Capçalera
Butlletí 48 . Octubre 2020


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 34 - Components bàsics d'una instal·lació de reg localitzat

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


La modernització dels Canals d'Urgell

 

El regadiu dels Canals d’Urgell, amb un àmbit d’unes 87.000 ha dins de la província de Lleida, a cavall de les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Noguera, Garrigues i Urgell, rega actualment unes 69.100 ha. A part del subministrament del regadiu, aquesta xarxa també abasteix 121 municipis, 1.826 granges, 175 industries i més d’un miler de cases de disseminades pel territori. Es tracta per tant d’una gran infraestructura que ha estat vital per al desenvolupament socioeconòmic de la Plana d’Urgell, i que després de més de 150 anys de funcionament, continua sent un eix vertebrador d’aquest territori.

 

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) juntament amb el Departament d'Agricutlura, Ramaderia i Pesca (DARP) i Infraestructures.cat van plantejar la modernització del regadiu, realitzant diversos estudis de detall, davant d’iniciatives que anaven sorgint en el territori. L’any 2019 la CGRCU va sol·licitar al DARP un estudi global de la modernització dels Canals d’Urgell, que es va encarregar a Infraestructures.cat. Aquest estudi, que és la base per al desenvolupament de la modernització, és el que es descriu en el present article. Llegir més.....


 

 

Participa en l'enquesta! Volem conèixer la teva opinió!


Per poder detectar necessitats per a millorar la nostra tasca de formació i transferència en reg, us proposem omplir una petita enquesta que ens serveixi a l’Oficina del Regant – EA de Tàrrega millorar les nostres propostes. Us animem a contestar-la ja que és molt breu i ens servirà per adaptar les nostres activitats a les que necessiteu.. Llegir més.....
 

 

Agenda d'activitats


Dies del reg. Disseny d’instal·lacions de reg localitzat


Des de l’Oficina del Regant - EA de Tàrrega es vol oferir seminaris tècnics amb l’objectiu de donar a conèixer a través d’un treball pràctic el disseny d’instal·lacions de reg per degoteig.
Aquests seminaris estan destinats a regants, instal·ladors, tècnics i persones interessades en adquirir coneixements pràctics per al disseny i instal·lació d’un sistema de reg per goter en parcel·la, sense que sigui necessari tenir coneixements previs d’hidràulica. Els seminaris es realitzaran en base a  un cas pràctic d’una finca d’ametllers, si bé també es tractaran altres conreus tant arboris (olivera, pomera, presseguer, vinya, etc)  com extensius que es reguen per goter.
Aquest primer seminari, que serà el proper dia 10 de novembre,  en línia tracatarà sobre disseny d’instal·lacions tractarà  sobre els emissors de reg localitzat, principalment goters..

 

 

Concentracions parcel·làries de caràcter privat

 

El passat dia 16 d'octubre es va realitzar la jornada de Concentracions parcel·làries de caràcter privat en línia. En aquesta jornada es va presentar en que consisteix el procediment de concentració parcel·lària de caràcter privat, quines condicions té i quins avantatges suposa per la millora de l’eficiència de les explotacions. El Sr. Carles Gabernet d'Infraestructures.cat va exposar els requisits legals i beneficis fiscals de concentració parcel·laria de caràcter privat i el Sr. Celestí Franch, responsable de la concentració parcel·laria del DARP va exposar la millora de l’eficiència de les explotacions en concentració parcel·laria i posteriorment va explicar diferents exemples de concentració parcel·lària de caràcter privat. Finalment hi va haver un torn de preguntes sobre temes concrets. La jornada va tenir molt bona valoració i acceptació amb la participació de 45 persones.

 

Per tenir més informació sobre el tema podeu consultar la fitxa de l'Oficina del Regant sobre concentració parcel·lària de caràcter privat elaborada pel Sr. Celestí Franch en el següent enllaç:
 Fitxa concentració.

 

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS