Capçalera
Butlletí 52 . Juny 2021


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 18 - Programador de reg

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


El blat tou de qualitat, en el marc dels regadius del Segarra-Garrigues 

 

La construcció del canal Segarra-Garrigues, amb un recorregut total de 85 km, ha permès posar en regadiu superfícies de cultiu de 71 municipis de les comarques de la Noguera, la Segarra, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues. La majoria són zones amb una notable tradició cerealícola, que l’arribada del reg, els ha permès incrementar els rendiments de cultius com el blat tou i obrir així nous reptes i oportunitats. Entre aquestes hi ha la producció de blat tou de qualitat, en particular millorant. El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Motors pel Segarra-Garrigues neix d’una iniciativa impulsada per agents del territori i liderada per entitats públiques locals de Catalunya amb l’objectiu de contribuir a la transformació econòmica del territori, amb un fort component d’innovació. En aquest es treballa en diferents conreus: la vinya, la poma d’altura, el pistatxer, l’olivera i el blat tou de qualitat.. Llegir més.....

 

Nova fitxa tècnica de l'Oficina del Regant: El programador de reg

 

Des de l’Oficina del Regant, dins del grup de components de les instal.lacions de reg, s’ha publicat una nova fitxa tècnica sobre programadors de reg que complementa les fitxes dels components del capçal i el capçal de fertirrigació, i els components bàsics d’una instal.lació de reg.
La importància del programador de reg i l’evolució tècnica que ha sofert aquest component de les instal·lacions de reg mereix una atenció especial, ja que cal recordar que és un aparell electrònic que permet tecnificar al màxim el reg, des d’una forma manual o través d’un dispositiu mòbil, i fins i tot actuar de forma autònoma a partir d’una informació externa en funció d’uns limits prefixats. Llegir més.....

 

 

PREGUNTES FREQÜENTS: Quines són les necessitats d’aigua en una plantació nova, per exemple d’ametllers, amb l’Eina de Recomanacions de reg de Ruralcat?

La quantitat d’aigua a aplicar varia en funció del cultiu, el seu desenvolupament , el sòl i la climatologia entre d’altres factors. Les pautes que es podrien recomanar de reg en plantacions noves per aplicar-les als primers anys serien:
1r any.- Aplicar les necessitats d’una plantació adulta o pròximes a aquestes, sempre que el tipus de sòl ho permeti i no provoquem asfixia radicular. Aquests regs provocaran una recàrrega del contingut d’aigua al sòl que permetrà un ràpid desenvolupament de la superfície radicular de cultiu i creixement vegetatiu.
2n any.- Tenint en compte el desenvolupament del cultiu durant el primer any, es seguirà la mateixa estratègia que l’any anterior o es realitzarà una estratègia adaptada al nivell de desenvolupament del cultiu. Si s’escull la segona opció s’haurà d’introduir a l’eina de recomanacions les dimensions de capçada objectiu d’aquell any, que creiem que podrà assolir el cultiu aquesta temporada.  Al estar en creixement no es pot sotmetre a cap dèficit hídric sense afectar al ple desenvolupament del cultiu.
3r any.- Aplicar la mateixa estratègia adaptada al nivell de desenvolupament del cultiu. És molt important actualitzar la grandària de la capçada en l’Eina de Recomanacions de reg de Ruralcat anualment fins que la plantació és adulta, moment que arribarà al seu màxim

 

 

Agenda d'activitats


Cicle de Jornades sobre l'aigua, el sòl i els aliments a Catalunya

 

El Cicle de jornades “L’aigua, el sòl i els aliments a Catalunya” està organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i el Col·legi d’Economistes de Catalunya, amb el suport de l’Oficina del Regant, l’IRTA, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i INNO4AGRO. Aquest cicle consta de 8 jornades, que es van inicar el 14 d'abril i finalitzaran el 15 de desembre.

 

La segona i tercera jornada es van centrar en temes d'aigua amb la participació d'agents del sector del reg. La segona jornada, realitzada el dia 12 de maig, amb el títol "L'aigua, recurs escàs multidemandat" va centrar-se en l'exposició de les diferents demandes d'un recurs escàs, i la importància per la producció d'aliments. Podeu recuperar la jornada clicant aqui

La tercera jornada, realitzada el 16 de juny, amb el títol "Aigua, aliments i regadiu" es va centrar en parlar de la tecnologia aplicada al reg, l'alimentació mundial i experiències en el regadiu. Podeu recuperar la jornada clicant aqui.

 

 

 

Enllaços


 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS