Capçalera
Butlletí 49 . Març 2021


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 35 - Manteniment d'instal·lacions de reg

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Els Regadius del segle XXI

 

Les actuacions d’implantació de regadius van destinades a l’aprofitament dels recursos naturals per al desenvolupament socioeconòmic dels territoris on es desenvolupen. Inicialment, l’objectiu primari és afavorir la producció primària de productes agraris, ja que, normalment, es desenvolupen en àrees on l’activitat econòmica és principalment l’agrària.L’experiència posa de manifest que les zones en què s’ha implantat el regadiu des de fa molts anys, s’ha produït una diversificació de l’activitat econòmica, passant a tenir molta importància l’activitat industrial, l’agroindústria i els serveis. En definitiva, el regadiu ha portat el progrés i ha permès que la població de les comarques on s’ha implantat s’ha mantingut i ha crescut en un ritme similar a la mitjana de Catalunya. En canvi, a les comarques on no s’han pogut desenvolupar els regadius, hi ha hagut un creixement poblacional decreixent i l’activitat econòmica és fonamentalment agrària. Llegir més.....

 

Valoració de la campanya 2021

 

PPer analitzar la campanya de reg de l’any 2020, s’han comparat les dades climàtiques mensuals d’aquest any en relació a la mitjana d’una sèrie d’anys de 10 estacions pertanyents a la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Aquestes estacions són representatives de les principals zones de regadiu de Catalunya. Aquestes són Aitona (Segrià), Albesa (Noguera), el Poal (Pla d’Urgell), Aldover (Baix Ebre), Alcanar (Montsià), Batea (Terra Alta), Constantí (Tarragonès), Cabrils (Maresme), la Tallada d’Empordà (Baix Empordà) i Cassà de la Selva (Gironès).

Aquest any hem tingut una primavera més humida i amb un lleuger increment d’ETo, i un estiu i tardor amb un lleuger descens de la precipitació però un increment d’ETo. Llegir més.....
 

 

Abans de començar la campanya de reg: revisa la teva instal·lació de reg! 


Les actuacions a dur a terme abans de començar la campanya estaran relacionades amb les que s´hagin fet a finals de la campanya precedent, actuant en els casos en què hi hagi tasques encara pendents. Quan ja tenim a punt el sistema de reg i fertirrigació, no oblidar com es farà el càlcul del reg i l´adobat. L´ajut tècnic i dels serveis que en ofereix Ruralcat (Eina de Recomanacions) ens poden solucionar tant la realització de la previsió del reg com el balanç de nutrients.
Finalment, l’inici de campanya de reg acostuma a ser un període no crític sobre la producció final dels cultius, sempre que vinguem d’un hivern humit i amb suficient pluviometria.

Us animem a utlitzar l'Eina de Recomanacions de reg de Ruralcat per programar el vostres parcel.les, si voleu conèixer com funciona entreu al video tutorial: clika aqui

 

Agenda d'activitats


Primeres jornades del 2021 de l’Oficina del Regant

 

Durant aquests primers mesos de l’any s’han realitzat tres jornades en línia. L’Oficina del Regant s'ha adaptat a la transferència tecnològica en línia i es van proposant activitats per poder seguir formant i tranferint coneixement en el sector del reg.
La primera jornada realitzada el passat 20 de gener amb el títol Dies del Reg del Segarra Garrigues. Disseny d'instal.lacions de reg (II), era la segona part del conjunt de jornades que s'estan portant a terme en relació a la formació en instal.lacions de reg a través de casos pràctics, aquestes jornades on el ponent principal és el Sr. Xavier Guixà d'Infraestructures.cat hi han participat més de 200 persones. La següent edició està prevista pel mes d'abril.
La segona i tercera jornada tèncnica en línia s'ha  emmarcat en la preparaicó de la campanya de reg, i en les dues la Sra. Maite Sisquella de l'Oficina del Regant ha presentat l'Eina de recomanacions de reg de Ruralcat per conèixer el seu funcionament. En la primera jornada  "Com programar el reg  en cultius fruiters" celebrada en data 15 de febrer, el Sr. Josep Rufat de l'IRTA va exposar aspectes pràctics en la programació de reg a inici de campanya en cutlius fruiters. En la segona jornada "Com programar el reg  a través de l'Eina i amb el suport dels sensors d'humitat" celebrada en data 8 de març el Sr. Albert Roselló va presentar aspectes bàsics dels sensors i casos pràctics de maneig.

 

 

L’Oficina del Regant celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb una jornada sobre planificació hidrològica

 

L’Oficina del Regant organitza una jornada tècnica en línia “La planificació hidrològica: Noves oportunitats” el proper dia 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, per explicar els reptes de futur de la gestió de l’aigua, i com s’adaptarà el sector a aquests. Es comptarà amb la presència dels Organismes de Conca, la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que exposaran els reptes de futur que implica aquest tercer cicle de planificació i, també, es donarà la veu a algunes Comunitats de Regants de Catalunya i de l’Associació de Comunitats de Regants de Catalunya (ACATCOR), com a representació de diferents projectes de futur en la gestió sostenible de l’aigua.

Des de l’Oficina del Regant s’organitza des de fa uns anys una jornada de transferència tecnològica sobre aspectes de gestió i millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg, per col·laborar en les activitats que es duen a terme a nivell mundial per conscienciar sobre el valor de l’aigua. Però l’activitat de l’Oficina del Regant durant tot l’any va dirigida a assolir l’objectiu de gestió eficient de l’aigua de reg oferint eines de formació i transferència, programació de reg, assessorament, per assolir el repte de com millorar l’ús de l’aigua de reg..

 

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS