Capçalera
Butlletí 55 . Octubre 2021


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 6 - Eina de Recomanacions de reg 

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Que són les Comunitats de regants i com s'organitzen? 

 

A nivell col·loquial, es consideren les comunitats com agrupacions de tots els propietaris d’una zona regable, amb un perímetre concret, que gaudeix d’una concessió administrativa d’aigua per a reg. Amb caràcter general, les finalitats bàsiques de les comunitats són distribuir i administrar les aigües concedides. Les comunitats de regants tenen una estructura semblant a un estat de dret, amb un esquema clar de divisió de poders. Les comunitats són òrgans amb autonomia interna per a la seva gestió, la qual es regula a través de les seves ordenances i reglaments, que són obligatòries. Són també entitats sense ànim de lucre que es limiten a repartir i repercutir els costos del seu funcionament als regants que les integren. Llegir més.....

 

PECT Motors Segarra-Garrigues, cooperar per evolucionar 

 

PLa cooperació vertical 'win win' entre Agroindústries i Explotacions Agràries, les Plataformes Experimentals i finques pilot, i la transferència i divulgació tecnològica i empresarial, eines bàsiques pel PECT MOTORS pel Segarra- Garrigues.

Al setembre de 2018, posàvem en marxa de forma efectiva el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial  MOTORS Segarra-Garrigues (d’ara endavant, PECT MOTORS S&G), cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional  (FEDER) i la Diputació de Lleida i impulsat per l’Ajuntament de Tàrrega, l’Associació ACORD i l’IRTA. Llegir més.....
 

 

Comença la campanya de reg 2020


El passat dia 13 d'octubre es van enviar les últimes Recomanacions de reg que es generen amb l'Eina de Ruralcat de la campanya de reg 2021 que gestiona l'Oficina del Regant del DACC. També va finalitzar els enviaments automàtics que genera l'Eina pels diferents usuaris d'aquesta a través de SMS i correu electrònic.

Pels cultius que encara es programa el reg es poden seguir consultant les recomanacions de reg entrant a l'Eina de Recomanacions de Reg al portal de Ruralcat. El març del 2022 es rependrà els enviaments com cada campanya de reg. Podeu donar-vos d'alta a les recomanacions de reg a través de l'Eina, en aquest vídeo trobareu les instruccions per poder fer-ho: CLICA AQUÍ: VIDEO TUTORIAL

 

Si voleu rebre les recomanacions dels quadres per demarcacions i per zones podeu demanar-ho per correu electrònic: reg@ruralcat.net

 

Premi de l'Eina de Recomanacions de reg

 

El passat dia 20 d'Octubre dins els actes del IV Congrés de l'Aigua a Catalunya l'Oficina del Regant - EA de Tàrrega va rebre un dels premis de l'Aigua. El Congrés organitzat per l'Associació Catalana dels Amics de l'Aigua i que aquest any es titulava "Reptes a la gestió dels recursos hídrics davant l'emergència climàtica" va tenir lloc a Barcelona els dies 19 i 20 d'Octubre.

L'objectiu de l'Associació Catalana dels Amics de l'Aigua en la cessió d'aquests premis  és estimular totes aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que tinguin quelcom a veure amb la voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l'aigua i el seu entorn natural. En aquesta edició es van donar 6 premis a diferents organitzacions i entitats com els Canals d'Urgell, el Consorci de la Costa Brava, la Mancomunitat d'Aigües del Solsonès, al Sr. Cèsar Terrer de la UAB, la Sra. Dolors Domingo i a l'Oficina del Regant - EA Tàrrega per l’ús de l’Eina de Recomanacions de reg, conjuntament amb el programa d’actuacions en promoció i difusió de la gestió de l’aigua de reg i la millora de la seva eficiència. El premi el va recollir el Sr. Oriol Ansón, secretari d'Agenda Rural del DACC.

 

 

Agenda d'activitats


Jornada Fira de Sant Miquel 2021. El canvi climàtic, la biodiversitat i els regadius

 

El passat dia 30 de setembre en el marc de la Fira de Sant Miquel vam reiniciar les jornades presencials amb la jornada El canvi climàtic, la biodiversistat i els regadius. La inauguració va anar a càrrec del Sr. Oriol Anson, secretari d'Agenda Rural del DACC. Va comptar amb la presència del Sr. Gabrile Borras de l'Oficina del Canvi Climàtic que va exposar com afectarà la llei del canvi climàtic als regadius. Posteriorment el Dr. Martí Boada, catedràtic de l'UAB va visualitzar l'estat actual de la biodiversitat a Catalunya, i com l'agricultura era un factor clau pel seu manteniment, i com els regadius podien evitar l'abandonament de l'activitat agrària, factor clau en la disminució de biodiversitat en el nostre territori.

En la segona part de la jornada el Sr. Antoni Enjuanes, subdirector d'Infraestructures va exposar la visió ambiental que hi ha actualment en l'execució de modernitzacions i nous regadius. Les avaluacions ambientals i les mesures que es porten a terme. Finalment la Sra. Teresa Fainé d'Infraestructures.cat i la Sra. Carme Bernat d'ASG van exposar casos actuals d'execució de mesures compensatòries i correctores de regadius a Catalunya. Els aproximadament 80 assistents van valorar positivament la realització de jornades d'aquesta temàtica en les jornades de regadius.

 

 

Municipàlia. Jornada sobre Jardineria i horts urbans

 

El passat dia 21 d'octubre des de l'Oficina del Regant es va organitzar una jornada presencial dins el marc de la fira de Municipàlia sobre Jardineria i horts urbans, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Malgrat de Mar i les empreses SAF i LabFerrer, per exposar la gestió eficient en l'ús de l'aigua en jardineria urbana i horts urbans.

En la jornada es va exposar aspectes previs com el disseny d'un sistema de reg eficient, elecció de plantes ornamentals de baix consum hídric, fins i tot, plantes mediterrànies adaptades al secà amb valor ornamental per evitar el consum hídric excessiu. Posteriorment es van exposar sistemes de gestió adaptats a diferents casuístiques per gestionar des d'horts urbans, cobertes verdes en teulats, hidroponia urbana, posant èmfasis en la gestió correcta d'un recurs d'aigua urbà amb alt valor econòmic i ecològic.

 

 

Enllaços


cid:image001.jpg@01D75946.10B4B4E0

 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS