El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres. Els efectes del foc bacterià poden arribar a ser devastadors, ocasionat greus pèrdues. La gran importància econòmica d'aquests conreus en les zones fructícoles de Catalunya exigeix que la lluita contra aquesta malaltia sigui contundent i es dugui a terme amb la col•laboració de tot el sector.

 

Descripció i distribució actual de la malaltia

  • El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu que ataca la perera, la pomera, el codonyer i el nesprer, així com plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus.
  • Hi ha una molt diferent sensibilitat a la malaltia segons les espècies i les varietats.
  • Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un curt període de temps.
  • El bacteri fou descrit per primer cop l'any 1780 a Amèrica del Nord.
  • És la primera malaltia vegetal que es va demostrar que era causada per un bacteri i el primer bacteri fitopatogen que es va demostrar que era transmissible per insectes.
  • La seva dispersió és molt fàcil, la penetració a la planta es dóna a través d'obertures (naturals o artificials) i la dispersió un cop dins la planta és també molt ràpida. Per tot això, el bacteri té una elevada capacitat de generar resistències.

Cicle del foc bacterià

cicle del foc bacterià

 

Propagació de la malaltia
Distribució de la malaltia
Simptomatologia

Campanya de prospecció del foc bacterià

Parcel·les en les zones de seguretat dels focus

Moviment de material vegetal susceptible al foc bacterià

Moviment d'arnes d'abelles

Mesures preventives

Normativa

Publicacions

Preguntes freqüents

 

 

 

 

Novetats
SANITAT VEGETAL
 | 04/03/2021 

Agrotecnio i la UdL han reunit experts i investigadors internacionals en una jornada sobre plagues en cultius de blat de moro

En aquest esdeveniment, que ha comptat amb investigadors dels Estats Units i Itàlia, s'han abordat els principals problemes del blat de moro que afecten els agricultors del sud d'Europa. Els investigadors d’Agrotecnio estudien en l'actualitat les relacions entre les varietats de blat de moro biofortificades i les plagues.

SANITAT VEGETAL
 | 04/03/2021 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de març

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

AGENDA
 | 15/02/2021 

La FAO declara el 2021 l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures

Aquesta efemèride ha estat impulsada per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

Agenda

El reg en el cultiu de tomàquet a l’aire lliure

La invasió de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) i els seus efectes a Catalunya

Biodiversitat pràctica a l'horta ecològica