Capçalera
Butlletí 54 . Setembre 2021


Sumari

Recomanacions de reg setmanals  1. Recomanacions de reg setmanals
  1. Notícies
  1. Article destacat
  1. Agenda d'activitats
 

Fitxa tècnica 19 - Canvis en les tarifes elèctriques

 
 

Butlletins anteriors

 
 
 

Recomanacions Lleida

Recomanacions Tarragona

Recomanacions Terres de l'Ebre

Recomanacions Girona

Recomanacions Barcelona

Recomanacions Catalunya central

Les Recomanacions de Reg Setmanals són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) generades a partir de les dades agroclimàtiques de la Xarxa Agrometeorològica de Catalunya referents a plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua. Son Recomanacions pels principals cultius de la zona i per les estacions més representatives d’aquesta.


Recomanacions adaptades a zones


Recomanacions al Segarra Garrigues

Recomanacions a Algerri Balaguer

Les Recomanacions de Reg adaptades a diferents zones són les necessitats setmanals d’aigua (m3/ha) pels cultius principals i tipologia de cultiu més comú de la zona d’Algerri  Balaguer , i en el cas del Segarra Garrigues pel cas del panís. Aquestes necessitats són per plantacions adultes i per necessitats màximes d’aigua, amb plena disponibilitat d’aigua.


Destacat


Entrevista a Josep Rufat, especialista del Programa d'ús eficient de l'aigua en agricultura

 

Josep Rufat és investigador en l’àmbit de l’agronomia, especialitzat en el maneig eficient de la fertilització i la interacció amb el reg i altres pràctiques agronòmiques. Va començar a treballar a l’IRTA el 1994 després de set anys al Departament d ‘Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Actualment treballa com especialista del Programa d’ús eficient de l’aigua en agricultura, en l’àmbit de la fertilització i fertirrigació dels cultius.

"L’aplicació òptima de nutrients és cabdal per a l’agricultura del present i del futur. La demanda creixent d’aliments per alimentar la població, així com la consciència i exigència de la societat per una producció respectuosa amb el medi ambient i sostenible en el temps, fan que la tecnificació de les explotacions, la reutilització de subproductes d’altres activitats i l’ús d’eines digitals siguin claus per millorar l’ús eficient dels nutrients".  Llegir més.....

 

 

 

El projecte Agriclose. Fertilització de proximitat, connectant la ramaderia i l'agricultura


El projecte AGRICLOSE té per objectiu principal promoure noves estratègies de fertilització que permetin millorar la gestió dels subproductes provinents del tractament dels purins.
Introduint noves estratègies de maneig dels subproductes provinents del tractament de les dejeccions ramaderes i adaptant la tecnologia d’aplicació.
El consorci del projecte està format pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), com a coordinador, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Mas Badia, l'Ente Regionale per i Servizi all’Agricoltura e alle Foreste (ERSAF) i la Università degli Studi di Torino.
Una de les acciones principals a realitzar és la introducció dels subproductes del purí en la fertilització dels arbres fruiters, concretament la fase líquida (FL) resultant de la separació sòlid-líquid prèvia. Llegir més.....

 

 

Agenda d'activitats


El Canvi Climàtic, la Biodiversitat i els Regadius. Fira de Sant Miquel de Lleida

 

En el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel l’Oficina del Regant ha organitzat el dia 30 de setembre a les 10 del mati la jornada tècnica "El Canvi climàtic, la Biodiversitat i els Regadius" on s’exposarà com afectarà la llei del canvi climàtic en les zones de regadiu, quina afectació a la biodiversitat, i quina política ambiental existeix en l’execució i modernització dels regadius.
Posteriorment, es presentaran exemples de mesures correctores i compensatòries ambientals associades a Regadius en execució o en modernització.
Aquesta jornada serà presencial i cal inscriure's ja que té places limitades. INSCRIU-TE CLICANT AQUÍ

 

 

 

 

36ena edició del Curs bàsic de regs

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) té com un dels seus objectius la formació i la transferència tecnològica al sector agroalimentari. Aquesta voluntat de servei es duu a terme en diferents formats per adaptar-se als continguts i a les necessitats dels professionals que hi participen.
El Servei de formació agrària (SFA) del DACC realitza formació agrària a distància (FAD), la qual permet adquirir els coneixements sense necessitat de desplaçar-se i ajustar el ritme d’aprenentatge a la disponibilitat horària de cada persona. Una de les àrees de formació a distància és el reg. L’Oficina del Regant (OdR) participa des de la seva creació l’any 2012 en el Curs bàsic de reg per internet. El curs bàsic de reg per internet té una durada de 50 hores lectives on es tracta de la programació i estratègies de reg, qualitat de l’aigua, disseny i components de les instal·lacions de reg, maneig i manteniment de les instal·lacions i fertirrigació.
Aquest mes de setembre comencem la 36 ena edició del curs de reg que tindrà lloc durant el 15 de setembre al 3 de desembre del 2021. Des de la primera edició s’hi han inscrit més de 1300 persones d’arreu de Catalunya.
Actualment, la Oficina del Regant realitza sessions pràctiques presencials per aquells alumnes que voluntàriament vulguin aprofundir en el maneig pràctic del reg a pressió i la fertirrigació.

La pròxima edició tindrà lloc al primer trimestre del 2022.
  

 

Enllaços


cid:image001.jpg@01D75946.10B4B4E0

 
Què és l'Oficina del Regant? | Què és RuralCat i qui el fem?
Registra't a RuralCat | Envia'ns els teus suggeriments
Segueix-nos a
   

ALTRES BUTLLETINS