El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres. Els efectes del foc bacterià poden arribar a ser devastadors, ocasionat greus pèrdues. La gran importància econòmica d'aquests conreus en les zones fructícoles de Catalunya exigeix que la lluita contra aquesta malaltia sigui contundent i es dugui a terme amb la col•laboració de tot el sector.

 

Descripció i distribució actual de la malaltia

  • El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu que ataca la perera, la pomera, el codonyer i el nesprer, així com plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus.
  • Hi ha una molt diferent sensibilitat a la malaltia segons les espècies i les varietats.
  • Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un curt període de temps.
  • El bacteri fou descrit per primer cop l'any 1780 a Amèrica del Nord.
  • És la primera malaltia vegetal que es va demostrar que era causada per un bacteri i el primer bacteri fitopatogen que es va demostrar que era transmissible per insectes.
  • La seva dispersió és molt fàcil, la penetració a la planta es dóna a través d'obertures (naturals o artificials) i la dispersió un cop dins la planta és també molt ràpida. Per tot això, el bacteri té una elevada capacitat de generar resistències.

Cicle del foc bacterià

cicle del foc bacterià

 

Propagació de la malaltia
Distribució de la malaltia
Simptomatologia

Campanya de prospecció del foc bacterià

Parcel·les en les zones de seguretat dels focus

Moviment de material vegetal susceptible al foc bacterià

Moviment d'arnes d'abelles

Mesures preventives

Normativa

Publicacions

Preguntes freqüents

 

 

 

 

Novetats
FORMACIÓ
 | 14/10/2021 

Nou curs en obert per a operadors professionals de material vegetal que han d’expedir el passaport sanitari

El Servei de Sanitat Vegetal del DACC posa a disposició dels operadors professionals que ho considerin necessari un curs en obert a través de RuralCat orientat a permetre assolir els coneixements necessaris i un servei de tutoria.

ARTICLE TÈCNIC
 | 05/10/2021 

Nova normativa d’emmagatzematge i comercialització de productes fitosanitaris

Article extret del butlletí d’Extensius.Cat de l’IRTA.

SANITAT VEGETAL
 | 16/09/2021 

El Servei de Sanitat Vegetal del DACC publica un procediment per a la neteja ràpida de les màquines recol·lectores en panís

La neteja de les màquines recol·lectores és imprescindible per reduir la propagació de males herbes a altres parcel·les i evitar problemes els propers anys.

Agenda