Capcalera con titol de foc bacteria amb foto de símptoma foc bacteria


El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres. Els efectes del foc bacterià poden arribar a ser devastadors, ocasionat greus pèrdues. La gran importància econòmica d'aquests conreus en les zones fructícoles de Catalunya exigeix que la lluita contra aquesta malaltia sigui contundent i es dugui a terme amb la col•laboració de tot el sector.

 

Descripció i distribució actual de la malaltia

  • El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu que ataca la perera, la pomera, el codonyer i el nesprer, així com plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus.
  • Hi ha una molt diferent sensibilitat a la malaltia segons les espècies i les varietats.
  • Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un curt període de temps.
  • El bacteri fou descrit per primer cop l'any 1780 a Amèrica del Nord.
  • És la primera malaltia vegetal que es va demostrar que era causada per un bacteri i el primer bacteri fitopatogen que es va demostrar que era transmissible per insectes.
  • La seva dispersió és molt fàcil, la penetració a la planta es dóna a través d'obertures (naturals o artificials) i la dispersió un cop dins la planta és també molt ràpida. Per tot això, el bacteri té una elevada capacitat de generar resistències.

Cicle del foc bacterià

cicle del foc bacterià

 

Propagació de la malaltia
Distribució de la malaltia
Simptomatologia

Campanya de prospecció del foc bacterià

Parcel·les en les zones de seguretat dels focus

Moviment de material vegetal susceptible al foc bacterià

Moviment d'arnes d'abelles

Mesures preventives

Normativa

Publicacions

Preguntes freqüents

 

 

 

 

Notícies
SANITAT VEGETAL
 | 09/03/2023 

Es posen en marxa sessions informatives pels operadors professionals que optin pel passaport fitosanitari

L’objectiu d’aquesta formació és posar de relleu els conceptes més importants de la teoria que són objecte d’avaluació a la prova per obtenir el passaport fitosanitari.

SANITAT VEGETAL
 | 01/03/2023 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de març de 2023

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

SANITAT VEGETAL
 | 13/02/2023 

Aspectes a tenir en compte del Registre Electrònic de Transaccions i Operacions amb productes fitosanitaris (RETO)

Es tracta d’una aplicació informàtica que permet gravar a les empreses del sector subministrador i a les empreses del sector tractaments totes les operacions que facin amb productes fitosanitaris.

SANITAT VEGETAL
 | 04/01/2023 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de gener de 2023

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

SANITAT VEGETAL
 | 13/12/2022 

Disponible el Pla d’acció per assolir l’ús sostenible dels productes fitosanitaris a Catalunya

Un dels objectius del Pla és optimitzar la prevenció de plagues, la formació i l’assessorament tècnic en gestió integrada de plagues, per assolir l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Agenda

Captura massiva en olivera: metodologia i resultats. L'ajut en la nova PEPAC

Sistemes alternatius a la lluita química en el cultiu de la vinya i l’olivera

Malalties foliars de les pinedes: situació dels fongs patògens Diplodia sapinea i Dothistroma sp. a Catalunya

La captura massiva en olivera a les Terres de l'Ebre