Capçalera
Butlletí 35 . Març 2019


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 06 - Eina de recomanacions de reg de RuralCat

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Comissions de desembassament de l’Agència Catalana de l’Aigua

 

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és l'autoritat que exerceix les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d'aigües i d'obres hidràuliques, i està adscrita al departament competent en matèria de medi ambient.

En les comissions de desembassament es determinen les dotacions d’aigua per a satisfer les diverses necessitats d’abastament, reg i usos ambientals, i també s’aborden els temes particulars d’interès de cada àmbit.
Així, hi ha establertes quatre comissions de desembassament corresponents als diferents trams regulats de les principals conques i sistemes del districte de conca fluvial de Catalunya.
Llegir més...

 

 

Valoració de la campanya de reg 2018


Cada any, a l’inici de la campanya de reg, cal fer una valoració de la campanya anterior per constatar que en el nostre país estem sotmesos a una gran variabilitat meteorològica interanual i intraanual. Aquest fet complica la programació de reg i fa que sigui poc recomanable la utilització d’un calendari de reg a partir de dades mitjanes.

Per analitzar la campanya de reg de l’any 2018, i com ja hem anat fent els anys anteriors, hem comparat 10 estacions pertanyents a la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) representatives de les principals zones de regadiu de Catalunya.
 


Agenda d'activitats


Gestió i aspectes ambientals dels regadius

 

El proper dia 22 de març, en el marc del Dia Mundial de l'Aigua, es portarà a terme la jornada "Gestió i aspectes ambientals dels regadius" als Serveis Centrals del DARP a Barcelona. Aquesta jornada té com objectiu exposar la gestió del regadiu, de les Comunitats de Regants i dels regants, i sobretot, la gestió del territori a travès dels agents implicats dins el sector del regadiu. La gestió del regadiu té com objectiu principal l'ús sostenible de l'aigua a través del compliment de la Directiva marc de l'aigua i els aspectes ambientals en la gestió d'aquests regadius, entre d'altres aspectes. Finalment hi haurà una taula rodona amb diferents Comunitats de Regants del territori per explicar el dia a dia en la gestió del regadiu.

 

Energia i Regadiu. Bombament solar. Fira de Sant Josep

 

El passat 18 de març, dins el marc de la Fira de Sant Josep es va realitzar la jornada tècnica d’Energia i Regadiu. Bombament solar es va presentar l’últim dossier tècnic amb el mateix títol (núm. 96). Es va exposar la informació tècnica recollida en aquest dossier que pretén ser una guia sobre tots els aspectes que comporten el terme energia dins el sector del regadiu. Primerament, es van fer tres exposicions sobre les línies de treball que es porten a terme des de l’Oficina del Regant on la Sra. Maite Sisquella va explicar les línies de treball en termes d’assessorament al regant i a les Comunitats de regants en temes de contractació energètica i bombament solar. Aquesta informació va ser ampliada pel Sr. Joan Latorre, d’Infraestructures on va exposar la normativa vigent en contractació elèctrica i el Sr. Xavier Guixà, d’Infraestructures, va ampliar el coneixement actual, tant normatiu, com tècnic sobre el Bombament solar, on està subjecte a canvis normatius constants i aquest fet condiciona també la inversió en aquesta tecnologia, tot i així, sembla ser que la propera normativa eliminarà el conegut impost al sol. Posteriorment es va presentar una taula rodona d’experiències en bombament solar que actualment estan en funcionament a Catalunya. Es va exposar els casos de comunitats de Regants com Algerri Balaguer, Bassanova i Riu Rinet amb bombaments amb diferents característiques i també es van exposar bombaments a parcel.la com seria el cas de la Finca de Prat de Boldú i els casos dels regants de l’aqüifer al Baix Ter. També es va presentar una novetat com a prova pilot a una bassa de la Comunitat de Regants del Segarra Garrigues com seria les plaques fotovoltaiques flotants. En l’exposició de les diferents experiències va quedar pales que cal un coneixement multisectorial per al correcte funcionament d’aquests bombaments solars.

 

 

Requeriments hídrics en olivera i ametller de reg de suport

 

El passat dia 27 de febrer es va portar a terme la jornada tècnica de Requeriments hídrics en l'olivera i ametller de suport a Flix. Aquesta jornada es va organitzar des de l’Ajuntament de Flix, que va mostrar un especial interès per adquirir i difondre formació en diversos aspectes del reg i l'oficina comarcal de la Ribera d'Ebre. En la jornada que es va parlar d'estratègies de reg en dos cultius importants de la zona per millorar l'eficiència en l'ús de l'aigua de reg va col.laboarar-hi l’Oficina del Regant, Infraestructures.cat i IRTA.

 

Gestió del reg de la vinya a la Terra Alta i Verdú

 

Els passats dies 22 i 28 de febrer es van portar a terme dues jornades organitzades per l'INCAVI  sobre la gestió del reg de la vinya. En les dues jornades es van explicar els resultats del seguiment tècnic del reg que s’ha iniciat en una parcel.la de la Terra Alta i en dues vinyes de la subzona valls del Riucorb, amb la finalitat d’aplicar i valorar les eines de suport a la decisió en el reg i treballar en la seva optimització i bon ús. 

 

Castelldans acull una jornada sobre el reg en l’olivera tradicional i superintensiva

 

El passat 14 de febrer a la Sala Llar del poble a Castelldans es va portar a terme la jornada tècnica “Dies del reg al Segarra Garrigues. L’olivera tradicional i superintensiva”, que ha estat organitzada per l’Ajuntament de Castelldans, conjuntament amb la Comunitat General de Regants del Canal Segarra Garrigues i l’Oficina del Regant.

 

El Parc Agrari del Baix Llobregat ha acollit una jornada sobre programació de reg en presseguer, carxofa i tomàquet en hivernacle

La Masia de Can Comas del Parc Agrari del Baix Llobregat va acollir el passat 12 de febrer la jornada de “Requeriments hídrics en presseguer, carxofa i tomàquet en hivernacle” amb l’objectiu de tractar temes de programació de reg i eficiència en l’ús de l’aigua de reg en aquesta zona del Prat de Llobregat.

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a