Capçalera
Butlletí 42 . Març 2020


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 35 - Manteniment d'instal·lacions de reg

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Entrevista a Xavier Curto, portaveu de la Taula de Consens pel Delta

 

La Taula de Consens pel Delta es va constituir al novembre del 2018 després de mesos de treball per part dels representats de la Comunitats de Regants, que han promogut aquesta iniciativa com a instrument de defensa del territori, enfront la regressió que sofreix el Delta de l'Ebre. La Taula té com a principal objectiu lluitar contra la regressió del Delta, convertir-se en l'interlocutor del territori davant les administracions públiques i en l'espai de debat per confrontar solucions. Llegir més.....

Valoració de la campanya 2019

 

Per analitzar la campanya de reg de l’any 2019, i com ja hem anat fent els anys anteriors, hem comparat 10 estacions pertanyents a la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya (XAC) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) representatives de les principals zones de regadiu de Catalunya.
L’objectiu d’aquest tipus anàlisi és observar la variabilitat climàtica que trobem quan comparem un any concret amb la mitjana d’una estació agroclimàtica de referència. D’aquesta manera, podrem analitzar quina variabilitat mostren les variables climàtiques, ETo i Precipitació, que són la base del càlcul de les necessitats de reg dels cultius. Per a aquesta anàlisi, s’utilitzen mitjanes mensuals per fer-la més fàcil i senzilla, però cal dir que, sobretot en el cas de la precipitació, caldria quasi fer una anàlisi setmanal per avaluar-ne la influència en les necessitats de reg del cultiu. Llegir més.....

 

 

Comença la campanya de reg 2020


Avui comencen els enviaments de les Recomanacions de reg que es generen amb l'Eina de Ruralcat, i com cada any des de l'Oficina del Regant del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) s'està gestionant i millorant aquesta eina de decisió del reg pels productors agraris i assessors.
L’Eina de recomanacions de reg en agricultura va tancar el 2019 amb 1.560 usuaris i l'Oficina del Regant va acumular 2.325 visites per part de 1.352 visitants al 2019. Llegir més.....

 

 

Agenda d'activitats


Primeres jornades del 2020 de l’Oficina del Regant

 

Durant aquests primers dies de l’any s’han realitzat tres jornades a diferents àrees d’influència de diferents zones de reg de Catalunya. L’Oficina del Regant – EA de Tàrrega adapta la transferència tecnològica a la diversitat dels regadius del territori i, sempre que és possible, l’objectiu és donar resposta a les necessitats de formació i transferència del sector del reg.

 

La primera jornada realitzada el passat 15 de gener va tenir lloc a la Cooperativa d’Artesa  de Segre dins els Dies del Reg del Segarra Garrigues amb la temàtica de panís i alfals.

La segona i tercera jornada van coincidir el dia 13 de febrer, una a Jesús (Tortosa) i l’altra a Seròs. La primera d’aquestes jornades titulada “El reg en l’olivera”, organitzada conjuntament amb l’EMD de Jesús i la Comunitat de Regants del Xerta – Sènia, va abordar la temàtica del reg en olivera, mentre que la jornada “Producció de pistatxos en regadiu”, organitzada per l’Ajuntament de Seròs i el Grup Borges, sobre el cultiu del pistatxer en el marc del Projecte Pistatxo de BAIN.

 

 

 

Dies del reg al Segarra Garrigues. Cultiu ecològic de l’ametller

 

El passat dia 3 de març es va realitzar la jornada del Cultiu ecològic de l'ametller a Castelldans. En aquesta jornada es va presentar una alternativa de cultiu al Segarra Garrigues: la producció d’ametller en ecològic. Per aquest motiu es va presentar la normativa vigent en certificació d'ecològic i la tramitació a seguir en la conversió a ecològic pel Sr. Antoni Pijuan del DARP. La Marta Maldonado de l'IRTA ens va presentar el material vegetal més idoni en noves plantacions en ecològic, posteriorment el Sr. Josep Ramon Sainz de la Maza ens va comentar quina fertilització calia seguir per adaptar la finca a agricultura ecològica i per finaltizar el Sr. Marc Benet d'ADV ecològic va repassar quines plagues i malalties ens trobem en el cultiu d'ametller i quines alternatives hi ha pel seu control. Aquesta jornada va comptar amb una setantena de productors i va estar molt ben valorada.

 

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS