge figuri una marca en lloc visible i oficialment reconeguda que ho acrediti. Accedir
El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i MediAmbient (MAGRAMA) ha arribat a acords específics amb el govern de Canadà, Sud-àfrica, Israel i Estats Units per a l'exportació de fruita. Els acords impliquen l'obligatorietat per part dels productors i magatzems de complir una sèrie de requisits generals i específics per autoritzar l'entrada de fruita en aquests països.
La verificació conforme es compleixen aquests requisits es farà mitjançant un procés de certificació, que es portarà a terme per part d'empreses autoritzades per l'Entidad Nacional de Certificación (ENAC), les despeses derivades del qual aniran a càrrec de les empreses exportadores. Accedir
Els requisits fitosanitaris per a la introducció de vegetals i productes vegetals, queden establerts per les normatives fitosanitàries vigents en les zones de destinació d'aquests productes.
Les empreses que pretenguin exportar a tercers països mercaderies subjectes a requisits especials exigibles pels països de destí, hauran de contactar amb el Punts de Inspecció Fronterera (PIF) del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i MediAmbient per a sol·licitar el corresponent Certificat fitosanitari. Accedir
Models agrometeorològics
Acces a diversos models de plagues i malalties per controlar-ne l'afectació en els cultius a partir de les dades agrometeorològiques actuals. Accedir
Males herbes
Es pot considerar com a mala herba qualsevol planta o vegetació que en un moment i lloc determinats interfereix amb els interessos de l'agricultor/a. Accedir
El Departament d’Acció Climàtica ha enviat una carta a tots els municipis perquè identifiquin els focus més importants, alertin la ciutadania i ajudin a controlar la plaga.
Durant la campanya 2022 es reforçarà la vigilància en la parcel·la del focus inicial per poder detectar l’aparició dels diferents estadis de desenvolupament de la plaga en les condicions del conreu del blat de moro a la nostra regió i es realitzaran diferents estratègies de control
Agenda
Cursos
EA de Tàrrega (Tàrrega), 17 de febrer 2, 9, 16, 23 i 30 de març de 2020