Capçalera
Butlletí 41 . Octubre 2019


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 43 - Capçal de fertirrigació

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Més de 1.200 persones han realitzat fins ara el curs bàsic de reg a distància

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té com un dels seus objectius la formació i la transferència tecnològica al sector agroalimentari. Aquesta voluntat de servei es duu a terme en diferents formats per adaptar-se als continguts i a les necessitats dels professionals que hi participen. El curs bàsic de reg per internet té una durada de 50 hores lectives i es troba a la 32ena edició.  

 

 

L’Eina de Recomanacions de Reg de RuralCat incorpora noves millores

Amb aquests canvis es pretén fer més accessible l’eina per a l’usuari i millorar el càlcul de les recomanacions de reg, un dels serveis més consultats del portal. Entre les millores implantades destaca la incorporació de limitants en valors d’entrada de dades per evitar errors a l’entrar a l’eina, com per exemple marcs de plantació nuls; la possibilitat de posar el nombre d’emissors en decimals (nº emissors/arbre); rebre avisos a l’hora d’escollir plantacions de llenyosos per tal de recordar a l’usuari que les recomanacions de reg de l’eina són per arbres adults; afegir el reg post-collita en la consulta d’històrics de cultius llenyosos i la possibilitat d’enviar per SMS o correu electrònic a la mateixa pantalla d’entrada de dades per facilitar l’ús quan s’entra la parcel.la de reg. A més, s’han afegit els regs deficitaris controlats de l’ametller i l’olivera. Així mateix, s’ha millorat la visualització de l’índex de l’Eina per fer-la més visual i atractiva.

Per seguir amb la millora continua, s’ha publicat una enquesta per conèixer l’opinió dels usuaris de l’Eina i anar implantant nous usos i serveis de forma constant.

 


Agenda d'activitats


Dies del Reg al Segarra Garrigues. Poma de Muntanya: Recol·lecció, reg  i qualitat

El proper dia 5 de novembre a Ribelles es realitzarà la jornada de Dies del Reg al Segarra Garrigues. Poma de muntanya: Recol.lecció, reg i qualitat, on es farà un tast de pomes d ela zona. El PECT Motors pel SegarraGarrigues, on participen ACORD, IRTA, FMB ( Fundació Mas Badia ) i Ajuntament de Tàrrega, que té com a base la cooperació vertical entre Fruits de Ponent, Cal Planes i Agrària del Llobregós, impulsen el conreu de la poma de qualitat en el territori. Aquesta jornada, a la finca pilot de Cal Planes, vol donar a conèixer els resultats quantitatius de les varietats de poma plantades. També conèixer i comprovar els resultats qualitatius tot realitzant un tast d'aquestes pomes guiat per experts.

 

 

Optimització del reg en el cultiu hortofructícola

El proper dia 8 de novembre a l'ETSEA de Lleida es realitzarà el seminari tècnic d'Optimització del reg en el cultiu hortofructícola. Aquest seminari combina experiències pròpies de la indústria amb la ciència i la investigació i ofereix un espai per intercanviar experiències. de Ponent. Es parlarà de les eines digitals, programadors de reg, tecnologia de la connectivitat i l'ús de dades, informació de satèl·lit i drons entre d'altres.

 

Dies del Reg a la Sèquia de Torres de Segre
El proper dia 21 de novembre es realitzarà la jornada tècnica a Torres de Segre amb el títol "Dies del Reg a la Sèquia de Torres de Segre". La modernització de zones de reg per gravetat a pressuritzat aporta avantatges en el maneig del reg i una millora en l’eficiència del reg. En aquesta jornada es preveu presentar alternatives de conreu per a fer front a les inversions proposades en la millora de les instal·lacions de reg de la comunitat de regants.

 

Jornada de referència en reg "Aplicació de la fracció líquida de purins en reg"

 

El proper dia 28 de novembre a Tàrrega es realitzarà la jornada de referència en reg sobre l'aplicació de la fracció líquida de purins en reg, aquesta jornada té l'objectiu de donar a conèixer quines experiències actuals hi ha sobre l'aplicació líquida de purins en reg, quina tecnologia hi ha actual per aplicar correctament la fracció líquida de purins i quina normativa hi ha actualment sobre aquest tema.

 

 

Curs d'instal.lacions de reg de degoteig. Curs d'especialització.

 

Els propers dies 12, 19 i 26 de novembre a la tarda es realitzarà un curs d'instal.lacions de reg per a tècnics a Tàrrega, amb l’objectiu de conèixer a través d’un treball pràctic el disseny d’una instal·lació de reg per degoteig. En aquest treball pràctic s’obtindrà un coneixement base per poder interpretar i assessorar en aspectes bàsics als usuaris d’instal·lacions de reg a pressió. El curs s’iniciarà amb una classe base d’estudi de sòls i la seva aplicació en el disseny d’una instal·lació de reg,  seguit d’una classe sobre les necessitats hídriques dels conreus per passar a continuació al disseny d’una instal·lació de reg per degoteig. Aquest curs està destinat a tècnics assessors i persones interessades en adquirir  coneixements pràctics per a poder prendre decisions que l’ajudin a la instauració o modernització del reg a nivell de parcel.la.

 

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS