Cercador Activitats Demostratives
TÍTOL DE L'ACTIVITAT: Estratègies d’adaptació al canvi climàtic. Variacions de les tècniques de conreu i del vi produït a la DO Tarragona en funció de l’alçada. La varietat Macabeu | CENTRE DE RECERCA: INCAVI |
DATA INICI: 2019 | DATA FI: 2021 |
DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT: Els efectes de l’increment de temperatures sobre la vinya provoca un avançament de la fenologia global de la vinya, fent que hi hagi un avançament de la maduració que es desenvoluparà en períodes de més altes temperatures, tant diürnes com nocturnes. Això pot modificar l’evolució dels diferents components de la baia produint una acceleració de la maduració tecnològica del raïm, amb l’acceleració de la maduració es poden generar sabors i aromes atípics en el raïm i el vi. L’increment de temperatura no afecta de la mateixa manera la maduració fenòlica de la pell de la baia, que no s’accelera, provocant un desacoblament entre la maduració del fenols dels sucres i dels àcids. Així mateix, l’increment de temperatures, acompanyant d’un increment de l’estrès hídric pot augmentar els danys per deshidratació, cops de sol i escaldats sobtats del raïm. Aquesta situació exigeix treballar sobre la tecnologia de cultiu de la vinya per tal d’adaptar-se a la nova situació. Es pot treballar en tres camps diferents: 1. Abans de plantar la vinya, en la tria de parcel·les, disseny de plantació, … 2. Un cop plantada la vinya, accions de retard de la maduració, i per tant l’activitat metabòlica de les plantes, podent retardar la fenologia. 3. Un cop plantada la vinya, accions sobre la vegetació que redueixin la intensitat lumínica i la temperatura sobre els raïms. | |
DOCUMENTACIÓ O ALTRA INFORMACIÓ: Fitxa final | SECTOR: Vitivinicultura |
WEBS D'INTERÉS: www.incavi.cat | |
CONTACTE: |